Στα σχέδια για την ανάπτυξη ενός δικτύου 150 υδατοδρομίων σε όλη την χώρα, περιλαμβάνονται τα Κύθηρα, διαδικασία στην οποία πρωτοστατούν οι επικεφαλείς των εταιρειών Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια, οι κ.κ. Νικόλας Χαραλάμπους and Αναστάσιος Γκόβας.
Για να αρχίσουν οι πτήσεις, έστω ανά περιοχή, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα ενός επιμέρους δικτύου, με την λειτουργία ενός minimum αριθμού 6-7 συνδεόμενων μεταξύ τους υδατοδρομίων.
Στην ίδια ατζέντα, συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία του Μητροπολιτικού, που προορίζεται για την περιοχή του Σ.Ε.Φ. in Faliro, με την συμμετοχή της Περιφέρειας, αντί της Ελευσίνας και θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός βιώσιμου δικτύου σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σε επόμενο χρόνο, αναμένεται να τεθεί «επί τάπητος» και η κατασκευή ενός δεύτερου μεγάλου υδατοδρομίου στην Thessaloniki, ως «βάση» για την Βόρεια Ελλάδα.
Οι άμεσα εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες στο project εκτιμούν ότι, αυτή την φορά, δεν θα «αστοχήσουν» τα χρονοδιαγράμματα και ως εκ τούτου οι πιθανότητες για να αρχίσουν, επιτέλους, να πετούν τα υδροπλάνα στην χώρα από αυτό το καλοκαίρι (μετά από 7-8 χρόνια καθυστερήσεων, λόγω γραφειοκρατίας και άλλων παθογενειών) εμφανίζονται αυξημένες, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν και οι γενικότερες συνθήκες εν μέσω της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται, ότι πέρα από τα 3, ήδη, αδειοδοτημένα υδατοδρόμια σε Παξούς, Corfu and Patras, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η απόφαση για την χορήγηση άδειας για την ίδρυση 2 ακόμη, στα λιμάνια του Βόλου and of Ρεθύμνου, που είναι τα πρώτα μετά την ψήφιση του νέου νόμου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε σύντομο, σχετικά, χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν, περίπου, άλλα 10 υδατοδρόμια.
Τουριστικά συγκροτήματα, κρουαζιέρα, αεροπορικές
Θετικό είναι, ότι την πρόθεσή τους για την δημιουργία υδατοδρομίων σε μεγάλα resorts και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, είχαν εκφράσει, προ κορονοϊού, ισχυροί «παίκτες» της αγοράς του τουρισμού (σ.σ. με δεδομένο ότι ο νόμος επανέφερε την δυνατότητα ιδιωτικών επενδύσεων), αλλά η πανδημία έβαλε «φρένο» σε κάθε σχέδιο.
Ακόμα, είχε εξετασθεί το θέμα των συνεργειών ή της συνεργασίας με τον κλάδο της κρουαζιέρας και τις αεροπορικές εταιρείες (π.χ. για κοινά πακέτα, συμπληρωματικά δρομολόγια κ.α.)
Αν καταστεί δυνατόν να «ανοίξει», φέτος, ο τουρισμός, υπολογίζεται ότι όλα αυτά θα πέσουν και πάλι στο τραπέζι.











