ypopti-aprothimia

Η απροθυμία της κυβέρνησης για συνάντηση με την PEGA έφτασε στην σημερινή αναφορά του Economist, με το περιοδικό να σχολιάζει πως αν τελικά βρεθούν στοιχεία για εμπλοκή της στις παρακολουθήσεις, τότε τινάζονται στον αέρα οι πιθανότητες νίκης Μητσοτάκη στις εκλογές.

Αναλυτικότερα, όπως γράφει σήμερα ο Economist, οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται στην Ελλάδα έτσι ώστε να διερευνήσουν εάν το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας για να κατασκοπεύει παράνομα πολιτικούς και δημοσιογράφους. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αρνείται ότι αγόρασε το ισραηλινής κατασκευής, λογισμικό Predator, το οποίο – όπως αναφέρει ο Economist, είναι παρόμοιο με το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus που χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις στο Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η απροθυμία της κυβέρνησης να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία της Pega, είναι ύποπτη. “Η απροθυμία αυτή εντείνει τις ανησυχίες πως το κόμμα της ΝΔ ενεπλάκη τελικά σε απόπειρα να χακάρει το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη”, σημειώνεται σχετικά.

“Η έρευνα του ελληνικού κοινοβουλίου έληξε απότομα τον περασμένο μήνα, αφού βουλευτές της κυβέρνησης μπλόκαραν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους ήταν διευθυντές της εταιρείας Intellexa, με την οποία ενεπλάκη ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη”, αναφέρεται χαρακτηριστικά. “Εάν ωστόσο υπάρχουν στοιχεία ότι η κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από τις υποκλοπές, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις πιθανότητες του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές την επόμενη άνοιξη”, καταλήγει η αναφορά του Economist.

Θυμίζουμε πως τα μέλη της Επιτροπής PEGA του ΕΚ προγραμματίστηκε να φτάσουν στην Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης, ερχόμενοι από τη Λευκωσία όπου βρέθηκαν για διερεύνηση παρακολουθήσεων και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν αμέσως τις επαφές τους με την άφιξή τους στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα όμως δεν περιλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ούτε και άλλα βασικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σημειώνεται πως υπήρξε έντονη δυσφορία και εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά τη διαρροή του προγράμματος της επίσκεψης της PEGA στην Ελλάδα, στο οποίο καταγράφονταν πιθανές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και πρόσωπα σαν τον Φέλιξ Μπίτζιο. Οι πολιτικές ομάδες που μετέχουν της Επιτροπής, είχαν ήδη συμφωνήσει για το πρόγραμμα, το οποίο είχε σταλεί προς έγκριση και στο Προεδρείο του ευρωκοινοβουλίου.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τελικά οι απεσταλμένοι της PEGA θα έχουν την Τετάρτη το απόγευμα συνάντηση με δημοσιογράφους, την Πέμπτη θα συζητήσουν με τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής Χ. Θεοχάρη, Ν. Καραθανασόπουλο και Σοφία Σακοράφα, ενώ το πρωί θα συναντηθούν και με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, μετά από επιστολή της Όλγας Γεροβασίλη.

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής PEGA, ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα συναντήσεων της Επιτροπής και ο βουλευτής και επικεφαλής των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκειμένου να εκθέσει αντικειμενικά δεδομένα και να παραδώσει το πόρισμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Εξεταστικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ακολούθως, τα μέλη της PEGA θα έχουν γεύμα εργασίας με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στη συνέχεια, τα μέλη της PEGA θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλειο Παπακώστα.

Νωρίς το απόγευμα, θα δουν τον πρόεδρο της εξεταστικής Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Η ημέρα θα κλείσει με συνάντηση των μελών της PEGA με τα θύματα του σκανδάλου υποκλοπών, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κιν.Αλ. Νίκο Ανδρουλάκη, τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, τελευταία ημέρα της επίσκεψής τους στην Αθήνα, τα μέλη της PEGA θα συναντηθούν αρχικά με τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο.

Αμέσως μετά, θα δουν εκπροσώπους ΜΚΟ και συγκεκριμένα τους Στέφανο Λουκόπουλο από το Vouliwatch, Λευτέρη Παπαγιαννάκη και Φωτεινή Κοκκινάκη από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και Στέφανο Βιτοράτο τη Homo Digitalis.

Η τριήμερη επίσκεψη των μελών της PEGA στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί της Παρασκευής.

Η αντιπροσωπεία της PEGA που ταξιδεύει σε Ελλάδα και Κύπρο

  • Jeroen LENAERS (πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / ΕΛΚ, Ολλανδία)
  • Sophia IN ‘T VELD (εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, Ολλανδία)
  • Sylvie GUILLAUME (Σοσιαλιστές, Γαλλία)
  • Juan Ignacio ZOIDO ÁLVAREZ (ΕΛΚ, Ισπανία)
  • Ελισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ (ΕΛΚ, Ελλάδα)
  • Thijs REUTEN (Σοσιαλιστές, Ολλανδία)
  • Róża THUN UND HOHENSTEIN (Renew, Πολωνία)
  • Saskia BRICMONT (Πράσινοι, Βέλγιο)
  • Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (Αριστερά, Ελλάδα)
  • Laura FERRARA (μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές, Ιταλία)
  • Lídia PEREIRA (ΕΛΚ, Πορτογαλία)
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 2 =