Το πολύ σοβαρό θέμα του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων συζητήθηκε διεξοδικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2023. Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, στην εισήγησή του τόνισε για μία ακόμη φορά ότι το ημιτελές κτήριο πρέπει να αποπερατωθεί άμεσα και να λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο.

“Σήμερα πρέπει να πάρουμε όλοι ξεκάθαρη θέση, εάν είμαστε με τους κατοίκους ή με τον εργολάβο. Η στάση της μείζονος μειοψηφίας στη Δημοτική Επιτροπή, που δεν υπερψήφισε την πρότασή μας, ρίχνει νερό στο μύλο του εργολάβου και ουσιαστικά υποστηρίζει τα σχέδια του Τριφυλλείου. Ελπίζω απόψε να αναθεωρήσουν” είπε ο Δήμαρχος. 

Τελικά το θέμα (“Σημειακή τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου”) για την περιοχή των Κυθηρίων, ψηφίστηκε ομόφωνα. Ο Θωμάς Γιούργας, η Ελένη Μπελιά και ο Γιάννης Ορφανός από την παράταξη “ΕΜΕΙΣ στον Άλιμο”, απείχαν από την ψηφοφορία.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου στο βίντεο που παραθέτουμε.

Αναλυτικά η εισήγηση του Ανδρέα Κονδύλη:

“Φέρνει σήμερα η Δημοτική Αρχή προς συζήτηση στο Δ.Σ. ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα (“Σημειακή τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου”) για την περιοχή των Κυθηρίων, αλλά και για την πόλη μας συνολικά.

Θα τολμούσα να πω ιστορικών διαστάσεων για τη σύγχρονη μορφή της πόλης. Αντίστοιχη περίπτωση είχαμε τη δεκαετία του 1980 όταν η ΕΥΔΑΠ είχε προσπαθήσει να εγκαταστήσει στον Λόφο Κυθηρίων αντλιοστάσιο αποχέτευσης. Θα ήταν καταστροφή η μετατροπή ενός χώρου ιδιαίτερου φυσικού κάλους σε χώρο συγκέντρωσης και προώθησης λυμάτων. Τότε με την επέμβαση των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής διεσώθη τελικά ο Λόφος.

Τώρα έχει έρθει η ώρα της κρίσης για έναν άλλον σημαντικό και ξεχωριστό χώρο, το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων Αλίμου, στο ΟΤ 264, επί της λεωφόρου Κυθηρίων 75-79, δίπλα από τον Ι.Ν. Μυρτιδιώτισσας. Ένα κέντρο πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως το οραματίστηκαν και το σχεδίασαν οι πρώτοι οικιστές Κυθήριοι της περιοχής, που το έχτισαν μέχρι του σημείου που είναι σήμερα (τοιχοποιΐα). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, ο χώρος προοριζόταν να στεγάσει, μεταξύ άλλων: χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσείο, βιβλιοθήκη, κέντρο νεότητας, μικρή πτέρυγα γηροκομείου κ.λπ.

Δυστυχώς, ο διαχειριστής αυτού του μοναδικού χώρου, το Τριφύλλειο Ίδρυμα, σχεδιάζει να αξιοποιήσει εμπορικά τον χώρο, να κατεδαφίσει το Πνευματικό Κέντρο και να ανεγείρει στη θέση του 4 πολυκατοικίες, συνολικής δυναμικότητας 48 κατοικιών με το σύστημα της αντιπαροχής, για εμπορική εκμετάλλευση.

