Ο Καραβάς ζει ιστορικές στιγμές. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, από τις 7.00 το πρωί, δεκάδες κάτοικοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο σημείο της νέας γεώτρησης που επιχειρεί να ανοίξει ο Δήμος Κυθήρων. Οι Καραβίτες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ένα έργο που θεωρούν παράνομο και επικίνδυνο για τη βρύση του Κεραμαριού και τη ρεματιά του χωριού, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και κάτοικοι από άλλες περιοχές του νησιού.
Απέναντί τους, η εικόνα που προκαλεί αίσθηση: ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στον χώρο, έτοιμες να επέμβουν αν χρειαστεί. Παρά την ένταση, η ατμόσφαιρα μεταξύ αστυνομικών και πολιτών παραμένει κόσμια και ψύχραιμη. Ωστόσο, η ίδια η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης σε ένα μικρό χωριό των Κυθήρων έχει ήδη προκαλέσει αίσθημα πικρίας και οργής στην τοπική κοινωνία. Την ίδια στιγμή, όπως καταγράφεται στο σημείο, δεν παρίστανται ούτε ο εργολάβος, ούτε επιβλέπων μηχανικός, ούτε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κυθήρων.
Χρονολογική εξέλιξη της υπόθεσης
Η διαμάχη γύρω από τις γεωτρήσεις στον Καραβά δεν είναι καινούργια.
- Καλοκαίρι 2024: Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό, παρουσία του τότε προέδρου της Κοινότητας Καραβά, του αείμνηστου Κοσμά Τζωρτζόπουλου, οι κάτοικοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι καμία νέα γεώτρηση δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς επιστημονική μελέτη, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της βρύσης στο Κεραμάρι και της ρεματιάς.
- 16 Σεπτεμβρίου 2025: Τα μηχανήματα εμφανίζονται στο σημείο των Διακοπουλιανίκων. Οι κάτοικοι κινητοποιούνται άμεσα και καταγγέλλουν ότι ο Δήμος επιχειρεί παράνομα έργα μέσα σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Κατατίθεται μηνυτήρια αναφορά κατά της δημοτικής αρχής.
- 17 Σεπτεμβρίου 2025: Η αντίσταση συνεχίζεται. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται εκ νέου από τα ξημερώματα. Στο χωριό καταφθάνουν ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο Δήμαρχος εξακολουθεί να μην εμφανίζεται στο σημείο.
Άφαντος ο Δήμαρχος μοιράζει απειλές σε πολίτες με μηνύματα!
Αντί για φυσική παρουσία και διάλογο με την τοπική κοινωνία, ο Δήμαρχος Κυθήρων –σύμφωνα με καταγγελίες– επέλεξε να «διευθύνει» την κατάσταση μέσω μηνυμάτων στο Facebook. Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κοινότητας Καραβά, Ζ. Σουρή, ο Δήμαρχος φέρεται να απείλησε ότι οι κάτοικοι διαθέτουν «αδήλωτα πηγάδια και γεωτρήσεις» τα οποία ευθύνονται για την ξήρανση της ρεματιάς και ότι θα στείλει συνεργεία για ελέγχους.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ο Δήμαρχος επιλέγει να απειλεί μέσα από το Facebook αντί να εμφανιστεί ο ίδιος στο σημείο και να μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τους δημότες του.
Τα αιτήματα των κατοίκων
Οι Καραβίτες ζητούν:
- Να σταματήσει άμεσα κάθε εργασία στο σημείο.
- Να εμφανιστεί ο ίδιος ο Δήμαρχος και να μιλήσει ανοιχτά με τους δημότες.
- Να προσέλθουν ο επιβλέπων μηχανικός του Δήμου and ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.
- Να τηρηθεί η απόφαση της περσινής λαϊκής συνέλευσης για μελέτη πριν από οποιαδήποτε νέα γεώτρηση.
Οι εικόνες που καταγράφηκαν στον Καραβά προκαλούν προβληματισμό: πολίτες που ζητούν τον σεβασμό στις αποφάσεις τους και στην ιδιοκτησία τους, απέναντι σε αστυνομικά μπλόκα και σε μια δημοτική αρχή που, αντί για διάλογο, επιλέγει να κρύβεται πίσω από οθόνες και μηνύματα. «Δεν μας αξίζει τέτοια συμπεριφορά», λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.











