bessi-konomou

Γεννημένη το 1921 στα Κύθηρα, η Βασιλική Γιαννιώτη -κατά κόσμον, Μπέσι Κονόμου– γιόρτασε πρόσφατα τα 100ά της γενέθλια στην κοινότητα φροντίδας ηλικιωμένων, Carinity Wishart Gardens όπου ζει τα τελευταία πέντε χρόνια. Μια γυναίκα που γεύτηκε το ποτήρι της ξενιτιάς από τα 7 της χρόνια, αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Παντρεύτηκε, έκανε παιδιά διακρίθηκε και βραβεύτηκε από την χώρα που την υιοθέτησε για την εθελοντική της δράση και προσφορά και ενέπνευσε τις νέες γενιές να αναπτύξουν συμμετοχική δράση στα κοινά.

Αυτή, είναι η ιστορία της.

Η Βασιλική Γιαννιώτη, όπως είναι το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στα γραφικό νησί των Κυθήρων το 1921 και ήταν το πρώτο και μοναδικό κορίτσι σε μια οικογένεια έξι αδελφών.

Στα επτά της χρόνια μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Αυστραλία και η «Bessie», όπως έγινε γνωστή, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των νεανικών της χρόνων στην αγροτική Νέα Νότια Ουαλία.

Την περίοδο που ζούσε στο Tullibigeal δυτικά του Parkes, η Bessie γνώρισε τον Theo Megaloconomos τον οποίο παντρεύτηκε αργότερα.

«Η μαμά τον ερωτεύτηκε αμέσως. Η μαμά της, όμως, πίστευε ότι ήταν πολύ μεγάλος. Ήταν πολύ συνηθισμένο εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η μαμά μου κέρδισε» εξηγεί η κόρη της Bessie, Regina Hadgis.

«Οι οικογένειες της μητέρας μου και του πατέρα μου ήταν από το ίδιο νησί στην Ελλάδα, αλλά από διαφορετικά χωριά, έτσι γνωρίζονταν μεταξύ τους».

bessi-konomou

Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά και εγκαταστάθηκε στη μικρή πόλη Carinda, δύο ώρες ανατολικά του Bourke, όπου ο Theo άνοιξε ένα γκαράζ, έναν κινηματογράφο και μια επιχείρηση πάγου, ενώ υπηρέτησε και ως δημοτικός σύμβουλος.

«Κατέληξαν να έχουν μια πολύ ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή στην Carinda, συμμετέχοντας σε διάφορους συλλόγους» λέει η Regina.

Η Μπέσι συμμετείχε ενεργά όχι μόνο στη δική της κοινότητα αλλά και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας όπως το Walgett και το Dubbo, πριν η οικογένεια Κονόμου μετακομίσει στο Μάνσφιλντ του Μπρίσμπαν το 1984.

Εκεί, έγινε εθελόντρια στο Meals on Wheels και, επίσης, στο γηροκομείο St Nicholas στο Highgate Hill και στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Mount Gravatt.

Η Μπέσι λατρεύει το μαγείρεμα και το ταλέντο της στην κουζίνα βοήθησε στην συγκέντρωση χρημάτων για πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Στα 87 της χρόνια, τής απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας ως αναγνώριση των υπηρεσιών της στην ελληνική παροικία του Μπρίσμπαν, κυρίως μέσω οργανισμών που παρέχουν στήριξη στους ηλικιωμένους.

Με το βραβείο αναγνωρίστηκε, επίσης, η συνεισφορά της Μπέσι στην κοινότητα της Carinda, ιδιαίτερα ως ενεργό μέλος της τοπικής τοποκής Ένωσης Γυναικών και της Ένωσης Bush Nursing.

«Η μαμά πάντα ήλπιζε ότι θα εμπνεύσει τους νέους να συμμετάσχουν στις κοινότητές τους. Της άρεσε να μαγειρεύει και ήταν μανιώδης πλέκτρια», λέει η Regina.

Η Μπέσι που μετακόμισε στο Carinity Wishart Gardens το 2016, έγινε πλέον μέλος του Carinity 100 Club στο οποίο συμμετέχουν οι «αιωνόβιοι» τρόφιμοι.

«Έχει την τύχη να την επισκέπτεται η οικογένεια τακτικά, κάτι που πάντα της δίνει μεγάλη χαρά», λέει η Regina.

Συγγενείς από το Σίδνεϊ, κάποια από τα τέσσερα παιδιά της Bessie, εννέα εγγόνια και 21 δισέγγονα, συγκεντρώθηκαν για το πάρτι γενεθλίων της στο Carinity Wishart Gardens.

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × two =