kythera_alieytika
φωτογραφία αρχείου

Χωρίς την επιβολή του τέλους ελλιμενισμού λειτούργησαν και φέτος τα λιμάνια των Κυθήρων, Καψάλι, Αυλέμονας, Διακόφτι και Αγία Πελαγία. Το θέμα έθιξε αναγνώστης στο Kythera.News ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι παράλληλα με την μη επιβολή τέλους ελλιμενισμού, ελλιπής είναι και η αστυνόμευση των λιμένων οι οποίοι τελούν υπό την αρμοδιότητα του τοπικού λιμενικού ταμείου.

Σε ενημέρωση που είχαμε από την διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Κυθήρων επιβεβαιώθηκε ότι δεν εφαρμόζεται η επιβολή τέλους στους ελλιμενιζόμενους, παρά μόνο η χρέωση παροχής νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κυθήρων προσφάτως προέβη στην προμήθεια και εγκατάσταση πυλώνων (Pillars) ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σκαφών με προϋπολογισμό δαπάνης €37.200,00.

Το ζήτημα της σωστής λειτουργίας των λιμανιών που θα απέφερε δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του Δήμου Κυθήρων δεν είναι είναι τωρινό. Απασχολεί το νησί εδώ και αρκετά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά ούτε φέτος έχει εφαρμοστεί κάποια ανάθεση υπηρεσίας είσπραξης και αστυνόμευσης – επιτήρησης των λιμανιών.

Την ίδια στιγμή τα λιμάνια των Κυθήρων παραμένουν σε καθεστώς «νόμιμης παρανομίας», αφού δεν διέπονται ακόμη από καμία χωροθέτηση, αδειοδότηση, αποκατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Λιμένα Διακοφτίου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1995, χωρίς καμία αδειοδότηση – οριοθέτηση, παραμένει παράνομος, και αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης των τοπικών πολιτικών, οι οποίοι συνηθίζουν να ρίχνουν τις ευθύνες στους «προηγούμενους» και στις εκάστοτε κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο να λύνεται το πρόβλημα.

Προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Σε αναμονή η υλοποίηση σημαντικών έργων.

Η Δημοτική Αρχή έχει ανακοινώσει ήδη από τις αρχές Αυγούστου ότι πέρα από την αναβάθμιση του καθιστικού του Λιμένα Διακοφτίου και την εγκατάσταση pillars, θα υλοποιηθεί και το υποέργο «Αναβάθμιση Ψηφιακών Υποδομών Δ.Λ.Τ. Κυθήρων», το οποίο θα συμβάλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΔΛΤ και την ευκολότερη παρακολούθησή τους (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Προβολής Λιμενικών Υποδομών, μέσω του οποίου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα έχει σε πραγματικό χρόνο πλήρη εικόνα για τις θέσεις ελλιμενισμού και την δυνατότητα να προβάλλει μέσω διαδικτύου πληροφορίες για την διαθεσιμότητα θέσεων και άλλων υπηρεσιών σε κάθε ενδιαφερόμενο).

Εν τω μεταξύ αναμένεται να «τρέξει» το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» με το αίτημα χρηματοδότησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυθήρων ύψους 360.000,00€ (με το Φ.Π.Α.) για την εκπόνηση μελετών αναβάθμισης και ανάπτυξης λιμενικών υποδομών των Κυθήρων. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει: 

  1. Μελέτη αποκατάστασης και αναβάθμισης Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίας Πατρικίας Κυθήρων.
  2. Μελέτη – Αδειοδοτήσεις και Τεύχη Δημοπράτησης για την Κατασκευή και Λειτουργία Αγκυροβολίου Τουριστικών Σκαφών (Μαρίνα) στον Πίσω Γιαλό Καψαλίου Κυθήρων.
  3. Μελέτη δημιουργίας ασφαλούς Μαρίνας και έργου αποτροπής φυσικών επιχώσεων της υφιστάμενης Μαρίνας Αγίας Πελαγίας Κυθήρων.
  4. Μελέτη βελτίωσης προστασίας Αλιευτικού Καταφυγίου Διακοφτίου Κυθήρων.

Επίσης αναμένεται να προχωρήσει το έργο με τίτλο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Ελέγχου Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης Καψαλίου Κυθήρων» με δικαιούχο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ποσό χρηματοδότησης 124.000€ που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μείζον θέμα η στελέχωση του Λιμενικού Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί η στελέχωση του Λιμενικού Ταμείου και η σύμβαση εργασίας με ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορεί να αυξήσει την εισπραξιμότητά του και την επιτήρηση στα λιμάνια.

Ο Προϋπολογισμός του Λιμενικού Ταμείου Κυθήρων για το 2022

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × two =