Κίσαμος Χανίων

Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα του Δήμου κα. Ευφροσύνη Κασιμάτη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων κα. Πολυξένη Αλεζίδου, επισκέφθηκαν το Καστέλι Κισάμου Χανίων, το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της πόλεως Αγίου Σπυρίδωνος, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Δημάρχου Κισάμου κ. Γεωργίου Μυλωνάκη και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Το μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου, μετά το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο στον ιστορικό ναό του Αγ. Σπυρίδωνος, έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Κισάμου, η 2η φάση της τελετής αδελφοποίησης των Δήμων Κισάμου και Κυθήρων, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021 στα Αντικύθηρα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης, οι Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, οι Δήμαρχοι Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, αυτοδιοικητικοί από όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Κισάμου προσφώνησε την αντιπροσωπεία των Κυθήρων με θερμά λόγια τονίζοντας τους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς των δύο περιοχών. Ο Δήμαρχος Κυθήρων, αντιφωνώντας από στήθους, ανέφερε συγκεκριμένα ιστορικά σημεία που συνδέουν την Κίσαμο με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, όπως (ενδεικτικά) η υπαγωγή των αρχαίων Αντικυθήρων στη σφαίρα επιρροής της Φαλάσαρνας, η εγκατάσταση Κρητών προσφύγων στα Κύθηρα και Αντικύθηρα μετά το 1669, αλλά και μετά τις κρητικές επαναστάσεις του 18ου αιώνα, η εύρεση της Εικόνας του Αγ. Μύρωνος στα Αντικύθηρα και ο συστηματικός εποικισμός του νησιού, οι χειροτονίες των Ιερέων της Κρήτης στα Κύθηρα επί Ενετοκρατίας κ.λπ. Μεταξύ των Δημάρχων και της Υπουργού Πολιτισμού αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα και ακολούθησε επίσημο γεύμα στο «Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Κέντρο» της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου.

Οι ισχυρότατοι και μακραίωνοι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί της Κρήτης με τα Κύθηρα, που επισφραγίστηκαν με την αδελφοποίηση των Δήμων Κισάμου και Κυθήρων το 2021, θα αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής ημερίδας που θα διοργανωθεί στο νησί μας την προσεχή άνοιξη, με αφορμή την πρόσκληση που απηύθηνε ο Δήμαρχος Κυθήρων στο Δήμαρχο Κισάμου και τους συνεργάτες του, να επισκεφθούν το νησί μας μεταξύ 10 – 12 Μαΐου 2023, ώστε να παρευρεθούν στον εορτασμό του Προστάτου των Κυθήρων Οσίου Θεοδώρου.

Ο Δήμος Κυθήρων ευχαριστεί θερμότατα το Δήμο Κισάμου, το Δήμαρχο κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, τον Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο και τους συνεργάτες τους, για την συγκινητική αδελφική φιλοξενία.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × one =