Επίσημο: Το γερμανικό δημόσιο κρατικοποιεί την Uniper

Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της. «Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.

Ειδικότερα όπως μεταδίδει το Bloomberg η κυβέρνηση του Βερολίνου θα εισφέρει 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία κοινής ωφέλειας που εδρεύει στο Ντίσελντορφ, μέσω αύξησης κεφαλαίου σε τιμή 1,70 ευρώ ανά μετοχή, δήλωσε την Τετάρτη η φινλανδική μητρική εταιρεία Fortum Oyj. Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με το φυσικό αέριο, μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

  • «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της Uniper, η αποεπένδυση της Uniper είναι το σωστό βήμα», δήλωσε ο Markus Rauramo, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Fortum.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Γερμανία θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία της Uniper, αγοράζοντας το μερίδιο της Fortum, περίπου το 78%, για 500 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η Fortum, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη φινλανδική κυβέρνηση. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper, πρόσθεσε.

Ο κυβερνών συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει την επιβίωση της Uniper τους επόμενους μήνες, όταν η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Η Uniper έχει ήδη λάβει μια σειρά από δάνεια διάσωσης, αλλά αυτά αναλώθηκαν γρήγορα από την κλίμακα της κρίσης και απαιτείται πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Σχετικά με την επαναλειτουργία του Γηπέδου Λειβαδίου και τον περιβάλλοντα χώρο

Στην προσπάθειά μας να επαναλειτουργήσουμε το γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά...

Αποκάλυψη «σημαντικών» εγγράφων για τα… UFO προαναγγέλλει ο Τραμπ

«Βρήκαμε πολλά, πολύ ενδιαφέροντα έγγραφα, οφείλω να πω, και...

Όλοι Μαζί: Τι εγκαθίσταται δίπλα στα σπίτια μας; Ερωτήματα για τα αντλιοστάσια

Στο μικροσκόπιο της δημοτικής παράταξης «Όλοι Μαζί, Κύθηρα -...

Δέκα χρόνια κλείνει το Hania.News του «δικού μας» Γιώργου Γεωργακάκη

Η σημερινή ημέρα (18 Απριλίου 2026) αποτελεί ένα σπουδαίο...

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις τετραετείς άγονες γραμμές στην ακτοπλοϊα

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο διαγωνισμός για τις τετραετείς...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img