Νεκτάριος Σαντορινιός

Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Πόλεως Ρόδου το μνημόσυνο για την συμπλήρωση ενός έτους από την απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού παρουσία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, στενού φίλου του εκλιπόντος. Στο μνημόσυνο επρόκειτο να παραστεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος όμως δεν κατάφερε να φτάσει στη Ρόδο αφού το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε χθες το απόγευμα με προορισμό το αεροδρόμιο “ΔΙΑΓΟΡΑΣ” επέστρεψε στην Αθήνα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν πάνω από το νησί.

Ήταν Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 όταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός άφηνε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Ρόδου όπου νοσηλευόταν έπειτα από την ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Η απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού συγκλόνισε όχι μόνο τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα τα οποία εκπροσώπησε στη Βουλή με τον καλύτερο τρόπο σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός πάλεψε μέχρι το τέλος για τα θέματα της Δωδεκανήσου και κατ΄επέκταση της νησιωτικής Ελλάδας. Παρά την εξέλιξη της ασθένειάς του και την μεγάλη μάχη που έδινε, δεν εγκατέλειψε στιγμή τα καθήκοντά του. Λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή είχε συγκλονίσει, με ανοικτή επιστολή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας «παρών» στην εκλογική μάχη: «Προσωπικά, δίνοντας μια παράλληλη και δύσκολη μάχη με τον καρκίνο, δηλώνω παρών στον αγώνα να αναπνεύσει και πάλι η χώρα και να σταθεί όρθια η κοινωνία. Παρών στα νικηφόρα ψηφοδέλτια της παράταξής μας. Παρών στην προσπάθεια να ανατραπεί το καθεστώς που μαυρίζει τις ζωές μας. Παρών πάντα για τις ανάγκες των νησιών και των νησιωτών μας», έγραφε στην επιστολή του προς τους Δωδεκανήσιους.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός γεννήθηκε το 1972 στη Ρόδο. Είχε καταγωγή από τη Σύμη. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Ήταν παντρεμένος με τη Ματίνα Χατζημάρκου και πατέρας δύο παιδιών.

Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως το 2013 και επανεξελέγη στο Συνέδριο του 2016.

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 και 2019. Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ανέλαβε υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στις 29 Αυγούστου 2018 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θέση που διατήρησε έως τις 9 Ιουλίου 2019. Στις εκλογές του 2019 επανεξελέγη βουλευτής.

Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και απέκτησε πολύχρονη εργασιακή εμπειρία, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, κυρίως στις περιβαλλοντικές μελέτες και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από το 2000 εργάστηκε στο Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Ρόδου με κύρια καθήκοντα τις μελέτες έργων/δράσεων και τις προτάσεις ένταξης δράσεων σε ευρωπαϊκά (Β’ ΚΠΣ, Γ’ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, Interreg, URBAN κ.α.) και εθνικά (Θησέας, ΕΠΤΑ, Πράσινο Ταμείο κλπ.) συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος και γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Δωδεκανήσου και ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της ΕΜΔΥΔΑΣ. Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε ως ενεργός πολίτης στην Αριστερά, κατόπιν μέλος του ΣΥΝ ενώ από το 2008 ως και το 2014 ήταν Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου. Διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (2012-2014) με την παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (2013-2014).

Η απουσία του Νεκτάριου Σαντορινιού είναι εμφανής όχι μόνο από την τοπική αλλά και από την κεντρική πολιτική σκηνή όπου κατάφερε να ξεχωρίσει για την εργατικότητά του, τις γνώσεις του αλλά και τις προοδευτικές ιδέες του.

Εδωσε αγώνες για τους νησιώτες και για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, τόσο ως περιφερειακός σύμβουλος όσο και ως βουλευτής, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας. Συνδύασε το όνομά του και τη θητεία του με την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου αναγνωρίζοντας την ανάγκη των μετακινήσεων των νησιωτών και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων.

Το μεταφορικό ισοδύναμο θεσπίστηκε και εφαρμόστηκε αρχικώς για τα νησιά του Αιγαίου και στην συνέχεια επεκτάθηκε σε όλες τις νησιωτικές περιοχές. Αποτελεί σημαντική θεσμική παρακαταθήκη του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού προς όλους τους νησιώτες.
Η φιλοσοφία του μέτρου, είναι το δικαίωμα του νησιώτη και του επιχειρηματία που βρίσκεται σε αυτά, να απολαμβάνει μεταφορικές υπηρεσίες με το ίδιο κόστος που απολαμβάνει ο κάτοικος της Αθήνας αλλά και άλλων περιοχών της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας.
Το Μεταφορικό ισοδύναμο εξισώνει ουσιαστικά το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μεταφοράς.

Έναν χρόνο μετά τον άδικο θάνατο του Νεκτάριου Σαντορινιού, κανείς δεν έχει ξεχάσει ούτε τον ίδιο, ούτε τους αγώνες του και αυτή είναι ίσως η πιο σπουδαία κληρονομιά για έναν άνθρωπο που φεύγει. Να είναι η μνήμη του αναλλοίωτη και να μένει στη θύμηση των ανθρώπων η διαδρομή που χάραξε στη διάρκεια της ζωής του. Και είναι βέβαιον ότι ο Νεκτάριος Σαντορινιός δεν θα ξεχαστεί γιατί κατάφερε να ξεχωρίσει και ως πολιτικός και ως άνθρωπος.

Μαίρη Φώτη

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen + 4 =