Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο συνδυασμός του κ. Χαρχαλάκη αναφέρεται στο πρόγραμμα της παράταξης «Όλοι ΜΑζί» και εξαπολύει ευθεία επίθεση με σκληρή κριτική. Διαβάστε παρακάτω.

Λόγια του αέρα, μη κοστολογημένες προτάσεις, θεωρίες και ουσία ΜΗΔΕΝ: αυτό είναι το πρόγραμμα της παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» του κ. Σουρή!

Αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα της παράταξης του κ. Σουρή είναι ο πανικός και η αγωνία να πείσει τους εκλογείς ότι καταρχήν διαθέτει Πρόγραμμα 30 μέρες πριν τις εκλογές, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Μέσα από ατέρμονες θεωρίες και άκρατη υποσχεσιολογία, ο κ. Σουρής μας λέει – ούτε λίγο ούτε πολύ – ότι σε 5 χρόνια από σήμερα, εάν γίνει Δήμαρχος, τα Κύθηρα θα είναι κάτι σαν το Μονακό! Το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι αν όλα αυτά τα υποσχόμενα έργα είναι χρήσιμα ή όχι στο νησί, ποιος άλλωστε να αμφιβάλλει προς τούτο; Αλλά, το εάν μπορούν πράγματι να γίνουν και μάλιστα σε ορίζοντα μιας δημοτικής θητείας. 

Επιπλέον, πάνω από το μισό Πρόγραμμα του κ. Σουρή, δεν είναι τίποτε άλλο από επανάληψη έργων, δράσεων και δεσμεύσεων που η Δημοτική μας Αρχή ΗΔΗ υλοποιεί ή έχει αποδεδειγμένα προγραμματίσει! Συγκεκριμένα, ο κ. Σουρής υπόσχεται τα εξής:

  1. Ίδρυση και στελέχωση Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης: υπάρχει ήδη και αρμόδια υπάλληλος είναι η κα. Άννα Μπουρνά. 
  2. Πρόσληψη Γεωπόνου και Κτηνιάτρου: οι σχετικές ειδικότητες ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας η οποία μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ) συνδράμει το νησί μας στο πλαίσιο του εφικτού. Αλήθεια, ο κ. Σουρής έχει άποψη για την ανακαίνιση του Κτηνιατρείου, που ο υποψήφιός του κ. Ν.Μαγουλάς κατήγγειλε ως παράνομο χαρακτηρίζοντας δημόσια (σε συνεδρίαση ΔΣ) το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή ως «κοινούς καταπατητές»; Από τη μία λένε ότι θα προσλάβουν Κτηνίατρο και από την άλλη καταγγέλλουν το έργο ανακαίνισης του Κτηνιατρείου. Απόλυτη ασυνέπεια δηλαδή. 
  3. Δημοτικό Σφαγείο: η Δημοτική μας Αρχή ολοκλήρωσε και αδειοδότησε πλήρως τις μελέτες και αναμένει τη χρηματοδότηση του έργου με ποσόν 3.000.000€. Να θυμίσουμε ότι: οι παλιές μελέτες που υπήρχαν για το Σφαγείο κρίθηκαν ανεφάρμοστες λόγω αλλαγής του σχετικού Π.Δ., προχωρήσαμε στην αναζήτηση κατάλληλου χώρου, βρέθηκε χώρος στα Φράτσια που παραχωρήθηκε από την ΕΕΠΚΑ, συντάχθηκε Τεύχος Προεκτίμησης Μελετητικών Αμοιβών, αναζητήθηκε χρηματοδότηση των μελετών, τις εντάξαμε στο ΠΕΠ Αττικής (δράσεις ωρίμανσης μέσω του Δικτύου Νήσων Αττικής), τις ολοκληρώσαμε και απαιτήθηκε 1 έτος για τις τελικές αδειοδοτήσεις. Αυτές είναι οι διαδικασίες ωρίμανσης των μεγάλων έργων, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. 
  4. Πράσινη Ενέργεια: γίνεται ήδη μέσω της σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας που σταδιακά τίθεται σε λειτουργία, μέσω του έργου ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων (ΠΕΠ Αττικής), των ηλεκτρικών ποδηλάτων (ΕΣΠΑ), των σημείων φόρτισης κ.λπ. Όλα αυτά είναι δημοπρατημένα και οδεύουν σε υπογραφή σύμβασης.
