Χύτρα

«Δημοτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική» σημαίνει ότι στα Κύθηρα η εκάστοτε Δημοτική Αρχή θα μπορεί να κυβερνά τον τόπο χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Στο καινούριο Συμβούλιο θα δημιουργηθούν ισορροπίες τέτοιες που θα επιτρέπουν στον δήμαρχο να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ρωτά, χωρίς να συζητά ή να συμβουλεύεται. Οι υπερεξουσίες που προβλέπει ο εκλογικός νόμος στο Δήμαρχο, δίνει σε ένα μονοπρόσωπο όργανο τη δυνατότητα να απειλεί, να εκβιάζει και (όταν το επιτρέπει η ηθική του) να εκδικείται τους μη αρεστούς. Μοιάζει εφιαλτικό και όμως είναι ακόμα χειρότερο το γεγονός ότι όλη αυτή η απόλυτη εξουσία θα συγκεντρωθεί, όχι μέσω μιας πλειοψηφίας 50% + 1, αλλά από μια σχετική πλειοψηφία της τάξεως του 43%!

Πρόκειται για μια κατάφωρη ήττα της Δημοκρατίας. Αλλά ο δημοκρατικά εκλεγμένος Βορίδης αυτόν τον νόμο έφτιαξε, και το δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο αυτόν τον νόμο ψήφισε…

Αν δούμε όμως τι έχει προηγηθεί, θα διαπιστώσουμε ότι η δημοκρατία είχε ηττηθεί νωρίτερα. Ήδη, οι αλλαγές του Θεοδωρικάκου είχαν ακυρώσει στην πράξη κάθε ελπίδα συνεργασίας μεταξύ δημοτικών συμβούλων. Όλα τα σημαντικά θέματα μεταφέρθηκαν στις Οικονομικές Επιτροπές υποβιβάζοντας τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικό ρόλο. Έτσι παρακάμφθηκε ο κίνδυνος ακυβερνησίας που θα «απορύθμιζε τις τοπικές κοινωνίες», όπως είπε και ο Χαρχαλάκης. Με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή μπορούσε να «καθορίσει την ατζέντα» όπως επίσης είπε ο Χαρχαλάκης χωρίς να είναι αναγκασμένη να υποστεί τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Πίστευε δηλαδή ότι μπορούσε να υποβιβάσει τον ύψιστο θεσμό της αυτοδιοικητικής λειτουργίας σε εργαλείο επικύρωσης των προσωπικών του επιλογών.

Στα Κύθηρα, οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν το βράδυ των εκλογών 2019 ήταν μια καλή ευκαιρία. Όλοι γνωριζόμαστε, όλοι ξέρουμε ποιες είναι οι ιδέες και οι απόψεις που πρεσβεύει ο κάθε εκλεγμένος.  Αυτό ανάγκαζε την αντιπολίτευση να κρατήσει ρεαλιστική στάση και να συνεργαστεί σε όλες τις διαδικασίες γιατί αλλιώς θα ήταν συνυπεύθυνη για την μη υλοποίηση έργων και σχεδίων. Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή Χαρχαλάκη ήταν υποχρεωμένη να ενεργοποιήσει δημοκρατικά αντανακλαστικά, που δεν είχε δείξει να διαθέτει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Αρκεί να υπήρχε η ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία.

Τίποτα από αυτά όμως δεν έγινε. Μετά από λίγους μήνες μια περίεργη ερμηνεία του εκλογικού νόμου δημιούργησε το μοναδικό φαινόμενο να έχουμε σε έναν τόπο απλή αναλογική, ο δήμαρχος να έχει μειοψηφία στα ψηφοδέλτια και ταυτόχρονα πλειοψηφία στις έδρες. Αυτό ήταν αρκετό για να πάψει μονομιάς, οποιαδήποτε ανάγκη, ευαισθησία και διάθεση συνεργασίας από τον Χαρχαλάκη: «Τώρα θα σωπαίνετε κύριε Τριφύλλη! Δεν εννοείτε να καταλάβετε ότι την ατζέντα την καθορίζουμε εμείς;» είχε πει με ύφος δικτάτορα, ο δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος, απαντώντας σε αίτημα δημοτικού συμβούλου για δημόσια συγκοινωνία.

Και κάπως έτσι, η δημοκρατία χάθηκε στα Κύθηρα:

