enoria-4on-martiron

Το Ετήσιο Προσκύνημα στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα μετά Παρακλήσεως πραγματοποίησε η Ενορία των Αγίων 4ων Μαρτύρων τις προηγούμενες ημέρες και όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή έζησαν μοναδικές στιγμές.

Μάλιστα, εκτός από το προσκύνημα πραγματοποίησαν και τρισάγιο στο μνημείο του Θ. Κολοκοτρώνη που βρίσκετε στην διασταύρωση των οδών Διακοφτίου-Αγίας Μόνης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ήρωα-απελευθερωτή της πατρίδας μας. Επικεφαλής της αποστολής ο ιερέας Σωκράτης Ξενικάκης.

mnimio-kolokotroni

Ιερός Ναός Τεσσάρων Μαρτύρων (Ρέθυμνο)

Ο ναός είναι αφιερωμένος στους τοπικούς νεομάρτυρες Αγγελή, Μανουήλ, Γεώργιο και Νικόλαο που μαρτύρησαν το 1824 και αναγνωρίστηκαν ως προστάτες της πόλης από την τοπική κοινωνία. Στη θέση του ναού είχαν υπάρξει διαδοχικά άλλοι δύο οι οποίοι όμως κατεδαφίστηκαν.

Ο σημερινός ναός είναι του 1975, τρίκλιτος και καμαροσκεπής και διαθέτει μοναδικές εικόνες του Φώτη Κόντογλου στο τέμπλο του. Σε λειψανοθήκη φυλάσσονται οι κάρες των τριών από τους τέσσερις μάρτυρες, ενώ στο υπόγειο βρίσκεται το παρεκκλήσι του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Η «άγνωστη» ιστορία των 4 Κρητικών Νεομαρτύρων

Το 1824 αποκεφαλίστηκαν στο Ρέθυμνο, μετά από βασανιστήρια, τέσσερις νέοι άντρες από το χωριό Μέλαμπες της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Ο Γεώργιος, ο Αγγελής, ο Μανουήλ και ο Νικόλαος.

Ήταν μεταξύ τους συγγενείς και κρυπτοχριστιανοί, δηλαδή χριστιανοί που παρίσταναν τους μουσουλμάνους από το φόβο των φανατικών Τουρκοκρητικών. Όταν όμως ξέσπασε η επανάσταση του 1821, εκδήλωσαν ανοιχτά τη χριστιανική τους πίστη.

Οι Τούρκοι τους συνέλαβαν με την κατηγορία ότι ήταν μουσουλμάνοι που αρνήθηκαν την πίστη τους, οδηγήθηκαν πεζοί στο Ρέθυμνο, δικάστηκαν και βασανίστηκαν.

Με περίσσια γενναιότητα και θάρρος αφού διακήρυξαν την πίστη τους με τα λόγια «Γεώργιος εγεννήθηκα, Γεώργιος θα ποθάνω», «Αγγελής εγεννήθηκα» κ.τ.λ., αποκεφαλίστηκαν ως δημόσιο θέαμα στις 28 Οκτωβρίου 1824.

Οι χριστιανοί έθαψαν τα σώματά τους στην αυλή του ναού του Αγίου Γεωργίου, στα Περιβόλια, που είναι σήμερα νεκροταφειακός ναός, και τις νύχτες έβλεπαν στον τάφο τους φως «σαν από αναμμένες λαμπάδες».

Ο λαός τους τίμησε αμέσως ως αγίους και σήμερα στον τόπο του μαρτυρίου τους είναι χτισμένος ο ιερός ναός που είναι αφιερωμένος και στους Τέσσερις Νεομάρτυρες Αγίους.

Το συγκλονιστικό θαύμα

Την ημέρα του αποκεφαλισμού τους όμως, ο Τούρκος δήμιος πήγε στο σπίτι του και σκούπισε το ματωμένο γιαταγάνι του με μια πετσέτα. Η τυφλή μητέρα του, χωρίς να έχει ιδέα για τα γεγονότα, άγγιξε την πετσέτα και αιφνιδίως επανήλθε το φως της! Ρώτησε το γιο της για την προέλευση του αίματος και, όταν έμαθε για τη σφαγή των μαρτύρων, του είπε: «Να ξέρεις πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν άγιοι».

Έτσι εκείνη η μουσουλμανική οικογένεια φύλαξε το γιαταγάνι ως ιερό κειμήλιο. Πέρασε από χέρι σε χέρι και, εκατό χρόνια μετά, όταν έφευγαν οι μουσουλμάνοι με την ανταλλαγή των πληθυσμών, κάποιος απόγονός τους το παρέδωσε σε χριστιανικά χέρια. Σήμερα φυλάσσεται στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια, μέσα την παλιά πόλη των Χανίων, όπου οι τέσσερις άγιοι τιμώνται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − 6 =