  5. Πιστοποίηση και ανάδειξη τοπικών προϊόντων: Γίνεται ήδη! Σε συνεργασία με το ΚΙΠΑ και τους Συνεταιρισμούς και με τις γενναίες χρηματοδοτήσεις του προγράμματος LEADER, για πρώτη φορά το ελαιόλαδο παίρνει πιστοποιήσεις και ακολουθούν και άλλα προϊόντα. 
  6. Αντιδήμαρχος Τουρισμού: υπάρχει ήδη, είναι ο Γιώργος Κομηνός (Ζορμπάς)!
  7. Εναλλακτικός Τουρισμός: γίνεται ήδη μέσω των ποικίλλων δράσεων προβολής και με τη συνεργασία μας με το ΚΙΠΑ και άλλους φορείς (π.χ. μονοπάτια). Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη αύξηση των επισκεπτών στο νησί μας για φέτος σε μήνες εκτός σεζόν (επίσημα στοιχεία), την ίδια στιγμή που γνωστοί τουριστικοί προορισμοί καταβαραθρώθηκαν.
  8. Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο: έχει ήδη δημοπρατηθεί από το ΤΕΕ (πεδίο διαγωνισμού Β4) και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο Κοινοπραξία. Με δική μας επιτυχή παρέμβαση, το ΤΠΣ των Κυθήρων/Αντικυθήρων ήταν μέσα στα πρώτα 70 (από τα 332) που προκηρύχθηκαν. Η συμβολή του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας στην εκπόνησή του είναι υποχρεωτική και αυτονόητη και δεν χρειάζεται κανενός η παρέμβαση για αυτό!
  9. Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων: γίνεται ήδη με το μεγάλο έργο του ΧΥΤΥ στο Λαχνό! Η ανακύκλωση πραγματοποιείται κανονικά και θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Σουρής ότι η διαλογή στην πηγή και όλα όσα υπόσχεται για τα απορρίμματα αποτελούν αντικείμενο της Β΄ Φάσης των έργων που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον ΕΔΣΝΑ μετά από δικές μας παρεμβάσεις και σύντομα θα δημοπρατηθούν.  
  10. Μαρίνες – αλιευτικά καταφύγια: 6 μελέτες λιμενικών έργων με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ήδη εκπονούνται από το Λιμενικό Ταμείο, μετά από σχετικές πολυετείς διαγωνιστικές διαδικασίες. Η μία εξ αυτών (με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό) αφορά τη Μαρίνα στον Πίσω Γιαλό Καψαλίου και οι υπόλοιπες τα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων. Η 2η Μαρίνα που προτείνει ο κ. Σουρής ΠΟΥ ακριβώς θα γίνει; Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση; Υπάρχει κάποια επιστημονική προμελέτη; 
  11. Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο: προτείνει ο κ. Σουρής (μάλλον υπόσχεται) ότι θα κάνει ένα στο κέντρο του νησιού. Του συγχωρούμε την άγνοια γιατί όταν η Οικονομική μας Επιτροπή κατέθεσε σχετική πρόταση στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ (Πρόσκληση ΑΤ09) εκείνος έλειπε από το νησί. Το ΤΠΜΑ (Τεύχος Προεκτίμησης Μελετητικών Αμοιβών) έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και προβλέπει την κατασκευή Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου στις Καρβουνάδες. 

Ας δούμε, τώρα, τις γενικόλογες υποσχέσεις του κ. Σουρή, χωρίς καμία κοστολόγηση και καμία αναφορά στον τρόπο υλοποίησής τους. 

