elaioparagogoi

Τον απόλυτο εμπαιγμό εκ μέρους της πολιτείας βιώνουν χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί, που έμειναν λόγω ακαρπίας χωρίς εισόδημα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος λέει πως δεν έχει δοθεί ποτέ αποζημίωση για ακαρπία από τον ΕΛΓΑ. Στην συνέχεια επικαλείται τις ενισχύσεις covid-19 που έχουν χορηγηθεί στους παραγωγούς για τις απώλειες εισοδήματος, μην αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής, κ. Α. Μυλωνάκης, σας ενημερώνουμε τα εξής, σημειώνει ο Γιώργος Στύλιος:

Όσον αφορά στην ακαρπία λόγω παγετού σε καλλιέργειες ελαιών, πρόκειται για ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό άλλωστε και ουδέποτε έχει αποζημιωθεί η ζημιά από ακαρπία από τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ, σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, για τις περιπτώσεις αυτές, διενεργεί όλες τις απαραίτητες επισημάνσεις μέχρι τη συγκομιδή της κάθε καλλιέργειας οπότε και καταδεικνύεται το μέγεθος της απώλειας και τεκμηριώνεται τυχόν ζημία. Στη συνέχεια, γίνεται η συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων (στατιστικά, μετεωρολογικά, κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Πολιτείας είναι η αποζημίωση των πληγέντων, από οποιοδήποτε παράγοντα και οποιαδήποτε κρίση, αγροτών μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις πηγές χρηματοδότησης τόσο σε εθνικό όσο και σε Ενωσιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της χώρας έναντι των συνεπειών της πανδημίας, ο τομέας της ελιάς έχει ήδη ενισχυθεί με:

  • Την ΚΥΑ 51/126068/18.05.2021 για τη χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας σε επιτραπέζια ελιά-λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190, συνολικού ύψους ενίσχυσης 9.412.270€
  • Την ΚΥΑ 1338/312351/9.11.2020 για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμών, συνολικού ύψους προϋπολογισμού 13.163.000€
  • Την ΥΑ 2850/23.10.2020 για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 21 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταβληθεί 126.331.277€.
  • Επιπλέον αυτών, αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε ήδη η ενίσχυση των υπολοίπων ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς (συμπεριλαμβανομένης της κονσερβολιάς), που δεν έχουν ενισχυθεί ως τώρα, σε όλη τη χώρα, με το ποσό των 40€/στρ. και συνολικό προϋπολογισμό 11.125.560€.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές από ανεμοθύελλα περί τα τέλη Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος, ζημιές προκλήθηκαν στην περιοχή της Αταλάντης

Έγιναν 20 δηλώσεις το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία.

Δείτε εδώ την απάντηση

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 4 =