Τρί, 17 Φεβ 2026
12.4 C
Kythera

Why Georgantas became minister and how much damage Livanos caused

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να χειριστεί μία ακόμη κυβερνητική κρίση, που αυτή τη φορά προέκυψε λόγω πρωτοφανούς γκάφας υπουργού του. Πώς φτάσαμε στην υπουργοποίηση Γεωργαντά.

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το videο με τον πρώην, πια, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό να μιλά για…εποποιία αναφερόμενος στη διήγηση του Πέτρου Δούκα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ το 2007 αποζημίωνε τους πυρόπληκτους της Ηλείας με χρήματα από σακούλες, the Kyriakos Mitsotakis δεν είχε πολλά περιθώρια.

Ηταν σαφές ότι έπρεπε να αποπέμψει τον Υπουργό του, γι’ αυτό και έσπευσε να αποδεχτεί την παραίτηση του κ. Λιβανού όταν αυτή τέθηκε στη διάθεσή του. Έτσι, φάνηκε ότι τιμωρεί ένα μέλος του Υπουργικού Συμβούλιου για επίδειξη κυνισμού και πολιτικού αμοραλισμού σε δημόσια, μάλιστα, θέα, μόνο που για τέτοια “αδικήματα” στο παρελθόν είχαν υπάρξει ακόμη και διαγραφές από κοινοβουλευτικές ομάδες.

Σ’ αυτή τη φάση όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να μειώσει περαιτέρω την κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας και να μεταδώσει μία κυβερνητική κρίση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Με όρους στενού πολιτικού συμφέροντος, μάλλον σκέφτηκε ορθά.

Η παραίτηση του κ. Λιβανού και η αντικατάστασή του με τον μέχρι πρότινος Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, δίνει στον Πρωθυπουργό, σε πρώτη ανάγνωση, δύο πλεονεκτήματα.

Το ένα έχει να κάνει με τη συγκυρία και το ξεσηκωμό των αγροτών σε Λάρισα και Αίγιο. Ο νέος Υπουργός θα θελήσει να πάρει έστω μία μικρή πίστωση χρόνου για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και οπωσδήποτε θα ριχτεί στη μάχη για τον …εξευμενισμό των αγροτών έχοντας περισσότερα αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου από τον διάδοχό του.

Θυμίζουμε εδώ ότι ο κ. Λιβανός βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, της Αξιωματικής κυρίως, διότι έσπευσε να ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 13% κάτι που όμως ίσχυε ήδη τα τελευταία χρόνια.

Με την τοποθέτηση, εξάλλου, στο ποστό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του Γιώργου Γεωργαντά, ο Πρωθυπουργός δίνει όλες τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον Κυριάκο Πιερρακάκη. Οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ ήξεραν ότι οι κκ Πιερρακάκης και Γεωργαντάς είχαν διαφωνίες εντοπισμένες ακριβώς σ’ αυτό το κομμάτι, οι οποίες πλέον προφανώς θα πάψουν να υφίστανται.

Η κρίση όμως της Δευτέρας δεν παύει να είναι μία ακόμη κρίση για μια κυβέρνηση η οποία τον τελευταίο μήνα έχει βρεθεί στριμωγμένη στα σχοινιά για μία σειρά από θέματα όπως η διαχείριση της κακοκαιρίας, η διαχείρισης της πανδημίας και οι εγκρίσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων αμφίβολης επιστημονικής αξίας από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του Μαξίμου πιστεύουν ότι με την άμεση αντικατάσταση του κ. Λιβανού, μπορούν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη για τους ίδιους φυγή προς τα εμπρός. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν οι ελπίδες αυτές είναι βάσιμες.

By Nikos Giannopoulos

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Στην Ελλάδα δεν σε κρατάνε επειδή είσαι χρήσιμος, σε κρατάνε επειδή είσαι ακίνδυνος

Αν ζούσε σήμερα ο Βασίλης Ραφαηλίδης θα έλεγε την...

AQUA JEWEL: Ανακοίνωση τροποποίησης δρομολογίων

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το δρομολόγιο...
00:18:21

«Πήγαιναν στον θάνατο με το κεφάλι ψηλά, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα»

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφικών ντοκουμέντων από την εκτέλεση των...

Όταν ταξιδεύαμε από τα Κύθηρα στη Σμύρνη με ατμόπλοιο

Η πρόσφατη συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για την ακτοπλοϊκή σύνδεση...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Οπληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση 2,5% τον Ιανουάριο φέτος,...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img