Μήνυμα υποψηφιότητας:

Με λένε Έλενα Μαγείρου, είμαι γεωπόνος και βιοκαλλιεργήτρια, μένω μόνιμα στα Κύθηρα. Γεννήθηκα στην Αθήνα και επέστρεψα στον τόπο καταγωγής μου το 2000 μαζί με την κόρη μου Μυρτώ Τρακάδα. Όραμα μου ήταν και είναι να εφαρμόσω τις γεωπονικές μου γνώσεις και βιολογικές πρακτικές στα κτήματα της οικογένειάς μου.

Βιοκαλλιεργώ από το 1996 τα κτήματά μου, λειτουργώ τον μικρό μου παραδοσιακό ξενώνα την “Πορφυρούσα” στο Μυλοπόταμο, παράγω πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, ελαιόλαδο και κρασί από τοπικές ποικιλίες με την ονομασία Πορφυρούσα, και συντάσσω μελέτες για ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα για συμπολίτες μας στα Κύθηρα.

Αυτά τα χρόνια βίωσα πολλά: Παρατημένες υποδομές, αδιαφορία από κρατούντες κάθε είδους, έπαρση και αλαζονεία στην άσκηση της εξουσίας, ένα νησί στον αυτόματο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στρατηγική…

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εγώ έχω μάθει να φτιάχνω με τα χέρια μου το μέλλον μου και έτσι σκοπεύω να συνεχίσω.

Αποφάσισα να συνταχτώ με τον υποψήφιο δήμαρχο Ζαχαρία Σουρή στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, γιατί πιστεύω ότι ο τόπος μας χρειάζεται μια δραστική αλλαγή για να αντιμετωπίσει την αδιαφορία και την εγκατάλειψη που επικρατεί γύρω μας. Επίσης πιστεύω ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι υποχρέωση όλων μας.

Μαζί με τον Ζαχαρία και τους συνυποψηφίους και τους υποστηρικτές μας πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία και τη μορφή του τόπου μας προς μια εναλλακτική αναπτυξιακή κατεύθυνση, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον μας, φυσικό και ιστορικό.

Στα 24 σχεδόν χρόνια που δραστηριοποιούμαι στο νησί γνωρίζω ότι έχουν γίνει κάποια έργα, όμως είναι αποσπασματικά, αναποτελεσματικά ή σε λάθος κατεύθυνση. Κακοδιαχείριση των φυσικών πόρων όπως το νερό που χάνεται και αξιοθέατων σαν τον καταρράκτη του Μυλοποτάμου που στέρεψε, το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας που παραμένει κλειστό χρόνια, το κάμπινγκ στο Καψάλι που ρημάζει τα τελευταία χρόνια, τον νεοκλασικό Ποταμό που καταστρέφει το γειτονικό του λαγκάδι με τα λύματα. Εγκαταλελειμμένο και στενό το οδικό δίκτυο που οδηγεί σε κύριους οικισμούς, ανυπαρξία του αγροτικού οδικού δικτύου, έλλειψη δυνατότητας εσωτερικής μετακίνησης και μεταφοράς με δημόσια μέσα.

Ο τόπος μας, γνωστός από την αρχαιότητα για το μέλι, το κρασί, το τυρί, τα σύκα, και νεότερα για το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, δεν δίνει δυνατότητες καλής και οργανωμένης παραγωγής, συντονισμού και προώθησης των προϊόντων του. Αν και από παλιά και λόγω της ανάπτυξης της μελισσοκομίας δεν γίνονται ψεκασμοί, όμως απουσιάζει η τεχνογνωσία και η βοήθεια από τις αρχές με γεωπόνο και κτηνίατρο, η δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών με δίκτυο Τοπικής Οργάνωσης Εγγείων Βελτιώσεων, η οργάνωση της παραγωγής γάλακτος για την παραγωγή του καταπληκτικού λαδοτυριού σε οργανωμένο τυροκομείο, η διαχείριση των αιγοπροβάτων και η λειτουργία μικρού σφαγείου, η δυνατότητα πρόσβασης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με αγροτικό οδικό δίκτυο, η ανταγωνιστική μεταφορά των προϊόντων μας στα κέντρα κατανάλωσης.

Η δημιουργία, δηλαδή, ενός θελκτικού και σύγχρονου ονόματος για τα Κύθηρα, που θα τα περιέχει όλα αυτά. Ήμουνα νια και γέρασα, και ο τόπος μας είναι ακόμα πίσω.

Πολλοί μέχρι τώρα μας έχουν μιλήσει για ανάπτυξη. Όμως ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει μόνο με υπηρεσίες και τουρισμό. Χρειάζεται και πρωτογενής παραγωγή και δευτερογενής μεταποίηση τους. Μια παραγωγή εναλλακτική και προσοδοφόρα με σεβασμό στον άνθρωπο, πολίτη ή επισκέπτη, και στο περιβάλλον.

Χρειάζεται υποστήριξη από ευρωπαϊκά προγράμματα με συνοχή και στόχους. Χρειάζεται ένα όραμα για τα νησιά μας.

Αυτό το όραμα η δημοτική μας παράταξη Όλοι Μαζί μπορεί να το υλοποιήσει με το Ζαχαρία Σουρή Δήμαρχο, για να αλλάξουμε όλοι μαζί την εικόνα των νησιών μας.

Έλενα Μαγείρου, γεωπόνος βιοκαλλιεργήτρια.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − six =