pliromes

Δυσεπίλυτος γρίφος για την κυβέρνηση είναι όπως φαίνεται το τι μέλλει γενέσθαι για την επιδότηση θέρμανσης καθώς η διεύρυνση του καταλόγου των επιδοτούμενων καυσίμων πέραν του πετρελαίου καθιστά σαφώς πολυπολοκότερη την διαδικασία

Αντίθετα με όσα ίσχυαν τις προηγούμενες χρονιές, φέτος το δημόσιο θα επιδοτήσει εκτός από την αγορά πετρελαίου και τη χρήση φυσικού αερίου, πέλετ ή καυσόξυλων.

Το βασικό ερώτημα που εγείρεται με βάση τα παραπάνω είναι το «με βάση ποια παραστατικά». 

Για τα καυσόξυλα και το πέλετ σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.500 κατοίκων σε ορεινές περιοχές έχει γίνει γνωστό πως θα απαιτηθεί η υποβολή αποδείξεων αγοράς εξοφλημένων με πλαστικό χρήμα. 

Για το φυσικό αέριο η μέθοδος αναζητείται ενώ για το πετρέλαιο, όπως και πέρυσι, ο καταναλωτής θα έχει υποχρέωση έως τη λήξη της σεζόν να αγοράσει τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα από αυτή που αντιστοιχεί στην επιδότηση.

Με αυτά τα δεδομένα, η υπουργική απόφαση την οποία επεξεργάζεται το επιτελείο του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίξει το αργότερο στις 22 Δεκεμβρίου . 

Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει μεταβάλλει την πρόθεση το μεγαλύτερο μέρος της φετινής επιδότησης των 84 εκατ. ευρώ να καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να «ζεσταθεί» και η αγορά καυσίμων η οποία τώρα όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, βιώνει την άλλη όψη του νομίσματος της αποθεματοποίησης στην οποία προχώρησαν τα νοικοκυριά την περασμένη άνοιξη με την ευκαιρία της χαμηλής πτήσης των τιμών του μαύρου χρυσού.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΕΜΥ έχουν καθιερώσει φέτος ένα νέο σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες σε κάθε περιοχή μετά την κλιματική «διαίρεση» της χώρας σε 200.000 κομμάτια.

Στο κάθε «κομμάτι» αντιστοιχεί ένας συντελεστής ο οποίος θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. Διαμορφώνεται λοιπόν ένας δείκτης κρύου, βαρόμετρο για το ύψος του επιδόματος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι και το ελάχιστο ύψος επιδόματος παραμένει στα 80 ευρώ.

Όσον αφοράν όμως το μέγιστο, αυτό αναμένεται πως θα αυξηθεί από τα 350 ευρώ σε 700 ευρώ.
Ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται το συνολικό κονδύλι να αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό σε 90-94 εκατ. ευρώ .

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα από το υπουργείο Οικονομικών , τα κριτήρια χορήγησης της επιδότησης θέρμανσης δεν μεταβάλλονται σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και αφορούν περιουσία και εισόδημα.

Εισοδηματικά Κριτήρια: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × 5 =