Σάβ, 17 Ιαν 2026
14.5 C
Kythera

27th Premiere Nights: Which films will we see and how will we watch them?

The 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας, μετά την επιτυχημένη περσινή διεξαγωγή του, επιστρέφει και φέτος (22/9- 3/10) σε υβριδική μορφή και θα φιλοξενηθεί σε θερινές και κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ παραμένει διαθέσιμη η διαδικτυακή πλατφόρμα του θεσμού.

Η 27η έκδοση των Νυχτών Πρεμιέρας θα φιλοξενηθεί σε δέκα συνολικά κινηματογραφικές αίθουσες, πέντε 12μηνης λειτουργίας (Ιντεάλ, Δαναός, Τριανόν, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και πέντε θερινές (Αίγλη, Ριβιέρα, Σινέ Φλέρυ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Στέλλα) εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας κάνουν πανηγυρική έναρξη με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας «A hero», του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ, Ασγκάρ Φαραντί, η οποία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Cannes Film Festival, την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η αυλαία της επετειακής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου στο Ιντεάλ με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ και την πανελλήνια πρεμιέρα της πλέον πολυαναμενόμενης ταινίας της φετινής σεζόν, το «Dune», του Ντενί Βιλνέβ που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μυθοπλασίας όπως κάθε χρόνο συστήνει στο κοινό των Νυχτών Πρεμιέρας την αφρόκρεμα από νέες και νέους δημιουργούς, οι οποίοι βρίσκονται είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη σκηνοθετική τους απόπειρα. Η φετινή επιλογή περιλαμβάνει 14 ταινίες οι οποίες και θα διεκδικήσουν τα βραβεία του τμήματος, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αθηνάς.

Ανάμεσά τους, συναντάμε τα «Βότσαλα», του Π. Σ. Βινοθράζ, τα οποία κέρδισαν τη Χρυσή Τίγρη Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, το ψυχεδελικό animation που βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ του Βερολίνου και του Σάντανς, «Cryptozoo» του Ντας Σο, ένα υπόγειας έντασης θρίλερ από τη Γερμανία με τίτλο «Ο Ανθρώπινος Παράγοντας» του Ρόνι Τρόκερ, το φιλμ «Εύθραυστη Ισορροπία» του Ιάπωνα Γιούτζιρο Χαρουμότο, τη «Μεγάλη Απόδραση» του Σεμπάστιαν Μάιζε, η οποία κέρδισε φέτος το Βραβείο της Επιτροπής στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών, το βραβευμένο στις Κάννες ντεμπούτο του Βλάντιμαρ Γιόχανσον «Ο Αμνός», το «Azor» του πρωτοεμφανιζόμενου Ελβετού σκηνοθέτη Αντρέας Φοντάνα, το «Φύγαμε» σε σκηνοθεσία Πάνα Παναχί, το βασισμένο σε αληθινή ιστορία σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βενσάν Λε Πορτ «Μπρούνο Ρεϊντάλ: Εξομολόγηση Ενός Δολοφόνου» και το «Luzzu» του επίσης πρωτοεμφανιζόμενου ‘Αλεξ Καμιλέρι.

Στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ διαγωνίζονται, μεταξύ άλλων, για το μεγάλο βραβείο: «Ο Ναύτης των Βουνών» του Καρίμ Μαϊνούζ, «Η Οφειλή» του Σταύρου Ψυλλάκη, «Στιγμές Σαν κι Αυτές Δεν Κρατούν για Πάντα» της Σέριλ Νταν, «Αγελάδα» της Άντρεα Άρνολντ, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας» των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη.

Τα Αφιερώματα του Φεστιβάλ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την πρώτη προβολή του μυθικού «Πολίτη Κέιν», οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνουν ένα πλήρες αφιέρωμα στη φιλμογραφία του Όρσον Γουέλς, προβάλλοντας το σύνολο των ταινιών μυθοπλασίας του, τις οποίες θα προλογίσουν επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου και του πολιτισμού. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, όχι μόνο στην πιο πρόσφατη αλλά και στην πληρέστερη ψηφιακή αποκατάστασή τους.

