Παρ, 05 Δεκ 2025
16.2 C
Kythera

Υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης: Τι σημαίνει η κίνηση της Chevron–Hellenic Energy

Γιάννης Κορωναίος και Σπύρος Μιχαλακάκης στο Blue Sky για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και την ενεργειακή προοπτική της χώρας

Η ανακοίνωση της κοινοπραξίας Chevron – Hellenic Energy ότι καταθέτει πρόταση για τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου φέρνει ξανά στο επίκεντρο τη συζήτηση για τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο της χώρας.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Blue Sky, χθες το βράδυ, προσκεκλημένοι της Άντζυ Σταθάτου ο δημοσιογράφος Yannis Koronaios και ο πρώην πρόεδρος & CEO της BP Ελλάς Σπύρος Μιχαλακάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη γεωπολιτική διάσταση (ενίσχυση των ελληνικών θέσεων απέναντι στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο) αλλά και στη μεγάλη οικονομική σημασία, εάν και εφόσον οι έρευνες καταλήξουν σε θετικά αποτελέσματα και αποδώσουν ουσιαστικά έσοδα στο δημόσιο και όχι μόνο στις εταιρείες.

Ωστόσο, και οι δύο άσκησαν κριτική για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια: οι παραχωρήσεις νότια και δυτικά της Κρήτης μένουν χωρίς γεωτρήσεις, ενώ οι θαλάσσιες ζώνες συχνά τέμνονται με περιοχές θαλάσσιων πάρκων. «Χρειάζεται σοβαρότητα, καθαροί κανόνες και ταχύτητα», υπογράμμισε ο κ. Κορωναίος, επισημαίνοντας ότι μόλις πριν δύο μήνες ανακοινώθηκαν θαλάσσια πάρκα σε περιοχές του Ιονίου και της Πελοποννήσου που συνορεύουν ή και τέμνουν τις παραχωρήσεις για έρευνες. «Όπου υπάρχει θαλάσσιο πάρκο δεν μπορεί να γίνουν έρευνες», είπε.

Ο κ. Μιχαλακάκης πρόσθεσε ότι πέρα από τα έσοδα, η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει προστιθέμενη αξία: τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας, συμμετοχή πανεπιστημίων και εταιρειών. «Ο εθνικός πλούτος δεν μπορεί να παραμένει αναξιοποίητος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα παραμένει: θα είναι η Chevron η αρχή μιας νέας εποχής ή ακόμη μια χαμένη ευκαιρία; Δείτε το σχετικό βίντεο.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

LEAVE A REPLY

Enter your comment!
please enter your name here

News Feed

00:08:23

Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρισε η Λακωνία

Στιγμές αγωνίας ζουν κάτοικοι της Λακωνίας τις τελευταίες ώρες,...

«Ελεύθερα Κύθηρα»: Καυστική παρέμβαση για την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής

Η παράταξη «Ελεύθερα Κύθηρα» επανέρχεται με σκληρή κριτική, κάνοντας...

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Παρασκευή

Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εκτεταμένης διαβούλευσης...

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

Ακολουθεί ανακοίνωση του Δήμου Κυθήρων:Μετά την Κόκκινη Προειδοποίηση που...

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών σε Νίκαια και Ε65

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια, με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img