ανεμολόγιο, άνεμοι, αέρηδες
Ο νεαρός Ζέφυρος που με τη δροσιά του διατηρει ζωντανή τη φύση, κρατάει ολα τα λουλούδια της Άνοιξης. Το ανάγλυφο ειναι απο το μνημείο " Αέρηδες"

Ένα παλαιότερο άρθρο της κοινοποίησε σήμερα στα ΜΚΔ η Ελένη Χάρου με αφορμή τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Αναφέρεται στον άνεμο πονέντε, τον μυθικό Ζέφυρο για τον οποίο μας αποκαλύπτει τις χάρες του. Διαβάστε παρακάτω.

Ο Πονέντες στα Κύθηρα

Κάθε μέρα κάποια στιγμή θα μιλήσομε περί ανέμων και υδάτων, χρησιμοποιώντας εκείνη τη χαριτωμένη και πλούσια φρασεολογία. Τι τονε λέει σήμερα; Πού τονε τρίζει; Τι τονε δείχνει για αύριο; Ο καιρός είναι στο μάστορα. Σιγανεμιά, γαρμπινό, Αναπαπαλία, Προβετζόκαιρος, Πονεντίνι, Γαρμπινάτσα, Πονενταρία, Βοριαλάδα, Σιροκάδα, γαϊδουρομαϊστρος, μαϊστραλάκι, λεβαντιέρα, σιροκαλάκι, τραμουντανικό.

Απ’ όλους τους ανέμους ο πονέντες είναι ο πιο συνδεδεμένος με τα Κύθηρα. Είναι ο άνεμος που ταλαιπωρεί το σώμα με την υγρασία και κατεβάζει εκείνη την καταθλιπτική προβέτζα.

Εκτός αυτών είναι ο μεγαλύτερος και πιο ύπουλος εχθρός όλων των υπαίθριων εκδηλώσεων κι ακόμα με την υγρασία ευνοεί το δάκο, τον περονόσπορο και τη μύγα της Μεσογείου.

Κι όμως στην Ελληνική μυθολογία είναι ο Ζέφυρος, ένας χαριτωμένος νέος που από τον έρωτά του με τη νύμφη Χλωρίδα γεννήθηκαν όλα τα λουλούδια της Άνοιξης! Κι ακόμα για τους αρχαίους ήταν ο απαλός άνεμος, με την ανάλαφρη πνοή, με τη γλυκιά και δροσερή αύρα που δρόσιζε τα Ηλύσια πεδία. Στο διάσημο πίνακα του Μποτιτσέλι “Η γέννηση της Αφροδίτης” αριστερά ο Ζέφυρος μαζί με την Αύρα αγκαλιά αιωρούνται και μοιάζει να χορεύουν στον αέρα και φυσούν προς τη θεά που πλησιάζει τη γη των Κυθήρων.

boticceli
Ο πίνακας του Μποτιτσέλι “Η γέννηση της Αφροδίτης”

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine − six =