Τϊθεται, λοιπόν, ένα δίλημμα, που θέλει ξεκάθαρη απάντηση, με σταράτες και καθαρές κουβέντες από όλους: Πνευματικό Κέντρο ή Πολυκατοικίες;

Η θέση της Δημοτικής Αρχής, της πλειοψηφίας, είναι σαφής: το ημιτελές κτήριο πρέπει να αποπερατωθεί άμεσα και να λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο της περιοχής Κυθηρίων, προς όφελος των Κυθηρίων κατοίκων της περιοχής και εν γένει των πολιτών μας, ακριβώς όπως έχει εξαρχής σχεδιαστεί από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων και τους πρώτους Κυθηρίους κατοίκους της περιοχής. Όπως το ήθελαν οι Κυθήριοι Συνεταιριστές, όπως επιτάσσει το συμφέρον της περιοχής, όπως επιτάσσει το συμβόλαιο δωρεάς και ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου. Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων περιοχής Κυθηρίων.

Καλούμε και τις λοιπές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρουν ξεκάθαρα θέση, εάν υποστηρίζουν τον σχεδιασμό για Πνευματικό Κέντρο ή τον σχεδιασμό για πολυκατοικίες. Το τονίζω αυτό, γιατί ήδη στη Δημοτική Επιτροπή είχαμε το φαινόμενο να μην ψηφίσει υπέρ του Πολιτιστικού Κέντρου μία παράταξη της αντιπολίτευσης. Σήμερα πρέπει να πάρουμε όλοι ξεκάθαρη θέση, εάν είμαστε με τους κατοίκους ή με τον εργολάβο.

Για την καλύτερη ενημέρωση του Σώματος και των πολιτών που μας ακούνε, θα σας παραθέσω ένα συνοπτικό ιστορικό του ακινήτου:

• 1969: ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός αποφασίζει ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του «Πνευματικού Κέντου Κυθηρίων». Είχε ήδη αποφασιστεί οι δύο διπλανοί χώροι να αξιοποιηθούν για Σχολείο και Εκκλησία αντίστοιχα, ώστε να δημιουργηθεί το τρίπτυχο «Σχολείο – Εκκλησία – Πολιτισμός».

• 1992: εκδίδεται η Οικοδομική Άδεια 784/1992 για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων. Ξεκινάει το κτίσιμο του χώρου.

• 1995-2004: ανεγείρεται το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων, με έξοδα του Συνεταιρισμού Κυθηρίων. Οι πόροι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από πώληση οικοπέδων του Συνεταιρισμού στην περιοχή.

• 2004: ο Συνεταιρισμός δωρίζει με συμβόλαιο το ακίνητο στο Τριφύλλειο Ίδρυμα, με μοναδικό και ρητό σκοπό την αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων και τη λειτουργία του. Για να καλυφθούν τα έξοδα της αποπεράτωσης, ο Συνεταιρισμός δωρίζει στο Τριφύλλειο Ίδρυμα και πέντε (5) οικόπεδα στην περιοχή Κυθηρίων, προκειμένου να πωληθούν και να προκύψουν πόροι για τις οιοκοδομικές εργασίες. Ρητά προβλέπεται ότι στο κτήριο θα στεγαστούν, μεταξύ άλλων: βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, εκθεσιακός χώρος, μουσείο, μικρό αμφιθέατρο, τμήμα νεότητας και εξυπηρέτησης Κυθηρίων φοιτητών, μικρή πτέρυγα στέγασης και φροντίδας υπερηλίκων Κυθηρίων της περιοχής

• 2007: εκδίδεται η 101/2007 αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας, για την παράταση της ισχύος της 784/1992 οικοδομικής άδειας και προσθήκη ορόφου στο Πνευματικό Κέντρο.

• 2004-2024: το Τριφύλλειο Ίδρυμα δεν πωλεί τα πέντε (5) οικόπεδα και δεν προχωράει σε καμία οικοδομική εργασία αποπεράτωσης του κτηρίου.

•  2021 (Ιανουάριος): ο Δήμος Αλίμου χαρακτηρίζει τον χώρο ως «χώρο πολιτισμού (πρόνοιας)» στο νέο Γενικό Πολεοδομικό του Σχέδιο. Η έγκριση του νέου αυτού Γ.Π.Σ. εξακολουθεί να εκκρεμεί στο αρμόδιο Υπουργείο. Το Τριφύλλειο ουδέποτε εξέφρασε αντίθεση στον σχεδιασμό αυτόν.

