epistrefoun-adeies-eidikou-skopou

Επαναφορά στις άδειες ειδικού σκοπού και αλλαγές στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων σχεδιάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών μπροστά στη ραγδαία έξαρση της πανδημίας. Το άνοιγμα των σχολείων και τα σχεδόν 25.000 κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα σε μόλις ένα διήμερο (15.000 την πρώτη μέρα και 9.668 τη δεύτερη) έχουν προκαλέσει αναστάτωση, καθώς για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει οι γονείς – εργαζόμενοι να περιθάλψουν τα παιδιά τους. Γι’ αυτό και το μοντέλο με τις άδειες ειδικού σκοπού, που υπάρχει ήδη από την άνοιξη του 2020, επανέρχεται στο προσκήνιο, ίσως με μικρές παραλλαγές.

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, ειδικά στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, ίσως αλλάξει και τον τρόπο χορήγησης των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Το μοντέλο που ισχύει σήμερα και θέλει να παρέχεται το δικαίωμα στον εργοδότη να εντάξει έως και το 100% των εργαζομένων του σε αυτό το καθεστώς, ενδέχεται να τροποποιηθεί. Αιτία η πρόθεση να προστεθούν και άλλες επιχειρήσεις, ίσως από διαφορετικούς κλάδους (π.χ. τουρισμός, πολιτισμός), στη διαδικασία αναστολής συμβάσεων.

Πιο αναλυτικά:

Για τις άδειες ειδικού σκοπού υπάρχουν συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης). Άλλωστε, η πίεση που ασκούν τα ίδια τα νούμερα, με τους μαθητές που νοσούν, είναι μεγάλη. Σε ερώτησή του, το ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι όλο και περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν το αδιέξοδο της ασθένειας του παιδιού τους από κορονοϊό σε συνδυασμό με την υποχρέωση να ανταποκριθούν στην εργασία τους.

Κατάσταση που είναι πιθανό να χειροτερεύσει τις επόμενες ημέρες, καθώς θα αυξηθούν και τα σχολικά τμήματα που θα κλείσουν, λόγω πολλών και μαζικών κρουσμάτων σε μαθητές αλλά και σε εκπαιδευτικούς. Γι’ αυτό και ζητάει να θεσπιστεί εκ νέου η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς εργαζόμενους των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση διάταξη που είχε ενσωματωθεί, ήδη από την πρώτη καραντίνα, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 11 Μαρτίου 2020, και η οποία τώρα έχει απενεργοποιηθεί, ίσχυαν οι εξής προϋποθέσεις για τη χορήγηση τέτοιων αδειών:

α) Οι εργαζόμενοι να είναι γονείς παιδιού/ών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ή είναι εγγεγραμμένα σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς – όχι όμως και στο Λύκειο) ή σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των συγκεκριμένων παιδιών.

β) Οι εργαζόμενοι να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον έξι ημερών στην εξαήμερη εργασία και πέντε ημερών στην πενθήμερη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργάζονται στην ίδια επιχείρηση το λιγότερο τρεις μήνες. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να χορηγηθεί άδεια μετ’ αποδοχών. Το κόστος καλύπτεται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος για κάθε τρεις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού να κάνει και χρήση μιας ημέρας της κανονικής του αδείας. Oι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι γονείς έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής τους άδειας, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Αναστολές συμβάσεων

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η λίστα με τις επιχειρήσεις (ΚΑΔ) που θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής σύμβασης. Με ορατό πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση για άλλες δύο εβδομάδες των περιορισμών που υπάρχουν (ωράριο έως τις 12 τα μεσάνυχτα για την εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, απαγόρευση όρθιων πελατών), θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει επέκταση και των όποιων μέτρων στήριξης.

Όμως το ποσοστό των εργαζομένων που θα τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης παραμένει ανοιχτό. Αυτό σημαίνει ότι ίσως μπει ρήτρα, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου, μόνο για το 25% – 50% των εργαζομένων που απασχολούν και όχι για το 100% αυτών. Άρα, είναι πιθανό να προστεθούν και άλλες επιχειρήσεις στις πληττόμενες (π.χ. από τον τουρισμό και τον πολιτισμό), όμως να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία.

Προϋπόθεση ένταξης σε καθεστώς αναστολής σύμβασης είναι ο εργαζόμενος να έχει προσληφθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ότι, σε μηνιαία βάση, όσοι τεθούν σε αναστολή σύμβασης θα λάβουν το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή 534 ευρώ. Όμως, για τις όποιες τροποποιήσεις γίνουν εφεξής και ειδικά για τον Ιανουάριο, ενδέχεται όσοι κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου, να λάβουν αναλογία του ανωτέρω ποσού, με βάση τις ημερολογιακές μέρες που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen − 10 =