Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της. «Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.

Ειδικότερα όπως μεταδίδει το Bloomberg η κυβέρνηση του Βερολίνου θα εισφέρει 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία κοινής ωφέλειας που εδρεύει στο Ντίσελντορφ, μέσω αύξησης κεφαλαίου σε τιμή 1,70 ευρώ ανά μετοχή, δήλωσε την Τετάρτη η φινλανδική μητρική εταιρεία Fortum Oyj. Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με το φυσικό αέριο, μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

  • «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της Uniper, η αποεπένδυση της Uniper είναι το σωστό βήμα», δήλωσε ο Markus Rauramo, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Fortum.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Γερμανία θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία της Uniper, αγοράζοντας το μερίδιο της Fortum, περίπου το 78%, για 500 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η Fortum, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη φινλανδική κυβέρνηση. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper, πρόσθεσε.

Ο κυβερνών συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει την επιβίωση της Uniper τους επόμενους μήνες, όταν η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Η Uniper έχει ήδη λάβει μια σειρά από δάνεια διάσωσης, αλλά αυτά αναλώθηκαν γρήγορα από την κλίμακα της κρίσης και απαιτείται πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × four =