Π. Κόκκαλής: H Γαλάζια Ανάπτυξη είναι το επόμενο στοίχημα

Στην ψηφιακή ημερίδα της διακομματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις θάλασσες, τα ποτάμια, τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές (SEARICA) συμμετείχε ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αντιπρόεδρος για τη Γαλάζια Οικονομία, Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις και τα Λιμάνια, και πρώην Αντιδήμαρχος Πειραιά.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Η Γαλάζια Διάσταση στην Πράσινη Συμφωνία: ο Δρόμος προς μία Βιώσιμη Ανάκαμψη της Γαλάζιας Οικονομίας στην Ευρώπη» και ουσιαστικά πραγματεύονται τη Γαλάζια Ανάπτυξη και τη βιώσιμη ένταξη των υδάτινων πόρων στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Μεταξύ άλλων στην ημερίδα συμμετείχαν ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Virginijus Sinkevicius και ο υπουργός Θαλασσών της Πορτογαλίας που αυτόν τον καιρό έχει την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, Riccardo Serrao Santos.

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γαλάζια Οικονομία που θα παρουσιαστεί αρχικά τον ερχόμενο Απρίλιο θα βασιστεί στην Πλατφόρμα Γαλάζιων Επενδύσεων (Blue Invest Paltform) και το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), ενώ θα κινηθεί σε τρεις άξονες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας: της απεξάρτησης από τον άνθρακα, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας της βιοποικιλότητας.

Σημεία της τοποθέτησης του ευρωβουλευτή κατά την ημερίδα:

«Το οικοσύστημα γύρω από την υπόθεση της Γαλάζιας Ανάπτυξης έχει ωριμάσει και εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ η ευθυγράμμισή της με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα της δώσει νέα πνοή και προοπτική.

Έχουμε την ευκαιρία για ριζοσπαστικές αλλαγές, γκρεμίζοντας τείχη του παρελθόντος προκειμένου να υπάρξουν νέες συνέργειες στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών, ακαδημαϊκών παραμέτρων αλλά και σε επίπεδο πολιτών. Ο στόχος μας πρέπει να είναι μία Γαλάζια Ανάπτυξη με περιβαλλοντικούς όρους, μέσα από το πρίσμα της προστασίας των θαλασσών και των οικοσυστημάτων, της σύνθεσης των δικτύων, της καινοτομίας, κάτι που συνάδει απόλυτα με το κλίμα και τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ευτύχημα πως κάνουμε αυτή τη συζήτηση υπό την Πορτογαλική Προεδρία, μιας και η Πορτογαλία έχει μία από τις πιο ολοκληρωμένες εθνικές στρατηγικές για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Τέλος, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική και επιστημονική συλλογή δεδομένων, ειδικά για τη Μεσόγειο. Είναι αδικαιολόγητο πως ξέρουμε τόσα λίγα, για μία θάλασσα με τόσο πλούσια ιστορία σε σχέση με τον άνθρωπο. Η Μεσόγειος έχει και μία ακόμα παράμετρο, αυτή των συνόρων και της συνεργασίας με χώρες εκτός ΕΕ.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

[Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2021]

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Λιμένας Διακοφτίου: Ένα σχέδιο 124 χρόνια μπροστά από την εποχή του

Ένα εξαιρετικά σπάνιο και πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο έρχεται στο...

Τριφύλλειο Ίδρυμα: Βράβευσε τους αριστούχους μαθητές των Κυθήρων

Σε μια σεμνή και γεμάτη συμβολισμούς τελετή, το Τριφύλλειο...

Η άνοιξη στα Κύθηρα έχει το χρώμα της ορχιδέας

Η άνοιξη στα Κύθηρα δεν είναι απλώς μια εποχή...

«Βόηθα, Χριστέ, την Ορφανή». Η ηρωική Άνοιξη του γυναικείου προλεταριάτου

Αν θέλουμε να δούμε την Ιστορία όχι σαν μια...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img