• 2022 (Σεπτέμβριος): το Τριφύλλειο Ίδρυμα προκηρύσσει διαγωνισμό για την αποπεράτωση του κτηρίου, με το σύστημα της αντιπαροχής. Ο Δήμος Αλίμου καταθέτει πρόταση, όπως είχε ήδη συνεννοηθεί με τη Διοίκηση του Τριφυλλείου Ιδρύματος, προκειμένου να αναλάβει να αποπερατώσει το κτήριο. Τελικά το Τριφύλλειο ανακηρύσσει ανάδοχο την κατασκευαστική εταιρεία ΔΑΚΩΝ ΑΕ, η οποία όμως δεν πρότεινε την αποπεράτωση του ακινήτου, αλλά την κατεδάφισή του και την ανέγερση συγκροτημάτων 48 κατοικιών.

• 2023 (Νοέμβριος): χωρίς να έχει ενημερώσει τον Δήμο Αλίμου, το Τριφύλλειο Ίδρυμα παρεμβαίνει ενώπιον του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας ο χώρος να μην χαρακτηριστεί ως «χώρος πολιτισμού (πρόνοιας)», αλλά ως περιοχή Γενικής Κατοικίας, ώστε να είναι δυνατή η ανέγερση κατοικιών (ή και καταστημάτων) και η εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου. Καθίσταται πλέον σαφές ότι το Τριφύλλειο Ίδρυμα επιδιώκει την παραβίαση των όρων της δωρεάς.

• 2024 (Ιανουάριος): πραγματοποιείται ανοικτή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων και συλλέγονται υπογραφές των κατοίκων, με αίτημα τη διατήρηση του Πνευματικού Κέντρου και την προστασία του σκοπού της δωρεάς και της χρήσης γης που ήδη υπάρχει στην περιοχή.

Αντιλαμβάνεστε, μετά από όλα αυτά, ότι ο σχεδιασμός του Τριφυλλείου Ιδρύματος να κατεδαφίσει το κτήριο που του δώρισε ο Συνεταιρισμός Κυθηρίων και στη θέση του να ανεγείρει συγκρότημα 4 πολυκατοικιών (48 κατοικίες συνολικά), βρίσκει αντίθετη όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων. Επιπλέον, και αυτό είναι το σημαντικότερο, ο σχεδιασμός αυτός παραβιάζει τους όρους και τον σκοπό της δωρεάς του ακινήτου, το οποίο δωρήθηκε το 2004 από τον Συνεταιρισμό Κυθηρίων στο Τριφύλλειο Ίδρυμα, με αποκλειστικό σκοπό την αποπεράτωση και λειτουργία του ως Πολιτιστικού Κέντρου για τους κατοίκους της περιοχής Κυθηρίων.

Το συγκεκριμένο ακίνητο δεν δωρήθηκε για οποιονδήποτε άλλο σκοπό ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική εκμετάλλευση, συνεπώς η κατεδάφιση του Πνευματικού Κέντρου και η ανέγερση πολυκατοικιών με το σύστημα της αντιπαροχής έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους όρους της δωρεάς που έκαναν οι Κυθήριοι κάτοικοι της περιοχής στο Τριφύλλειο Ίδρυμα το 2004, εμπιστευόμενοι το Ίδρυμα για να αποπερατώσει και να λειτουργήσει το Πολιτιστικό Κέντρο.

Επιπλέον, και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο δωρητής Συνεταιρισμός Κυθηρίων έδωσε στο Τριφύλλειο Ίδρυμα και πέντε (5) οικόπεδα, προκειμένου να τα πωλήσει και με τα χρήματα που θα προκύψουν από την πώληση, να καλυφθεί το κόστος αποπεράτωσης του ημιτελούς κτίσματος (Πολιτιστικού Κέντρου).

