ekthesi-kolafos-tis-diethnous-amnistias-gia-tin-astynomiki-via-stin-ellada-tis-pandimias

Καθολικές απαγορεύσεις, επιζήμιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τροποποιήσεις στη νομοθεσία, διάλυση ειρηνικών συναθροίσεων και υπερβολική αστυνομική βία, σκιαγραφούν μια ανησυχητική εικόνα για την κατάσταση του δικαιώματος στην συνάθροιση στην Ελλάδα τον καιρό της πανδημίας, όπως συμπεραίνει στην πρόσφατη έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Οι υποθέσεις που τεκμηριώνονται σε αυτή την έκθεση, καταδεικνύουν ότι οι ελληνικές αρχές παρενέβησαν παρανόμως και απέτυχαν να διευκολύνουν την άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, επιβάλλοντας καθολικές απαγορεύσεις και διαλύοντας ειρηνικές συναθροίσεις, υποτίθεται για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία από τον κορονοϊό.

Σε αυτή την προσπάθεια, τα αστυνομικά όργανα προσέφυγαν σε μη απαραίτητη και υπερβολική χρήση βίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι λαϊκές αντιδράσεις τον χειμώνα για το νομοσχέδιο στην Παιδεία.

Ωστόσο, οι υποθέσεις που εξέτασε η οργάνωση, μέσω κυρίως μαρτυριών, αναδεικνύουν επίσης το πώς οι αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που εξετάστηκαν, έκαναν τα πράγματα πολύ χειρότερα, καθώς οι διαδηλωτές/-ριες δεν μπορούσαν πια να κρατήσουν αποστάσεις μεταξύ τους και να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Οι άνθρωποι που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία, περιέγραψαν το πώς η αστυνομία κατέφυγε σε μη απαραίτητη και υπέρμετρη χρήση κανονιών νερού και χημικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Κάποιοι είπαν, ότι η αστυνομία τούς χτύπησε με κλομπ στο κεφάλι και χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων
προβλημάτων ακοής.

Ενδεικτικά, το 2019 και το 2020, ο Συνήγορος του Πολίτη, με τη ιδιότητά του ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (Εθνικός Μηχανισμός), έλαβε συνολικά 471 υποθέσεις που αφορούσαν πράξεις ή παραλείψεις μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου και προσωπικού σε χώρους κράτησης.

ΕΛΑΣ και Χρυσή Αυγή

Σε κάποιες περιπτώσεις, γυναίκες που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους είπαν ότι έγιναν αποδέκτριες σεξιστικών και υβριστικών εκφράσεων από την αστυνομία και σε μία περίπτωση, διαδηλωτές είπαν πως μέλη των μονάδων αποκατάστασης της τάξης δήλωσαν ότι ήταν μέλη του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή.

Σε μια διαμαρτυρία στα Ιωάννινα, κάποιοι διαδηλωτές είπαν ότι αστυνομικοί των μονάδων αποκατάστασης της τάξης αυτοπροσδιορίστηκαν ως μέλη του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή. Σε μια απόφαση-ορόσημο τον Οκτώβριο του 2020, ένα δικαστήριο έκρινε την πολιτική ηγεσία του κόμματος ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συστάσεις Διεθνούς Αμνηστίας σε κυβέρνηση

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει μια σειρά από συστάσεις προς τις ελληνικές αρχές, μεταξύ των οποίων η τροποποίηση της νομοθεσίας και των πολιτικών ρύθμισης των διαδηλώσεων ώστε να εναρμονιστούν με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης ζητάει να διασφαλιστεί μέσω νομοθεσίας και στην πράξη ότι όλα τα ένστολα μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου θα φέρουν διαρκώς μια εύκολα αναγνωρίσιμη και εμφανώς ορατή μορφή προσωπικών διακριτικών.

Είναι επίσης απαραίτητος ο τερματισμός της ποινικοποίησης καθώς και η ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές, δικηγόρους, υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλα άτομα τα οποία συνελήφθησαν αυθαίρετα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020.

Η οργάνωση καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τον χαρακτηρισμό περιστατικών παράνομης χρήσης βίας ως «μεμονωμένων», να αναγνωρίσουν τη συστηματική φύση του φαινομένου και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι τέτοια περιστατικά δεν θα γίνουν ανεκτά. Θα πρέπει να διασφαλίσουν επίσης την άμεση, αμερόληπτη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική διερεύνηση όλων των ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου, οι οποίες τεκμηριώνονται σε αυτή την έκθεση.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × one =