  • Οι έχοντες την πλειοψηφία έπαψαν να καλούν σε ζωντανές συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου με πρόσχημα τον κόβιντ.
  • Η διαδικασία των συνεδριάσεων γελοιοποιήθηκε αφού για μήνες έστελναν μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι δημοτικοί σύμβουλοι έπρεπε να απαντούν με ένα Ναι ή ένα Όχι.
  • Έφτασαν στο σημείο να προσμετρήσουν ψευδώς ως παρόντες συμβούλους που δήλωσαν ρητώς ότι απέχουν.
  • Έφεραν ως θέμα συζήτησης Δημοτικού Συμβουλίου το δικαίωμα μιας κυρίας να αποσπερίζει με το καρεκλάκι της σε δημόσιο δρόμο, ενώ την ίδια στιγμή περνούσαν από οικονομική επιτροπή κονδύλια πολλών χιλιάδων ευρώ.
  • Τα ευρώ μοιράστηκαν σε δεκάδες απευθείας αναθέσεις χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς φειδώ, χωρίς να εξασφαλίζονται τα ανταποδοτικά οφέλη.
  • Απευθείας αναθέσεις, παλαιοκομματικής λογικής, έγιναν αντικείμενο συζήτησης στα καφενεία ή στο φέισμπουκ αλλά όχι στο συμβούλιο!
  • Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, αντιμετωπίστηκαν με ειρωνεία. Μας έφεραν να εγκρίνουμε έργα που δεν ήξεραν καν πού βρίσκονται, μας έκαναν ‘‘χάρη’’ να αυξήσουν το κονδύλι για τον τουρισμό και τα χρήματα πήγαν τελικά σε ‘‘ημέτερους’’.
  • Εισηγήθηκαν την ανώτατη αμοιβή για τον πρόεδρο λιμενικού ταμείου, ενώ ο ίδιος έχει δεχθεί πλήθος απευθείας αναθέσεων και στις διαμαρτυρίες μας απάντησαν να μην γκρινιάζουμε γιατί θα έρθει και η σειρά μας κάποια στιγμή να βρεθούμε σε αυτές τις θέσεις. Άρα, «μη μιλάτε γιατί θα έρθει και η δικιά σας σειρά στην κονόμα». Αυτό είπαν οι πλανημένοι…

Όμως, δεν είναι μόνο η κακή διαχείριση. Είναι και το ότι ο δήμαρχος, που ποτέ δεν θέλησε να διεκδικήσει τίποτα για τους δημότες του, απέρριψε με ανόητες προφάσεις το σύνολο των προτάσεων που του κάναμε … ως ‘‘μη εφαρμόσιμες’’. «Οι νόμοι εφαρμόζονται ακόμα και αν είναι κακοί» όπως του αρέσει να λέει. Ποτέ δε θέλησε να φτιάξει ένα σχέδιο που θα καθορίζει το πού θα πάνε τα χρήματα τα επόμενα χρόνια, με τη δικαιολογία ότι δεν τον υποχρεώνει ο νόμος. Άρα, πάμε στα κουτουρού, «γιατί με αφήνει ο νόμος, γιατί μπορώ και άσε τους άλλους να φωνάζουν».

Έτσι χάθηκε η δημοκρατία στα Κύθηρα. Έτσι πήγε στο καλάθι η προσπάθεια, η επιθυμία των Κυθηρίων για συνεργασία μεταξύ των δημοτικών συμβούλων όπως εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι άφησαν οι Κυθήριοι και οι Κυθήριες έναν άνθρωπο να τσαλαπατήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, να τις ξεπλύνει και να τις σερβίρει όπως εκείνος νομίζει.

Υμνητής του περιβόητου Μπογδάνου, ο Χαρχαλάκης, αρθρογράφησε για το δικαίωμα των Ελλήνων να χρησιμοποιούν τον όρο ‘‘λάθρομετανάστης’’ και άφησε 43 ανθρώπους στο καυτό τσιμέντο χωρίς ένα μπουκάλι νερό (Αύγ. 2022), με την πρόφαση ότι δεν είχε κονδύλι, ενώ την ίδια στιγμή ξόδευε χιλιάρικα για να κάνει σέρβις την καρέκλα του! Φλερτάρει με το ακροδεξιό ακροατήριο και βγάζει κορώνες περί εχθρών και εθνομηδενιστών που τάσσονται εναντίον «πατρίδας, θρησκείας και οικογένειας». Απεχθάνεται τη δημοκρατία και κάνει ό,τι μπορεί για να την κακοποιήσει:

  • απειλές και εκβιασμοί σε όποιον δεν του αρέσει (και μάλιστα χωρίς να περιμένει τον Βορίδη να του δώσει την εξουσία)
  • έπαρση και εξουσιομανία για τους υπηκόους που συγκινεί η εικόνα του ισχυρού ηγέτη
  • δολοφονίες χαρακτήρα για μικροκομματικό όφελος.

Είναι μεγάλη η λίστα με την απεχθή ερμηνεία της Δημοκρατίας στην χαρχαλάκεια σκέψη και αναισθησία.

Δεν πάει άλλο! Μετά από δύο θητείες ‘‘θριάμβων στο facebook’’ και παταγώδους αποτυχίας στο πεδίο της καθημερινής ζωής, μετά από 9 χρόνια εξαντλητικού αυτοεγκωμιασμού, μετά από 109 μήνες ευτελισμού των θεσμών, ο Κυθηραϊκός λαός έχει κουραστεί να πορεύεται χωρίς όραμα για το μέλλον των νησιών μας και της κοινωνίας μας.

Είναι ανάγκη να αλλάξουμε. Να φύγει ο ερωτευμένος με την καρέκλα, αυταρχικός αντίπαλος της Δημοκρατίας. Να έρθει μια νέα δημοτική αρχή και να ξαναμάθουμε να συζητάμε ήρεμα και απλά. Συναδελφωμένα και αποτελεσματικά. Για το κοινό καλό. Και για το μέλλον των παιδιών.

Γιώργος Διδυμιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος (Μένουμε Εδώ)

 

 

 

blank

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 5 =