synaisthimata

Στο 6,4% διαμορφώνεται η ψαλίδα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε στο διάστημα 31 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου. Το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες είναι η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών (63,6%) ενώ στην 8η θέση βρίσκονται οι υποκλοπές. Επικρατέστερος πρωθυπουργός είναι ο . Άνοδο παρουσιάζει σε δημοτικότητα ο . Αναλυτικά η δημοσκόπηση της MRB για το Νewsbomb.gr.

Το ποσοστό της ΝΔ κινείται στο 28,6% (ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση από 16 – 18 Μαΐου 2022 ήταν στο 29,1%). Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ανεβαίνει από 21,7% της προηγούμενης έρευνας του Μαΐου στο 22,2%. Μικρή άνοδο εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ που από το 11,8% πηγαίνει στο 12,1%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και το ΜεΡΑ25 στο 4,1%. Το κόμμα «Έλληνες – εθνικό κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη είναι στο 2%.

dimoskopisi

Μείωση για ΝΔ, σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος για ΠΑΣΟΚ

Σε σχέση με την πρόθεση ψήφου από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει από τις 9,8 μονάδες στις 6,4.

Το ποσοστό της ΝΔ υποχωρεί από το 32,3% στο 28,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως διατηρεί μια σταθερή πορεία αφού κινείται για όλο αυτό το διάστημα από το 22,5% στο 22,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ανοδική τάση από το 9,3% στο 12,1%. Mε τις σχετικές αναγωγές τα ποσοστά διαμορφώνονται ακολούθως:

-Για τη ΝΔ από 31,6% μέχρι 37,4%

-Για τον ΣΥΡΙΖΑ από 24% μέχρι 29,4%

-Για το ΠΑΣΟΚ από 12,4% έως 16,8%

dimoskopisi

Μετακινήσεις ψηφοφόρων

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαρροές κυρίως προς το ΚΙΝΑΛ. Η γαλάζια παράταξη χάνει ένα ποσοστό 4,8% προς την Κουμουνδούρου και 7,9% προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 5,6 προς τη ΝΔ και 10 προς το ΠΑΣΟΚ.

dimoskopisi

dimoskopisi

Άνοδος Ανδρουλάκη σε δημοτικότητα

Στην κατηγορία που αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών δεν φαίνεται να έχουμε τρομακτικές μεταβολές. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 35,2%. Ακολουθεί ο με ποσοστό 33,5% και με ελάχιστη διαφορά ο καταλαμβάνει το 33,2%. Από τις προηγούμενες δύο μετρήσεις της MRB αυτός που φαίνεται να έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδο δημοτικότητας είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που από το 30,1% της πρώτης μέτρησης όταν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος βρίσκεται στο 33,2%.

dimoskopisi

Πρώτος ο Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιος από τους δύο (Μητσοτάκης ή Τσίπρας) είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται με 9,4 μονάδες έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37,9% έναντι 28,5% του Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 26,4% που λέει «κανείς από τους δυο». Να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μεγαλύτερο και έφτανε 12,1% μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα…

dimoskopisi

Μπροστά η ΝΔ στην παράσταση νίκης

Συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης (στο ερώτημα: ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις ;). 46,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα κερδίσει η ΝΔ και 21,9% απαντούν ο ΣΥΡΙΖΑ.

dimoskopisi

Διχασμένη η κοινή γνώμη με τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Σχετικά με τις κυβερνήσεις συνεργασίας, προκύπτει ότι το 25,8% κλείνει προς μια συγκυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και συμμετοχή μικρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 17,7% θέλει κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και το 8,1% κυβέρνηση ΝΔ με κάποιο άλλο μικρό κόμμα (εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ).

