vaso-bogri-episkepsi-kythira

Το Δημαρχείο Κυθήρων επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 25/05/2021 η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου με έμφαση στα μεγάλα και σημαντικά έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στο Δήμο μας (Κύθηρα-Αντικύθηρα), τα οποία από το 2015 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν σε πραγματικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό τα 27,3 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης οι μεγάλοι οδικοί άξονες στην Αγ. Αναστασία και τα Διακοπουλιάνικα (από την ίδια σύμβαση έχουν ολοκληρωθεί οι οδοί προς Μελιδόνι και Κακή Λαγκάδα, 2.475.000€), η ανάπλαση του Τοιχίου στην παραλία Αγίας Πελαγίας (100.000€), το νέο αθλητικό κέντρο Μανιτοχωρίου (510.000€), ο περιφερειακός δρόμος Ποταμού Αντικυθήρων (285.000€) και το Μνημείο των Σφουγγαράδων (75.000€), ενώ σύντομα ξεκινούν εκ νέου οι εργασίες στη Γέφυρα Μάκρωνα (1.800.000€) και εντός Ιουνίου δημοπρατούνται οι 3 μονάδες αφαλάτωσης στην Αγ. Πελαγία και το Διακόφτι (1.720.000€). Δημοπρατήθηκε επίσης το μεγάλο έργο του νέου δικτύου ύδρευσης Αγ. Πελαγίας (3.100.000€) και υπάρχει ήδη προσωρινός μειοδότης που αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες το προσεχές φθινόπωρο.

Επιπλέον αναμένεται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τα έργα «Οδός Μόρμορη Αβλέμωνα» (500.000€) και «Δημοτική Οδοποιία Κυθήρων – Β΄ Φάση» (1.000.000€), ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη για το νέο Παιδικό Σταθμό στα Λογοθετιάνικα (300.000€) και βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αβλέμωνα, την Αγία Πελαγία και την Πλ. Άμμο (750.000€). Παράλληλα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δημοπρατεί εντός των επομένων εβδομάδων τις μελέτες αναβάθμισης των λιμένων (75.000€).

Πέραν των ήδη χρηματοδοτημένων έργων έγινε και μια κατ΄ αρχήν συζήτηση για τα έργα που θα προταθούν από το Δήμο για τον προϋπολογισμό του 2022. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, μετά από αίτημα της Κοινότητας και των κατοίκων των Μητάτων, ζήτησε την ένταξη του έργου «Αποκατάσταση σεισμοπλήκτου Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Μητάτων» και παρέδωσε στην κα. Μπόγρη τη σχετική εγκεκριμένη μελέτη προϋπολογισμού 650.000€.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Δήμαρχος Κυθήρων υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής υπέγραψε τη σύμβαση ανάθεσης για την ωρίμανση του έργου «Δημοτικό Σφαγείο Κυθήρων» με την ανάδοχο εταιρεία ΗΛΙΔΑ Α.Τ.Ε. Αντικείμενο της σύμβασης, που έχει προϋπολογισμό 40.000€, είναι η πλήρης ωρίμανση του έργου του Σφαγείου, στη θέση «Πηλούς Τ.Κ. Φρατσίων» και ειδικότερα η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και η σύνταξη πλήρους φακέλου μελέτης – κατασκευής. Για την υλοποίηση αυτής της μελέτης στον Δήμο Κυθήρων, αλλά και αντίστοιχων μελετών και υπηρεσιών σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Νήσων Αττικής, το Δίκτυο Νήσων κατέστη Δικαιούχος Τεχνικής Βοήθειας του Ε.Π. «Αττική 2014-2020» με τίτλο «Δράσεις Ωρίμανσης Έργων Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής» σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία που το διέπει και η οποία κατατάσσει τα Δίκτυα Δήμων στους ευέλικτους θεσμούς αυτοδιοίκησης με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ωρίμανση των δημοτικών έργων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών, γεγονός που έχει γίνει αποδεκτό και από πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση υπεγράφη μόλις 2 μήνες μετά τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού από το Δίκτυο Νήσων, τη στιγμή που η ανάθεση μιας αντίστοιχης δημόσιας σύμβασης με φορέα ανάθεσης το Δήμο ή άλλο φορέα του στενού δημοσίου τομέα διαρκεί κατά μέσο όρο περισσότερο από 15 μήνες.

Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Κυθήρων δήλωσε τα εξής: «Με χαρά υποδέχομαι ακόμα μία φορά την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κα. Μπόγρη και την ευχαριστώ θερμά για την μέχρι σήμερα ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας στο Δήμο μας μέσα από τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής που έχει μελετήσει, ωριμάσει και αδειοδοτήσει ο Δήμος μας με τη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Παρά την πανδημία, ο Δήμος Κυθήρων εξακολουθεί να υλοποιεί το τεχνικό του πρόγραμμα με διαρκείς δημοπρατήσεις έργων και νέες συμβάσεις, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων προέβη στην ακόλουθη δήλωση«Επισκέπτομαι ξανά τα Κύθηρα στο πλαίσιο του διαρκούς ενδιαφέροντος της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη ακόμα και για το πιο απομακρυσμένο τμήμα της Περιφέρειας Αττικής. Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος, με τον οποίο εγώ και ο Περιφερειάρχης αλλά και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουμε καθημερινή και εξαιρετική συνεργασία, η Περιφέρεια είναι σταθερός αρωγός και υποστηρικτής σε κάθε αίτημα και ανάγκη του Δήμου Κυθήρων και αυτό αποδεικνύεται από τα έργα πολλών εκατομμυρίων που χρηματοδοτούνται και εκτελούνται στα Κύθηρα αλλά και στα Αντικύθηρα και τα οποία υπερβαίνουν σήμερα τα 27,3 εκατομμύρια Ευρώ. Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την ωρίμανση του σημαντικού έργου των Σφαγείων, που για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια τίθεται σε ουσιαστική διαδικασία υλοποίησης, θέλω δημόσια να συγχαρώ και τους 8 Δήμους της Π.Ε. Νήσων Αττικής γιατί το Δίκτυο Συνεργασίας που δημιούργησαν το 2016 έχει αναδειχθεί στον σημαντικότερο διαδημοτικό θεσμό της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο μέσω της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος CLLD/LEADER αλλά και με την πρόσφατη σημαντική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την ωρίμανση μεγάλων έργων των νησιών μας όπως αναπλάσεις, λιμενικές και αθλητικές υποδομές, αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων κ.λπ. Τα Κύθηρα επωφελούνται μέσω του Δικτύου Νήσων με την χρηματοδότηση της ωρίμανσης των Σφαγείων καθώς και της αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου του Παρθεναγωγείου Καραβά για πολιτιστική χρήση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης των 8 Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής, που έχει επίσης χρηματοδοτηθεί από την Τεχνική Βοήθεια του Π.Ε.Π. Αττικής και ήδη εκπονείται με φορέα υλοποίησης το Δίκτυο Νήσων και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης για την Περιφέρεια, τους Δήμους και την ευρύτερη περιοχή για τα επόμενα χρόνια».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × three =