Στη Βουλή το «μπλοκάρισμα» των ακινήτων σε Κύθηρα και Αντικύθηρα: Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Κτηματολόγιο

Με πρωτοβουλία της Πόπης Τσαπανίδου, έξι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνουν στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα οξυμένα προβλήματα, τις εκκρεμείς ενστάσεις και τις ιδιαιτερότητες της Εγχωρίου Περιουσίας που έχουν παγώσει τις μεταβιβάσεις στα νησιά μας.

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έρχεται το φλέγον ζήτημα του Κτηματολογίου για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, καθώς οι σοβαρές δυσλειτουργίες, οι χιλιάδες εκκρεμότητες και το «πάγωμα» της τοπικής αγοράς ακινήτων έγιναν αντικείμενο επίσημης ερώτησης στη Βουλή.

Με πρωτοβουλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παρθένας (Πόπης) Τσαπανίδου, και τη συνυπογραφή ακόμα πέντε βουλευτών του κόμματος (Έλενας Ακρίτα, Χρήστου Γιαννούλη, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, Γεώργιου Παπαηλιού και Γεώργιου Ψυχογιού), κατατέθηκε στις 29 Ιουνίου 2026 επίσημη ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι βουλευτές αναδεικνύουν τα σημαντικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ιδιοκτήτες και οι επαγγελματίες του νησιού. Μεταξύ άλλων, στηλιτεύουν τη μη συγκρότηση των Επιτροπών Εκδίκασης Ενστάσεων, τις ανακρίβειες στους δασικούς χάρτες, το υψηλό κόστος των γεωμετρικών μεταβολών, καθώς και το γεγονός ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αγνοεί πλήρως το ειδικό, ιστορικό καθεστώς της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι εκατοντάδες αδήλωτα ακίνητα να έχουν περάσει στον Δήμο και χιλιάδες ιδιοκτησίες να βρίσκονται ουσιαστικά «αιχμάλωτες» και εκτός συναλλαγής.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:

QUESTION

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τη λειτουργία του Κτηματολογίου στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα

Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για την κατοχύρωση της ιδιωτικής περιουσίας, την ασφάλεια δικαίου και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ακινήτων. Ωστόσο, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα η μετάβαση στο λειτουργούν Κτηματολόγιο συνοδεύεται από σοβαρά προβλήματα και αστοχίες που δημιουργούν σημαντικές δυσχέρειες στους πολίτες, στους επαγγελματίες και στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μεγάλος αριθμός ενστάσεων παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί και λειτουργήσει οι αρμόδιες Επιτροπές Εκδίκασης Ενστάσεων. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες ιδιοκτησίες παραμένουν ουσιαστικά εκτός συναλλαγής, αφού δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ή να αξιοποιηθούν μέχρι την οριστική επίλυση των εκκρεμοτήτων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου δεν λαμβάνει υπόψη το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων με συνέπεια να έχουν ανακύψει σοβαρά εμπόδια στις μεταβιβάσεις δασικών εκτάσεων ακόμη και όταν υφίστανται νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, αναφέρονται περιπτώσεις μεταγεγραμμένων συμβολαίων που δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στα κτηματολογικά στοιχεία ενώ στους κτηματολογικούς και δασικούς χάρτες εξακολουθούν να εμφανίζονται ανακριβή δεδομένα, παρά την ύπαρξη τελεσίδικων αποφάσεων επί αντιρρήσεων και χαρακτηρισμών. Οι ελλείψεις αυτές δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου και επιβαρύνουν σημαντικά την πραγματοποίηση κάθε εμπράγματης συναλλαγής.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αδήλωτων ακινήτων έχει καταχωρισθεί υπέρ του Δήμου Κυθήρων, με αποτέλεσμα ακόμη και η διόρθωση προφανών σφαλμάτων να απαιτεί χρονοβόρες διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες, επιβαρύνοντας οικονομικά τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, το υψηλό κόστος των γεωμετρικών μεταβολών και των λοιπών απαιτούμενων διορθώσεων λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς μικροϊδιοκτήτες, με συνέπεια σημαντικός αριθμός ακινήτων να παραμένει ουσιαστικά αναξιοποιητος, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης, αξιοποίησης ή ένταξης σε επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Οι παραπάνω δυσλειτουργίες έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και στην οικονομική ζωή των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους κατοίκους και στους επαγγελματίες της περιοχής.

Σε συνέχεια των παραπάνω,

Will the Minister responsible say:

  1. Πόσες εκκρεμείς ενστάσεις αφορούν σήμερα τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα συγκρότησης και πλήρους λειτουργίας των Επιτροπών Εκδίκασης Ενστάσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στο ειδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, ώστε να αποκατασταθεί η δυνατότητα μεταβίβασης δασικών εκτάσεων όπου υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας;
  3. Για ποιο λόγο εξακολουθούν να μην εμφανίζονται στο Κτηματολόγιο μεταγεγραμμένες συμβολαιογραφικές πράξεις και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση όλων των εκκρεμών εγγραφών;
  4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επικαιροποίησης των κτηματολογικών και δασικών χαρτών με βάση τις τελεσίδικες αποφάσεις επί αντιρρήσεων και χαρακτηρισμών;
  5. Προτίθεται να εξετάσει μέτρα περιορισμού του κόστους των γεωμετρικών μεταβολών και των λοιπών απαιτούμενων διορθώσεων, ώστε να μην αποκλείονται οι μικροϊδιοκτήτες από την άσκηση και αξιοποίηση των εμπράγματων δικαιωμάτων τους;
  6. Πόσες υποθέσεις αφορούν αδήλωτα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί υπέρ του Δήμου Κυθήρων και με ποιον τρόπο προτίθεται να διευκολύνει την ταχεία αποκατάσταση των δικαιωμάτων των πραγματικών ιδιοκτητών στις περιπτώσεις προφανών σφαλμάτων;

Οι Eρωτώντες/ώσες Βουλευτές

  • Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
  • Ακρίτα Έλενα
  • Yannoulis Christos
  • Panagiotopoulos Andreas
  • Papailiou Georgios
  • Psychogios Georgios

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

LEAVE A REPLY

Enter your comment!
please enter your name here

News Feed

Η άμπωτη της πραγματικότητας στις ακτές του θεάματος

Η καλοκαιρινή περίοδος στην Ελλάδα δεν συνιστά απλώς μια...

Άντεξε ο ελληνικός τουρισμός, παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή

Μετά από διαδοχικά έτη ιστορικά υψηλών επιδόσεων, ο ελληνικός...

Το νέο προσοντολόγιο Πρωθυπουργών

Φαντάζεστε να ζούσε ο Μακιαβέλι στην σημερινή Ελλάδα; Δεν...

Ανάργυρος Σοφίος για την απευθείας ανάθεση €1.500.000: «Προσχηματική η επίκληση της πυρκαγιάς»

Στη δημοσιότητα έρχονται οι σοβαρές νομικές και ουσιαστικές επιφυλάξεις...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img