Στην άλλη πλευρά υπάρχει ένα εξίσου υψηλό ποσοστό 24,2% που θέλει συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το 17,1% επιθυμεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ένα ποσοστό 7,1% θα ήθελε συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερα κόμματα εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

dimoskopisi

«Όχι» σε τεχνοκράτη πρωθυπουργό

Αυτό που σίγουρα δεν επιθυμούν οι πολίτες είναι κυβέρνηση με κάποιον τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Το 51,4% δεν θέλει ένα σενάριο προς αυτή την κατεύθυνση (25,9% σίγουρα διαφωνώ και 25,5% μάλλον διαφωνώ). Μόνο το 33,5% επιθυμεί τεχνοκράτη πρωθυπουργό (21,4% μάλλον συμφωνώ και 12,1% σίγουρα συμφωνώ).

dimoskopisi

Τα προβλήματα για τους πολίτες

Από την δημοσκόπηση της MRB γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι ο δρόμος προς της κάλπες είναι στρωμένος με την… ακρίβεια. Στο ερώτημα «Ποια θέματα επικαιρότητας σας απασχολούν περισσότερο;» η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών κυριαρχούν στο μυαλό των πολιτών.

Το ερώτημα ετέθη ως εξής: «Θα σας διαβάσω κάποια θέματα και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα δύο βασικότερα που σας απασχολούν εσάς προσωπικά;». Από την πρώτη και την δεύτερη αναφορά (προσθετικά) προκύπτει η ακρίβεια απασχολεί σε ποσοστό το 86,1%. Πρακτικά το 65,8% των ερωτηθέντων το αξιολογεί και το ιεραρχεί ως πρώτο πρόβλημα στη χώρα. Το 24,8% ανησυχούν για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που θα έχει στην χώρα μας.

Το 23,7% φοβούνται την ανεργία, το 17,4% την πορεία των ελληνοτουρκικών και το 12,8% τους απασχολεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Επί της ουσίας το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην ιεράρχηση των πολιτών έρχεται όγδοο με ποσοστό 2,5%. Ελάχιστοι λοιπόν θεωρούν ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί επί της ουσίας την καθημερινότητά τους.

dimoskopisi

Η ακρίβεια θα καθορίσει το αποτέλεσμα στις κάλπες

Σε ποσοστό 63,6% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η ψήφος τους θα επηρεαστεί από την ακρίβεια. Το 7,1% θα επηρεαστούν από την ανεργία, το 6,1% από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, το 5,8% από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και μόνο το 5,1% από τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων με στόχο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

dimoskopisi

Δυσκολεύονται τα νοικοκυριά

Οι αυξήσεις τιμών έχουν σαφέστατα αρνητική επίδραση στα νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι συνολικά το 63,3% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου στις υποχρεώσεις του ή δυσκολεύεται πάρα πολύ. Το 31,6% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών αλλά ακόμα τα καταφέρνει, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 2,8% που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την ακρίβεια.

dimoskopisi

Όχι σε κυρώσεις στην Ρωσία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι πρέπει να σταματήσουν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αφού όλα τελικά γυρίζουν μπούμερανγκ στους λαούς της Ευρώπης. Στο ερώτημα: «Η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει την σκληρή στάση απέναντι στην Ρωσία & και να άρει μέρος των κυρώσεων;», το 67,4% λέει ότι πρέπει να σταματήσουν (συμφωνά και μάλλον συμφωνώ). Μόνο το 21,5% ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει αυτή την τακτική των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

dimoskopisi

Λάθος χειρισμοί από την κυβέρνηση στις υποκλοπές

Αν και δεν θα επηρεάσει καθοριστικά την ψήφο τους, οι πολίτες θεωρούν ότι πολιτικά το θέμα των υποκλοπών του κινητού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη είναι αρκετά έως πολύ σοβαρό σε ποσοστό 65,5%. Μόνο το 27,2% θεωρεί το θέμα καθόλου έως λίγο σοβαρό.

dimoskopisi

Παράλληλα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα. Σε ποσοστό 59,8% αξιολογούν μάλλον έως σίγουρα αρνητικά τους χειρισμούς της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη και μόνο το 22,9% βαθμολογούν μάλλον και σίγουρα θετικά την κυβέρνηση.

dimoskopisi

Η ταυτότητα της έρευνας

dimoskopisi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × four =