Mε πορείες ενάντια στην κρατική καταστολή άνοιξε η αυλαία των κινητοποιήσεων με μαθητές και φοιτητές να συγκεντρώνονται από το πρωί στα Προπύλαια. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων, η πορεία στην Αθήνα, ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 13.00. «Ελλάς, Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών», «το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό ρίχνει στον αέρα και βρίσκει σου ψαχνό» και «το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει», μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Λίγο αργότερα η πορεία «έσπασε» στα δύο, με το μπλοκ των αντιεξουσιαστών να προηγείται και να ακολουθούν οι μαθητές και οι φοιτητές. Η πρωινή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τα μπλοκ των συμμετοχόντων να περνούν από το Σύνταγμα.

Να σημειώσουμε πως η παρουσία της αστυνομίας υπήρξε έντονη ενώ οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε έρευνες ατόμων πριν την έναρξη της πορείας. Πληροφορίες που θέλουν η αστυνομία να προχωρά σε 6 προληπτικές προσαγωγές στα Προπύλαια, δεν επιβεβαιώνονται.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία πραγματοποίησαν, το μεσημέρι, φοιτητές, μαθητές και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και κατευθύνθηκαν από την Εγνατία και την οδό Ίωνος Δραγούμη, στην οδό Αγίου Δημητρίου, πέρασαν μπροστά από το ΥΜΑΘ και κατέβηκαν από την οδό Ιασωνίδου στην Καμάρα, ενώ ένα τμήμα της πορείας συνέχισε και ολοκλήρωσε τη διαμαρτυρία μπροστά στο μπλόκο της αστυνομίας, στο Συντριβάνι.

Καλέσματα και το απόγευμα

Κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες και άλλες πόλεις της χώρας από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη κι από την Πάτρα μέχρι την Ξάνθη.

Tο απόγευμα στις 6 μ.μ., στην Αθήνα, στο ίδιο σημείο θα συγκεντρωθούν φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Με εντολή  της αστυνομίας έκλεισε  το πρωί ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», ενώ όπως κάθε χρόνο θα αναπτυχθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η Ασφάλεια και οι άλλες αστυνομικές υπηρεσίες του λεκανοπεδίου, είναι σε ετοιμότητα για «επιτήρηση στόχων και ελέγχους» θα επιστρατευτούν 4.000 αστυνομικοί και drones.

Η τροχαία προγραμματίζει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε έξω από το 1ο ΕΠΑΛ στο Αιγάλεω, αφού ομάδα μαθητών βγήκαν στο δρόμο και απέκλεισαν τη λεωφόρο Θηβών στο ρεύμα προς Αιγάλεω. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις αλλά και η Πυροσβεστική, η οποία έσβησε φωτιές σε κάδους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four + 16 =