  1. Οδικό Δίκτυο: γενικές αναφορές σε «σχεδιασμό νέων οδών και κατασκευή παρακαμπτηρίων», «εκσυγχρονισμό δικτύου», «κατασκευή κυκλικών κόμβων», «κατασκευή πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων». Πού; Σε ποια σημεία; Με τί μελέτες; Με τί ιεράρχηση; Αντίθετα με τις θεωρίες του κ. Σουρή, το δικό μας πρόγραμμα για την δημοτική οδοποιία είναι σαφές, ιεραρχημένο, συγκεκριμένο και κυρίως εφαρμόσιμο. Για τον κεντρικό δρόμο π.χ. και τις παρακάμψεις οικισμών, εμείς προωθούμε την επικαιροποίηση της μελέτης «Ρούμπου» (ήδη η Περιφέρεια έχει εντάξει τις μελέτες στον Π/Υ της), που το κόστος μόνο για την επικαιροποίηση των μελετών ανέρχεται σε περίπου 450.000€ (12.000€/χλμ/πλέον ΦΠΑ με βάση τις τιμές ΑΤΟΕ). Ο κ. Σουρής έχει κάποια άλλη ιδέα στο μυαλό του; Θα εφαρμόσει κάποια άλλη μελέτη; 
  2. Αποχετευτικό: συνεχίζεται η μανιώδης προσπάθεια υποβάθμισης του τεράστιου έργου της αποχέτευσης του Νοτίου Τμήματος των Κυθήρων, που η χρηματοδότησή του αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της Δημοτικής μας Αρχής και επιλύει οριστικά ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στο μισό νησί. Τα έργα χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται με βάση την μελετητική τους ωριμότητα και όχι με βάση το που κατοικεί το εκλογικό κοινό του κάθε υποψήφιου Δημάρχου! Φυσικά η κατασκευή ΕΕΛ στον Ποταμό και την Αγ. Πελαγία είναι αδήριτη αναγκαιότητα, όμως, ΔΕΝ γίνονται όλα μαζί! Λύνουμε το αποχετευτικό στο Νότιο Τμήμα, είμαστε οι ΜΟΝΟΙ που μπορούμε να το λύσουμε και στο Βόρειο! Στο δικό μας πρόγραμμα γίνεται, επιπλέον, σαφής πρόβλεψη για το αποχετευτικό και της ευρύτερης περιοχής Παλαιοπόλεως/Αβλέμωνα/Διακοφτίου, για την οποία η παράταξη του κ. Σουρή σιωπά, δεν τον ενδιαφέρει προφανώς! Και – επιτέλους – ας αφήσει τα ΨΕΜΑΤΑ περί δήθεν αύξησης των Τελών Αποχέτευσης επειδή θα γίνει το αποχετευτικό στο Νότιο Τμήμα Κυθήρων! Είναι μια αρκετά πονηρή – αλλά ανούσια – προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών και δεν πιάνει! Εκτίθεται ο ίδιος ανεπανόρθωτα. 
  3. Τηλεφωνία και Διαδίκτυο: Τι ακριβώς θα κάνει ο κ. Σουρής; Θα εξαγοράσει τον ΟΤΕ; Θα φτιάξει «Δημοτική Εταιρεία Τηλεφωνίας και Διαδικτύου»; Ο Δήμος μας ήδη παρέχει δωρεάν WIFI σε συγκεκριμένα σημεία μέσω του πανευρωπαϊκού προγράμματος WIFI4u. Τα λοιπά είναι αρμοδιότητα των παρόχων και φυσικά των αρμόδιων Υπουργείων. Εξάλλου οι τηλεπικοινωνίες διαρκώς αναβαθμίζονται στο νησί μας με τα έργα των παρόχων (π.χ. Rural South κ.λπ.). 
  4. Υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΔΔΗΕ: συμφωνούμε όλοι. Η δική μας Δημοτική Αρχή ήδη ξεκίνησε να το κάνει τοπικά με βάση τα έργα αναπλάσεων (π.χ. Belvedere, μελέτες ανάπλασης Αβλέμωνα, Χώρας, Ποταμού κ.λπ.). Γνωρίζει ο κ. Σουρής πόσο υψηλό είναι το κόστος υπογειοποίησης των δικτύων; Από πού θα προέλθει; Σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ΔΕΝ υφίσταται. Θα αυξήσει μήπως τα Δημοτικά Τέλη Ηλεκτροφωτισμού για να καλύψει αυτά τα τεράστια κόστη; 
  5. Δημοτικοί χώροι Πρασίνου και ΠλατείεςΠού ακριβώς θα κάνει ο κ. Σουρής το «Δημοτικό Πάρκο Τοπικής Χλωρίδας και Πανίδας»; Ποιος θα το συντηρεί και με τί κόστος; Καμία συγκεκριμένη αναφορά. Αντίθετα, το πρόγραμμα της δικής μας Παράταξης για τον αστικό χώρο (αναπλάσεις, πλατείες), είναι σαφές, συγκεκριμένο και κοστολογημένο και προκύπτει από τις ήδη ολοκληρωμένες ή υπό εκπόνηση μελέτες.   
