terra-kytheria-ergaleia-efyous-georgias

Μπορεί η πανδημία να τσάκισε την παγκόσμια οικονομία και να λύγισε επιχειρηματικούς κολοσσούς αλλά η αθάνατη ελληνική ελιά στάθηκε αγέρωχη. Με το μεράκι και τις θυσίες των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, στάθηκε όρθια μέσα στην κρίση και έφερε την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων χωρών παραγωγής ελαιολάδου του κόσμου.

Κλασσικό παράδειγμα, οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στη Λακωνία, που στη χειρότερη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία κατάφεραν να αποσπάσουν σειρά διεθνών διακρίσεων. Αποκορύφωμα η 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη εταιρειών ελαιολάδου που ανακοινώνει η Διεθνής Ένωση Συγγραφέων, Δημοσιογράφων Οίνων και Ποτών και συμπεριλαμβάνει τις βαθμολογίες από όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς που έγιναν εντός του 2020.

«Σταθερά υψηλή ποιότητα»

«Συνολικά συμμετείχαν 13.342 δείγματα ελαιολάδων, από 1605 εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου, από 42 ελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου και σε 27 παγκόσμιους διαγωνισμούς ελαιολάδου. Στα «Ελαιόλαδα της Χρονιάς 2020»(Evoo of the Year 2020), φτάνουν λιγότερα από το 3% των 13.342 δειγμάτων ελαιολάδου παγκοσμίως, που συμμετέχουν.

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας παραγωγός αποκλειστικά βιολογικών ελαιολάδων φτάνει τόσο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, με 10 ελαιόλαδα του στα «Ελαιόλαδα της Χρονιάς 2020». Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή μας ήταν σταθερά σε υψηλά επίπεδα και πάντα μέσα στα μετάλλια όπου και αν διαγωνιστήκαμε, από το Τόκυο έως το Λος Άντζελες», είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

«Διακριθήκαμε μεταξύ κολοσσών»

Εάν μάλιστα μιλήσουμε με αθλητικούς όρους, θα λέγαμε πως τα βιολογικά ελαιόλαδα από τον ελαιώνα του Γιώργου Σακελλαρόπουλου είναι «αγωνιστικά» λάδια υψηλής ποιότητας, ακολουθούν μάλιστα όλα τα αυστηρά στάνταρς που αναβαθμίστηκαν και αυστηροποιήθηκαν λόγω και της πανδημίας του covid-19:

«Ακολουθήσαμε όλα τα πρωτόκολλα, αφιερώσαμε πολύ χρόνο και επενδύσαμε πολλά για να παράγουμε βιολογικά ελαιόλαδα που θα διακρίνονται μεταξύ των κολοσσών της παγκόσμιας παραγωγής προερχόμενα κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες όπως η Τουρκία και η Τυνησία που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το αποτέλεσμα και η ικανοποίηση μας είναι ακόμα μεγαλύτερη από τα συγχαρητήρια που μας φτάνουν καθημερινά από όλο τον κόσμο για την επιβράβευση της προσπάθειας μας».

«30 χρόνια εμπειρίας»

«Σίγουρα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος όλα αυτά τα 30 χρόνια στην βιολογική ελαιοκαλλιέργεια που όταν ξεκινήσαμε ήταν άγνωστη στην Ελλάδα. Ήταν συνειδητή επιλογής μας από την αρχή, γνωρίζοντας τα οφέλη που έχει για τον άνθρωπο, την υγεία και το περιβάλλον. Οι επιλογές, τα λάθη, η ασάφεια, το άγνωστο, οι ανθρώπινες συμπεριφορές, το ψυχολογικό και οικονομικό τίμημα, το αβέβαιο, τα αχαρτογράφητα νερά που συνηθίζουμε να λέμε σήμερα, είναι οι παράγοντες που συναντήσαμε στην διαδρομή μας.

Όλη αυτή η εμπειρία βοήθησε στην επίτευξη της υψηλής ποιότητας που έχουν σήμερα τα ελαιοπροϊόντα μας και πλέον αναγνωρίζεται με παγκόσμιες διακρίσεις. Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου κατέχουν έναν μοναδικό αριθμό ρεκόρ 233 διεθνών βραβείων γεύσης και ποιότητας».

Ενα λίτρο απορροφά 10,6 κιλά διοξείδιο άνθρακα

Όπως τονίζει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, το λάδι ελιάς είναι από τα πολυτιμότερα φυσικά προϊόντα που μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει τη δυνατότητα και την τύχη να απολαμβάνει: «Ελάχιστοι γνωρίζουν πως η παραγωγή ελαιολάδου επαρκεί για ένα μικρό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, που σίγουρα είναι κάτω από το 5%.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αύξηση της παραγωγής αλλά παράλληλα υπάρχει και πολύ μεγάλος ανταγωνισμός απέναντι στους υπόλοιπους τύπους ελαίων, που όμως δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς οι Έλληνες έχουμε ακόμα ένα μεγάλο προτέρημα που δεν είναι άλλο από την κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Για να γίνει κατανοητή η πολύπλευρη αξία του ελαιολάδου, σας δίνω το εξής παράδειγμα. Οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι η παραγωγή ενός λίτρου ελαιολάδου απορροφά περίπου 10 κιλά διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, βοηθώντας άμεσα το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία».

Σημασία στην ποιότητα και μετά στην ποσότητα

Πάντως ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος είναι από τους… αιρετικούς που πιστεύουν πως ως Ελλάδα πρέπει να ποντάρουμε περισσότερα στην ποιότητα και μετά στην ποσότητα: «Είναι μεγάλη η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Για μένα σημαντικότερο ρόλο παίζει η ποιότητα και μετά η ποσότητα και σε αυτόν τον τομέα ως Ελλάδα έχουμε πολλά πλεονεκτήματα και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Δεν θέλω όμως να λέω πολλά γιατί έχω μάθει να εργάζομαι εντός των ορίων της επιχείρησής μου.

Αυτό που έχω ως στόχο, μαζί με τον γιο μου Νίκο, είναι να έχουμε υψηλή ποιότητα διαχρονικά η οποία να επιβεβαιώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δημιουργία και η διατήρηση της ποιότητας σε υψηλά επίπεδα, είναι ένα διαβατήριο για την προσπάθεια μας και για το ελληνικό ελαιόλαδο, ειδικά το βιολογικό,  που αποτελεί τον πυρήνα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − 17 =