travasarou-irene-104
Φωτογραφία: Ειρήνη Τραβασάρου

Ψηφίστηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24 Ιανουαρίου 2023 το αίτημα αναγνώρισης της δημοτικής οδού η οποία ενώνει τον οικισμό Καψάλι με τον οικισμό Κάλαμο, ως κύριας και μοναδικής της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του από 24.05.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 270Δ/1985). Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η οποία θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μετά θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η οδός που ενώνει τους δύο οικισμούς θα χαρακτηριστεί κύρια. Πράγμα που σημαίνει ότι δίνει την δυνατότητα σε όσους έχουν οικόπεδα με πρόσωπο σε αυτήν να μπορέσουν να τα οικοδομήσουν πριν την οριστική κατάργηση της εκτός οικισμών δόμησης μετά την θέση σε ισχύ του νόμου 4759/2020 για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας.

Τι ισχύει για τα μικρά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές

Με το νόμο 4759/2020 για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε προ τριετίας, οι όροι για την εκτός σχεδίου δόμηση (δόμηση εκτός των ορίων των πόλεων και των οικισμών), τροποποιήθηκαν και καταργήθηκαν οι παρεκκλίσεις που επέτρεπαν οικοδόμηση σε οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.

Δόθηκε όμως μια μεταβατική περίοδος για την έκδοση οικοδομικής άδειας και στα μικρότερα οικόπεδα, προβλέποντας προέγκριση ή έκδοση οικοδομικής άδειας εντός δύο ετών από την ψήφιση του νόμου με δυνατότητα δόμησης εντός 4 ετών. Επειδή στα δύο χρόνια που προέβλεπε ο νόμος, ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε και σε αυτό έπαιξε ρόλο η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει πίστωση χρόνου υπό την πίεση του τεχνικού κόσμου και των βουλευτών. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε παράταση ενός έτους, μέχρι την 9η Δεκεμβρίου του 2023, σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων μικρότερων από 4 στρέμματα προκειμένου να καταθέσουν αιτήματα προέγκρισης για οικοδόμηση των οικοπέδων τους που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Ποιες είναι οι οδοί στα Κύθηρα που «προλαβαίνουν» την δόμηση στα οικόπεδα κάτω των 4 στρ. εκτός σχεδίου αλλά με πρόσωπο σε αυτές.

Δικαίωμα στην έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 έχουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων μικρότερων από 4 στρέμματα που έχουν πρόσωπο σε κύριες οδούς (χαρακτηρισμένες ως εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές). Στα Κύθηρα οι μόνες κύριες οδοί είναι οι επαρχιακές που καθορίστηκαν με το Βασιλικό Διάταγμα 06-02-1956 και είναι οι ακόλουθες:

  • 66. Αγία Πελαγία – Κύθηρα – Καψάλι διά Ποταμού.
  • 67. Λιβάδι – Μυλοπόταμος – Αρέοι μέχρις επαρχιακής οδού 66.
  • 68. Αρωνιάδικα – Μητάτα – Φράτσια – Κοντολιάνικα.
  • 69. Ποταμός – Καραβάς – Αγία Πελαγία.
  • 70. Πιτσινιάνικα – Καλοκαιριναί – Μονή Μυρτιδίων – Παραλία.
  • 71. Φράτσια – Παλαιόπολη.
  • 72. Φριλιγκιάνικα – Μητάτα – Γέφυρα Μάκρωνα – Παλαιόπολη – Αυλαίμων.
  • 73. Καστριτσιάνικα – Αγία Μονή – Παλαιόπολη.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει τάχιστα να συμβουλευθούν τους μηχανικούς τους για να έχουν πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την έκδοση οικοδομικής άδειας πριν είναι αργά.

Ακολουθεί ο χάρτης με τις επαρχιακές οδούς και επισυνάπτεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το Βασιλικό Διάταγμα

eparhiakes

Απόφαση Δ.Σ για την κύρια οδό Καψαλίου – Καλάμου

Βασιλικό Διάταγμα 06-02-1956

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 + one =