The liberation of Athens from the Nazis – Rare Document

Αφιερωμένο στον αέναο αγώνα της μνήμης ενάντια στην λήθη, για την αυτογνωσία και την δημοκρατική συνείδηση

Πρόκειται για το απόσπασμα που έχει διασωθεί από την «χαμένη» ταινία επικαίρων του Φιλοποίμενος Φίνου για το τέλος της ναζιστικής Κατοχής στην Αθήνα του 1944 αλλά που όμως δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Η ταινία καταγράφει τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Οι λόγοι που δεν βρήκε ποτέ το δρόμο της προς τις αίθουσες είναι σίγουρα πολιτικοί. Η ταινία έχει καθαρά φιλο-εαμικό προσανατολισμό. Μετά όμως την αποχώρηση των Γερμανών (στα μέσα Οκτωβρίου του 1944) ακολούθησε μια πολύ ταραγμένη περίοδος, που κορυφώθηκε με τη Μάχη της Αθήνας (τον Δεκέμβρη του 1944, γνωστή και ως Δεκεμβριανά) και την έναρξη του μεγάλου διωγμού των αριστερών. Έτσι, έμεινε στα αζήτητα.

Κατά περιόδους κομμάτια της χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες ταινίες. Ποτέ αυτούσια και με το σπηκάζ της εποχής, όμως.

Την ανακάλυψε πολλές δεκαετίες αργότερα σε αρχεία του εξωτερικού, ο Ροβήρος Μανθούλης όταν ετοίμαζε το 1997 το ντοκιμαντέρ «Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος». Η ταινία του Φίνου στην πρωτότυπη μορφή της εντάχθηκε ολόκληρη στο ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη «Βίοι Παράληλλοι του Εμφυλίου» του 1999 που είναι η εξάωρη εκδοχή του Εμφυλίου Πολέμου. Με αυτό τον τρόπο προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Γαλακτίτης: Το λευκόνευρο αγκάθι της Μεσογείου

Galactites tomentosus Moench Γαλακτίτης ο εριώδης Συνώνυμα: Galactites elegans Nyman              ...
00:10:55

Σπύρος Μιχαλακάκης στη NTV: «Υπαρξιακό ζήτημα για την Ελλάδα η ενεργειακή ακρίβεια»

Σφοδρή κριτική στην ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική άσκησε ο πρώην...

Το ΠΑΣΟΚ «κλείνει το μάτι» στην ΕΛ.Α.Σ.: Ανοίγει η συζήτηση για κεντροαριστερό μέτωπο μετά τις κάλπες

Σε τροχιά συζήτησης περί μετεκλογικών διεργασιών και αναζήτησης προοδευτικών...

Σατιρικό… «καρφί» των Ελευθέρων Κυθήρων για τα έργα και τις υποδομές

Σε ρυθμούς πολιτικής σάτιρας εισήλθε η επικαιρότητα στα Κύθηρα,...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο – «Φωτιά» σε καύσιμα, ενοίκια και βασικά είδη διατροφής

Μικρή υποχώρηση παρουσίασε ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού στη...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img