elon-musk

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παρέχει στο εξής στην Ουκρανία δωρεάν το σύστημα δορυφορικού διαδικτύου Starlink και ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να καλύψει το κόστος. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η διακοπή της δωρεάν παροχής οφείλεται στην αγένεια του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο.

Ο κ. Μασκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες, όταν δημοσίευσε την «ειρηνευτική πρότασή» του για την Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία και επανάληψη των εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στις προσαρτηθείσες περιοχές. «Η Κριμαία επισήμως είναι κομμάτι της Ρωσίας, από το 1783 (μέχρι το λάθος του Χρουστσόφ)», έγραψε ο Έλον Μασκ. «Άντε γ…» ήταν η δημόσια απάντηση, μέσω Twitter, του απερχόμενου πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Άντριι Μέλνικ. «Αυτή είναι η διπλωματική μου απάντηση», έγραψε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης, στα αγγλικά, για να επανέλθει ο επιχειρηματίας λέγοντας: «Απλώς ακολουθούμε τη σύστασή σας» και υπονοώντας ότι αποσύρει την προσφορά του δορυφορικού διαδικτύου προσβεβλημένος από τον κ. Μέλνικ. «Δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τερματικούς σταθμούς στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε υπάρχοντες», γράφει εκπρόσωπος της εταιρίας του Έλον Μασκ SpaceX σε επιστολή του προς το Πεντάγωνο, η οποία ωστόσο έχει ημερομηνία αποστολής από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό CNN, η SpaceX ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να πληρώσει για το Starlink περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει το κόστος για περισσότερους από 1330 τερματικούς σταθμούς της SpaceX στην Ουκρανία, ενώ η ίδια η εταιρία έχει δωρίσει 3670 σταθμούς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μιχαΐλο Φεντόροφ δήλωσε ότι το Starlink συνέβαλε σημαντικά στην αποκατάσταση της παροχής ενέργειας και στην επικοινωνία σε κρίσιμες περιοχές έπειτα από περισσότερες από 100 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen + fourteen =