  6. Αθλητικές Εγκαταστάσεις: Πάλι ο κ. Σουρής προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο με περισσή πονηριά όταν λέει ότι «δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο κατασκευής και οργάνωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων». Διότι ΥΠΑΡΧΕΙ! Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί (Μανιτοχώρι, Βιαράδικα, Παιδικές Χαρές) ή συμβασιοποιήθηκαν (Ποταμός, Φριλιγκιάνικα) ή αναμένεται η χρηματοδότησή τους (Μελέτες Κλειστού Γυμναστηρίου). Για το Κολυμβητήριο θα πρέπει ο κ. Σουρής να μας πει α) το κόστος κατασκευής του, β) τη χωροθέτησή του και – κυρίως – γ) το πώς θα καλυφθούν οι τρομακτικά υψηλές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησής του! Όταν Δήμοι μεγάλοι με πολλά έσοδα αιμορραγούν για να συντηρήσουν τα Δημοτικά Κολυμβητήρια, πώς ακριβώς θα το κάνει ο Δήμος Κυθήρων; Οι 2 υπάλληλοι του Δήμου που λέει ότι θα τους αναθέσει τη λειτουργία των αθλητικών υποδομών, από ΠΟΥ θα προέλθουν; Θα κάνει νέες προσλήψεις από μόνος του; Θα βγάλει το προσωπικό π.χ. από το Δημοτολόγιο και θα το στέλνει στα γήπεδα; Άφρονες υποσχέσεις που αποδεικνύουν επικίνδυνη έλλειψη γνώσης για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου…
  7. Νοσοκομείο: Είναι πράγματι στολίδι για το νησί μας. Απορούμε, ωστόσο, που τον κ. Σουρή ουδόλως δείχνει να προβληματίζει η μεγάλη έλλειψη σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και οι συνεχείς αποχωρήσεις ιατρών. Υπάρχει κάποιος λόγος; Μήπως δε θέλει να «πικράνει» κάποιον συνεργάτη-υποστηρικτή του; Αγνοεί ότι το επίδομα που δίνουμε εδώ και 6 χρόνια (25-30.000€/ετησίως) είναι η αιτία που πλέον δεν υπάρχουν κενά στους αγροτικούς ιατρούς στα Κύθηρα και Αντικύθηρα; 
  8. Κατασκευή 2 δημοτικών οικιστικών μονάδων για τη στέγαση υπαλλήλωνΠού; Πως; Με βάση ποιες πολεοδομικές διατάξεις θα χτίσει 2 νέους οικισμούς στο νησί; Με τί μελέτες; Με τί χρηματοδότηση; Λόγια του αέρα… 
  9. Συγκοινωνία: ποιος θα οδηγεί τα «2 μικρά λεωφορεία»; Ξέρει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 3 μόνιμοι οδηγοί για κάθε ένα λόγω των βαρδιών, αδειών κ.λπ.; Το ζήτημα της εσωτερικής συγκοινωνίας έχει απασχολήσει τη δική μας Δημοτική Αρχή εξαρχής. Ζητήματα νομικά, διαδικαστικά, οικονομικά και τεχνικά δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση την υλοποίησή της. Θα προβούμε σε αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος.   
  10. Νέα μονάδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (!): Δηλαδή ο κ. Σουρής κρίνει ακατάλληλο το ιστορικό κτήριο του Γυμνασίου Κυθήρων; Και του Λυκείου; Και θα πετάξει στα σκουπίδια τις υπό εκπόνηση μελέτες για τις νέες αίθουσες που με δικές μας ενέργειες εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Αττικής; Δηλαδή υπόσχεται ότι θα μεταφέρει το Γυμνάσιο/Λύκειο από τη Χώρα όπου βρίσκεται πάνω από 100 χρόνια;  Αλλά και οι προτάσεις του για τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας αντανακλούν το απόλυτο μπέρδεμα: θα φτιάξει λέει 2 μονάδες «Παιδικού Σταθμού-Νηπιαγωγείου»! Αγνοεί ότι ο Παιδικός Σταθμός ΔΕΝ συνιστά πεδίο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δεν συστεγάζεται με τα Νηπιαγωγεία (οι Παιδικοί ανήκουν στους Δήμους και τα Νηπιαγωγεία στο Υπ.Παιδείας). Εμείς λέμε το αυτονόητο: συνεχής αναβάθμιση του Παιδικού Σταθμού στα Φράτσια (που το κάνουμε διαρκώς εδώ και χρόνια) και 2ος Βρεφονηπιακός στα Λογοθετιάνικα με βάση την ήδη χρηματοδοτημένη μελέτη που έχουμε υποβάλλει στην Περιφέρεια και απομένει μόνο η Προγραμματική Σύμβαση για την δημοπράτηση του έργου. Και για τα Δημοτικά; Προτείνει 2 Δημοτικά, επανερχόμενος σε μια πρόταση προ 25 ετών που ουδέποτε προχώρησε τόσο για τεχνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Προτείνει 2 νέα Σχολεία, αλλά – επειδή ξέρει ότι δεν θα γίνουν – προτείνει ταυτόχρονα την κτηριακή επέκταση των υπαρχόντων Σχολείων του Ποταμού και της Χώρας. Είναι τόσο σίγουρος ότι μπορεί να επεκταθεί το Δ.Σ. της Χώρας, που βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με το Κάστρο; Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: ΕΝΑ σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο στο κέντρο των Κυθήρων! Αυτό θέλει σχεδόν το σύνολο της Σχολικής Κοινότητας και αυτό θα προχωρήσουμε στη νέα μας θητεία. 