Ως εκ τούτου, η επιλογή του Τριφυλλείου Ιδρύματος να μην πωλήσει τα 5 αυτά οικόπεδα και να μην αποπερατώσει το Πνευματικό Κέντρο επί 20 χρόνια (2004-2024), αλλά να κατεδαφίσει τελικά το ημιτελές κτίσμα (για την ανέγερση του οποίου οι Κυθήριοι της περιοχής είχαν δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά) και στη θέση του να κατασκευάσει ιδιωτικές κατοικίες για οικονομική εκμετάλλευση, είναι μία επιλογή που αντιβαίνει πλήρως στην επιθυμία των δωρητών Κυθηρίων και στον πολιτιστικό-κοινωνικό σχεδιασμό που οι Κυθήριοι οικιστές της περιοχής έκαναν εξαρχής. Επίσης, ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής, αλλά και με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον όλων των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων, που εδώ και 20 σχεδόν χρόνια αναμένουν από το Τριφύλλειο Ίδρυμα την εκπλήρωση των όρων της δωρεάς, την αποπεράτωση του ημιτελούς κτηρίου και τη λειτουργία του ως εστία πολιτιστικής δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Δήμος Αλίμου προτίθεται να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτει, προκειμένου να εκπληρωθεί η επιθυμία και ο σχεδιασμός του Συνεταιρισμού Κυθηρίων, να μην κατεδαφιστεί το Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά αντίθετα το κτήριο να αποπερατωθεί το συντομότερο και να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, ακριβώς όπως σχεδίασαν οι πρώτοι Κυθήριοι οικιστές της περιοχής και όπως σήμερα έχει ανάγκη ολόκληρη η περιοχή Κυθηρίων.

Επισημαίνω ότι είμαστε η μοναδική Δημοτική Αρχή που έχει ασχοληθεί τόσο πολύ και τόσο έμπρακτα με το θέμα αυτό. Και άλλες Δημοτικές Αρχές είχαν προτείνει στο Τριφύλλειο να πάρει ο Δήμος τον χώρο και να τον αποπερατώσει (Μαντζουράνης και Ορφανός). Για την Ιστορία, ενδιαφέρον είχε δείξει και η Εκκλησία, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Η δική μας Δημοτική Αρχή, ωστόσο, έκανε δύο έμπρακτες κινήσεις: α) Χαρακτήρισε τον χώρο και επίσημα ως χώρο Πρόνοιας (Πολιτισμού) το 2021 με το ΓΠΣ,   β)  προσπάθησε ουσιαστικά να συμβάλλει στην αποπεράτωση του ακινήτου, κάνοντας Μελέτη και καταθέτοντας πρόταση για την αποπεράτωση του χώρου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από το Ίδρυμα και το Υπουργείο. Δηλαδή, δώσαμε διέξοδο, κάναμε μία πρόταση που μπορούσε να βγάλει το Τριφύλλειο από το «αδιέξοδο» που ισχυριζόταν ότι έχει.

Το ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε, έχει 2 διαφορετικά σκέλη:

Α) Το Πολεοδομικό, δηλ. τη χρήση γης του χώρου (αυτό και μόνον αφορά το σημερινό θέμα). Πρότασή μας να επανεπιβεβαιώσουμε την Απόφαση του 2021 (ΓΠΣ) και να επιδιώξουμε σημειακή τροποποίηση, η οποία μπορεί να γίνει πιο γρήγορα από τη συνολική αναθεώρηση του ΓΠΣ, η οποία καθυστερεί. Και φυσικά να απαντήσουμε στο εξώδικο που μας έστειλε το Τριφύλλειο.

Β) Τις λοιπές νομικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, σε σχέση με την ιδιοκτησία του χώρου, τις ενέργειες του Τριφυλλείου, τη δωρεά κ.λπ. Αυτό θα συζητηθεί ξεχωριστά, θα έρθει εκ νέου, σε επόμενη συνεδρίαση. Φυσικά, όποιος γνωρίζει καλά την υπόθεση και είναι έτοιμος να κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, μπορεί συνοπτικά να την πει σήμερα, ως προετοιμασία για το Β’ σκέλος. [Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τους κατοίκους, για να ετοιμάσουμε αυτό το Β’ αυτό σκέλος]

Παρακαλώ να εστιάσουμε στο θέμα που κουβεντιάζουμε σήμερα, δηλ. στο πολεοδομικό σκέλος.

