Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τρία κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο της διαβίβασης στη Βουλή της ογκώδους δικογραφίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, εκτός κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται πλέον οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Τσιάρας and Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στον φάκελο για τον οποίο ζητείται η άρση της βουλευτικής τους ασυλίας.
Συνολικά, στην υπόθεση που αφορά παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις την περίοδο 2020-2021, εμπλέκονται 11 εν ενεργεία βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, με τις κατηγορίες ωστόσο να διαχωρίζονται σε κακουργήματα και πλημμελήματα.
Ο χάρτης των εμπλεκόμενων βουλευτών και οι κατηγορίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, εκτός από τους τρεις παραιτηθέντες, στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη οκτώ «γαλάζιοι» βουλευτές: Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σκρέκας, Κατερίνα Παπακώστα, Νότης Μηταράκης, Μάξιμος Σενετάκης, Βασίλειος Βασιλειάδης, Χρήστος Μπουκώρος και Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Ο βαθμός εμπλοκής τους, ωστόσο, διαφοροποιείται:
- Έρευνα για Κακούργημα: Στο μικροσκόπιο των Αρχών για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος βρίσκονται μόνο δύο από τους 11 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή και τη βουλευτή Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα.
- Έρευνα για Πλημμέλημα και κίνδυνος παραγραφής: Οι υπόλοιποι εννέα βουλευτές ελέγχονται για ηθική αυτουργία σε απιστία, σε βαθμό πλημμελήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως, επειδή τα αδικήματα φέρονται να τελέστηκαν τη διετία 2020-21, υπάρχει ορατός κίνδυνος παραγραφής τους εντός του 2026, εάν η Δικαιοσύνη δεν προλάβει να ολοκληρώσει τη διερεύνηση και να παραπέμψει τις υποθέσεις σε δίκη (κάτι που θα παρέτεινε τον χρόνο παραγραφής κατά 3 επιπλέον χρόνια).
Δεύτερη δικογραφία για Λιβανό και Αραμπατζή
Παράλληλα, διαβιβάστηκε στη Βουλή και δεύτερη ξεχωριστή δικογραφία, η οποία αφορά τον πρώην υπουργό και την πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό and Φωτεινή Αραμπατζή.
Σε αυτή την περίπτωση, η δικογραφία διαβιβάστηκε χωρίς καμία αξιολόγηση από τη Δικαιοσύνη, καθώς ενεργοποιείται το Άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών). Βάσει αυτού, οποιαδήποτε στοιχεία προκύψουν για αδικήματα που ενδέχεται να τέλεσαν υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους –ακόμη κι αν δεν βρίσκονται πλέον στη θέση αυτή– διαβιβάζονται αμελλητί στο Κοινοβούλιο.
Ο πυρήνας του σκανδάλου
Η μεγάλη έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ εστιάζει σε βαριά αδικήματα που προκάλεσαν άμεση οικονομική ζημία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ αυτών, διερευνώνται κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις όπως υποκίνηση παραβίασης εμπιστοσύνης (απιστία), απάτη μέσω υπολογιστή και ψευδής βεβαίωση, με απώτερο σκοπό την απόκτηση παράνομου οφέλους για τρίτα πρόσωπα.