  11. Θέατρο Ποταμού: δε μας λέει και κάτι, μόνο «άμεση επαναλειτουργία»! Θα πατήσει το μαγικό κουμπάκι και όλα θα φτιάξουν! Όπως είναι γνωστό, ολοκληρώσαμε τις 5 απαιτητικές μελέτες για το Θέατρο Ποταμού και τώρα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις, που δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση καθώς το Θέατρο βρίσκεται σε δασική έκταση. Και στη συνέχεια να βρούμε τη χρηματοδότηση (735.000€) για να γίνει το έργο. Μόνο τότε το Θέατρο θα αδειοδοτηθεί νόμιμα και θα μπορεί να δεχθεί κοινό. Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί εγκληματική ανευθυνότητα απέναντι στους δημότες και τους εν δυνάμει επισκέπτες του χώρου!
  12. Κατασκευή Υπαίθριου Θεάτρου στη ΧώραΠού; Πώς; Ερωτήθηκε η Αρχαιολογία; Υπάρχει ιδιόκτητο δημοτικό οικόπεδο; Ακόμα μια ανέξοδη υπόσχεση χωρίς σαφές πλαίσιο υλοποίησης.
  13. Αφήνουμε τελευταία την πρόταση για το «Τουριστικό Τρενάκι Χώρας – Καψαλίου»! Μας θύμισε μια άλλη καταπληκτική πρόταση που είχε γίνει το 2019 από υποψήφια που σήμερα κοσμεί το ψηφοδέλτιο του κ. Σουρή, για το «Τελεφερίκ Άνω-Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου». Δεν θα το σχολιάσουμε περαιτέρω… η πρόταση από μόνη της αρκεί για να κατανοήσει ο καθένας το ανεφάρμοστο του Προγράμματος του κ. Σουρή…

Λέει και άλλα ο κ. Σουρής, πολλά και διάφορα, στο κείμενο του «Προγραμματικού Πλαισίου» του για τις εκλογές. Ορισμένα εξ αυτών αποτελούν ξεκάθαρη απόπειρα παραπλάνησης των πολιτών σε άκρως ευαίσθητα ζητήματα. Για παράδειγμα λέει ότι θα αλλάξει «την αναχρονιστική Ειδική Δασική Διάταξη της δεκαετίας του 1990»! Δηλαδή ο κ. Σουρής υπόσχεται ότι θα αλλάξει τη Δασική Νομοθεσία, που ισχύει πανελλαδικά και κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος; Υπόσχεται «πραγματική λειτουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού»! Μα δεν γνωρίζει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών διά του αρμοδίου Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου, εξήγγειλε την κατάργηση όλων αυτών των Νομικών Προσώπων από το 2024 και την ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων τους στους Δήμους; 

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο προς το παρόν. Η Χώρα μας έχει πληρώσει ακριβά την εμπιστοσύνη της σε μαθητευόμενους μάγους. Στα επόμενα χρόνια τα Κύθηρα θέλουν όραμα αλλά και γνώση και εμπειρία διαχείρισης, ώστε το όραμα να αποκτήσει σάρκα και οστά. Ο κύριος Σουρής και η ομάδα του αρέσκονται στις θεωρίες καφενείου, άλλα στο δια ταύτα απλά αναδεικνύουν την πλήρη άγνοιά τους. Προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα Πρόγραμμα, αλλά στην ουσία το μοναδικό Πρόγραμμά τους είναι ένα: «Να αλλάξει ο Δήμαρχος και γαία πυρί μιχθήτω»! Και αυτό, οι πολίτες το έχουν πλέον κατανοήσει για τα καλά και θα δώσουν την απάντησή τους στις 8 Οκτωβρίου.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty + 8 =