Πριν κλείσω, θέλω να σας παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους για δύο πράγματα:

– Να μην ακολουθήσουμε την εμπρηστική ρητορική της Διοίκησης του Τριφυλλείου. Δεν ωφελεί τον τόπο, ούτε και την ουσία του θέματος. Όποιος έχει τον νόμο και το δίκιο με το μέρος του, δεν καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές. Με τη ρητορική αυτή καλλιεργούν τον διχασμό. Δεν χρειάζεται να τους παρακολουθήσουμε σε αυτό. Θα απαντήσουμε, φυσικά, στα δημοσιεύματα, αλλά με ευπρέπεια. Θα θέσουμε τα αμείλικτα ερωτηματικά (π.χ. γιατί επί 20 χρόνια δεν έκαναν τίποτα), αλλά χωρίς πολεμική διάθεση. Τις διαφορές μας θα τις λύσουμε πολιτισμένα και νόμιμα, στα δικαστήρια.

– Να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Η στάση της μείζονος μειοψηφίας στη Δημοτική Επιτροπή, που δεν υπερψήφισε την πρότασή μας, ρίχνει νερό στο μύλο του εργολάβου. Ελπίζω απόψε να αναθεωρήσουν. Δεν έχουμε περιθώρια για αντιπολιτευτικές κορώνες σε τόσο σοβαρά θέματα. Είναι, κυριολεκτικά, μια ιστορική στιγμή για μια γειτονιά της πόλης μας και όλο τον Άλιμο. Τέτοιες στιγμές οφείλουμε να έχουμε ένα ενιαίο μέτωπο ως πόλη, απέναντι σε σοβαρά ζητήματα, που αυτονόητα πρέπει να μας ενώνουν. Ελπίζω όσοι από τη μειοψηφία συνηθίζουν να επιτίθενται στην πλειοψηφία, να καταλάβουν ότι δεν είναι ώρα για τέτοια και ότι όσο «πυροβολούν» την πλειοψηφία, τόσο ρίχνουν τελικά νερό στο μύλο του εργολάβου και της αντιπαροχής.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σας διαβάσω αυτούσιο το σχόλιο μιας συνδημότισσάς μας για το ζήτημα, που αποτυπώνει νομίζω πολύ ξεκάθαρα και την ουσία της υπόθεσης, και τον παλμό της κοινωνίας για το ζήτημα αυτό:

“Δήμαρχέ μας, κάνε ό,τι μπορείς να εμποδίσεις τη μετατροπή του πολιτιστικού κέντρου, όπως ήταν πάντα ο προορισμός του κτίσματος, σε πολυκατοικία!!!! Θα τρίζουν τα κόκκαλα των ιδρυτών (μεταξύ αυτών κι ο πατέρας μου) και των μελών του Οικοδομικού Συνεταιρισμού, που δώρισαν όλα αυτά τα οικόπεδα για τους συγκεκριμένους σκοπούς !!!! Οι Κυθήριοι, αλλά και κάτοικοι πιστεύω της περιοχής, είμαστε μαζί σου στην προσπάθεια να ανατραπεί η παραβίαση της θέλησης των δωρητών !!!

(Σημειωτέον: όλα αυτά τα οικόπεδα ανήκαν στον Συνεταιρισμό και θα μπορούσαν να έχουν πωληθεί…. και τα πολλά χρήματα που θα προέκυπταν να μοιράζονταν στα μέλη του συνεταιρισμού!!

Όμως δεν το εκμεταλλεύτηκαν, γιατί είχαν ένα όραμα για την περιοχή τους, την όμορφη περιοχή των Κυθηρίων!!!!)

Ευχαριστώ πολύ.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five − 4 =