Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, έδωσε εντολή για το άμεσο σφράγισμα της «Πύλης της Κολάσεως», ενός από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

Οι «Πύλες της Κολάσεως» (επίσης γνωστές ως η Πόρτα στην Κόλαση ή ο κρατήρας αερίου Νταρβαζά σε μία λιγότερο δραματική εκδοχή) είναι ένας κρατήρας καύσης μεθανίου στο Derweze του Τουρκμενιστάν.

Ο λόγος που αποφασίστηκε η κατάσβεσή της είναι για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους, καθώς και λόγω των προσπαθειών αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου.

«Χάνουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους για τους οποίους θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε σημαντικά κέρδη και να τους χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της ευημερίας του λαού μας», δήλωσε ο Μπερντιμουχαμέντοφ από τηλεοράσεως ενώ έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να «βρουν λύση για την κατάσβεση της φωτιάς».

Ο τεράστιος κρατήρας σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1960 αλλά η φωτιά ξέσπασε τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με γεωλόγους του Τουρκμενιστάν.

Ο κρατήρας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένου του 2010 όταν ο Μπερντιμουχαμέντοφ είχε διατάξει και πάλι ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να σβήσουν τις φλόγες.

Σχολιάστε!