stella-kyriakides

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται ο εμβολιαστικός σχεδιασμός της ΕΕ με απρόβλεπτες συνέπειες για τα 27 κράτη μέλη. Οι συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν τηρούνται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα με την Κομισιόν να βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης και ήδη να δέχεται βολές από τα πιο ισχυρά στην Ένωση κράτη τα οποία δεν είναι και αυτά άμοιρα ευθυνών όσον αφορά στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση έως και δυο χρόνων στην επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού της ΕΕ αφού το αλαλούμ με τις συμφωνίες μπορεί να προκαλέσει έως και κατά 60% μείωση των εμβολιασμών την ώρα που η πανδημία καλπάζει και οι επιστήμονες φοβούνται την εκδήλωση τρίτου και πιο ισχυρού κύματος.

Ξεμένει από εμβόλια η Ισπανία

Η Μαδρίτη είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που σταματά τους εμβολιασμούς καθώς ξέμεινε από εμβόλια. Όπως ανακοινώθηκε θα σταματήσουν τους εμβολιασμούς για δυο εβδομάδες αφού δεν υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων.

Στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας έχουν εμβολιαστεί 170.000 άνθρωποι και έχει χρησιμοποιηθεί το 96% της διαθέσιμης ποσότητας εμβολίων.

Οι εκτιμήσεις του εκπροσώπου Τύπου της περιφέρειας είναι ότι με τον ρυθμό που κινείται αυτή την ώρα η εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα κατορθώσουν να εμβολιάσουν το 70% των πολιτών πριν από το 2023.

Στην Καταλονία, οι εκτιμήσεις είναι ότι εάν δεν υπάρξουν νέες παραλαβές τα εμβόλια θα έχουν εξαντληθεί έως τη Δευτέρα αφού μέχρι στιγμής έχουν γίνει έχουν γίνει περισσότεροι από 200.000 εμβολιασμοί και απομένουν μόλις 17.000 δόσεις.

Αδιέξοδο με την AstraZeneca

Στο καναβάτσο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαμάχη της με την AstraZeneca η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη συμφωνία που έχει με την ΕΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο να υποστηρίζει μάλιστα ότι στη σύμβαση αναφέρεται ότι θα καταβάλουν προσπάθεια και άρα δεν τίθεται θέμα παράβασης όρων της συμφωνίας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, με ανάρτησή της έκανε λόγο για εποικοδομητικό τόνο στη συζήτησή της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει εγκριθεί ακόμη ενώ το συμβόλαιο προβλέπει την προμήθεια της ΕΕ με 300 εκατομμύρια δόσεις.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η εταιρεία βρίσκεται πίσω στις προθεσμίες κατά τουλάχιστον δυο μήνες.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + 15 =