Γενικά Αρχεία του Κράτους

Με πρωτοβουλία του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α) και την οικονομική ενίσχυση  του Ιδρύματος Αρώνη Αυστραλίας έγινε δωρεά ειδικών κλιματιστικών μονάδων στο κτίριο που στεγάζει τα  Γενικά Αρχεία του  Κράτους (ΓΑΚ) στα Κύθηρα, παλαιό κτίριο, που άλλοτε στέγαζε τον Βρεττανό Διοικητή και το οποίο βρίσκεται στο ψηλότερο και πιο εκτεθειμένο σημείο του Κάστρου Κυθήρων.

Τα αρχεία και το προσωπικό του Παραρτήματος, καθώς και οι επισκέπτες, υπέφεραν  όλα αυτά τα χρόνια από την υγρασία και τις μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας, ως αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας του, από χρόνια εγκατεστημένου, συστήματος ελέγχου θερμοκρασίας.

Η οικονομική επιχορήγηση του Ιδρύματος Αρώνη Αυστραλίας καλύπτει την αγορά έξι νέων,  βαρέως τύπου, μετατροπέων (μονάδες θερμού & κρύου κλιματιστικού),  τέσσερις αφυγραντήρες, την κατασκευή έξι ειδικών αντιανεμικών κατασκευών,  καθώς και τις εργασίες τοποθέτησης. Η  τοποθέτηση των νέων μηχανημάτων θα αρχίσει την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και τα συστήματα θα   είναι πλήρως λειτουργικά , το αργότερο, μέσα Ιουνίου.

Η προσπάθεια εγκατάστασης σύγχρονης  ψύξης και θέρμανσης ξεκίνησε στις αρχές του έτους 2023, με την επίσημη δημιουργία των κυθηραϊκού φωτογραφικού Αρχείου και τη μόνιμη  εγκατάσταση του σε δύο αίθουσες στο ισόγειο του κτιρίου, έργο που ξεκίνησε ο φωτογράφος και σημερινός επιμελητής, Ιωάννης Σταθάτος, υπό την αιγίδα του ΚΙΠΑ.

Η γενναιοδωρία των χορηγών από την κυθηραϊκή διασπορά στην Αυστραλία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το Παράρτημα Κυθήρων των ΓΑΚ που στεγάζει μοναδικής ιστορικής σημασίας Ενετικά έγγραφα του νησιού και  το πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο .

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − 1 =