Το δεύτερο αφιέρωμα της φετινής έκδοσης του Φεστιβάλ με τίτλο «Ζωές σε μετάβαση: Trans Cinema Matters», αγγίζει ένα από τα πιο επίκαιρα και ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα ταυτότητας και ισότητας και περιλαμβάνει 13 ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, από την Ελλάδα και τον κόσμο που αφηγούνται ιστορίες για τις ζωές και τις εμπειρίες των μελών της τρανς κοινότητας.

Πρεμιέρες

Λίγο καιρό μετά την πανηγυρική τους νίκη στα Φεστιβάλ Καννών και Βερολίνου, θα πραγματοποιήσουν το πανελλήνιο ντεμπούτο τους στις Νύχτες Πρεμιέρας οι ταινίες που διακρίθηκαν με τον Χρυσό Φοίνικα και τη Χρυσή Άρκτο αντίστοιχα: δηλαδή το «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό, και το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» του καταξιωμένου Ράντου Ζούντε, ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου ρουμανικού σινεμά.

Επίσης, θα προβληθούν η «Τελευταία Μονομαχία», ένα εντυπωσιακό ιστορικό έπος με τους Άνταμ Ντράιβερ, Ματ Ντέιμον, Μπεν Άφλεκ, σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ, η Αργυρή ‘Αρκτος του Φεστιβάλ Βερολίνου με τίτλο «Ιστορίες της τύχης και της φαντασίας» την οποία υπογράφει ο Ριοσούκε Χαμαγκούτσι, το «The French Dispatch» του Γουές ‘Αντερσον, το μυστηριώδες «Earwig» της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς, το «Petite Maman» της Σελίν Σιαμά, το «Last Night in Soho» του Εντγκαρ Ράιτ και το «Memoria» του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν, με πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον.

Συνεργασίες

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας πιάνει λιμάνι και εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσω τριών εντυπωσιακών προβολών, δύο στις προβλήτες του λιμανιού και μία στην καρδιά της πόλης, στο εμβληματικό θέατρο. Εκεί θα κάνουν και την επίσημή πανελλήνια πρεμιέρα τους και οι ταινίες «Που να Βρίσκεται η Άννα Φρανκ» του Άρι Φόλμαν (η οποία έκανε πρεμιέρα στις Κάννες) και το «Μην Αφήσεις Ίχνη» του Γιαν Π. Ματουζίσκι.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ενώνουν φέτος τις δυνάμεις τους με την 7η Biennale της Αθήνας (που διεξάγεται τις ίδιες μέρες με το φεστιβάλ) με στόχο να δημιουργήσουν μια διεθνή γιορτή πολιτισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Γι’ αυτό φέτος μια σειρά από τις ταινίες του προγράμματος του Φεστιβάλ, εντάσσονται στο σκεπτικό της 7ης Biennale της Αθήνας με τίτλο «Eclipse» καθώς αφηγούνται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ιστορίες για τις «κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην ίδια την Αθήνα, προσεγγίζοντας ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμικής πολυπλοκότητας».

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Έχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 510 ταινίες τα τελευταία εννέα χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» γιορτάζει φέτος τα 10 του χρόνια. Για τη φετινή διοργάνωση, οι συμμετοχές έφτασαν τις 273. Η διαδικασία επιλογής των ταινιών από την ομάδα προγραμματισμού του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε και επιλέχθηκαν 40 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 27ης διοργάνωσης.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Πού μπορώ να αγοράσω φθηνές θήκες για Xiaomi στην Ελλάδα; Τα 5 καλύτερα σημεία online & offline

Στην αγορά υπάρχουν πολλές θήκες, το ερώτημα όμως είναι...

AQUA JEWEL: τροποποίηση δρομολογίου

We would like to inform passengers that, due to adverse weather conditions...

Ντόναλντ Τραμπ: Εις το όνομα του δολαρίου και της ηγεμονίας των ΗΠΑ

Η αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα είχε πολλαπλούς στόχους. Πρώτον,...

Συνάντηση Σουρή – Σκέμπερη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ

Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ πραγματοποιήθηκε συνάντηση...
02:25:31

Στην υποδοχή της φρεγάτας «Κίμων» Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Κ. Τασούλας

Ο «Κίμων», η πρώτη φρεγάτα κλάσης FDI HN «Belharra»-...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img