Δημήτρης Στάης

Ο Δημήτριος Στάης γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1869 (ή το 1872), προερχόμενος από την επιφανή οικογένεια Στάη – Ασπρονύχη. Σε ηλικία 16 ετών μετέβη στη Σμύρνη, όπου φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή. Στη συνέχεια, σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και στο Παρίσι, εστιάζοντας στη γυναικολογία και την παθολογία.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη και άσκησε το επάγγελμα του γιατρού. Υπήρξε διευθυντής του μαιευτικού τμήματος του Ελληνικού Νοσοκομείου Σμύρνης και αργότερα του Αγγλικού Νοσοκομείου, αποκτώντας μεγάλη φήμη στον τομέα του. Η προσφορά του δεν περιορίστηκε μόνο στο ιατρικό πεδίο, καθώς διακρίθηκε για την επιστημονική του παρουσία σε συνέδρια τόσο στη Σμύρνη όσο και στην Αθήνα. Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Σμύρνης, δείχνοντας το ενδιαφέρον του για την πατρίδα του.

Το 1913 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου παρέμεινε μέχρι το 1919, προτού επιστρέψει ξανά στη Σμύρνη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, πέρασε κάποιο διάστημα στη Χίο και κατόπιν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή του Δημοτικού Μαιευτηρίου Αθηνών.

Το 1945, ο Δημήτριος Στάης επέστρεψε στα Κύθηρα και το 1947 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Κοινότητας Κυθήρων, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1955. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομών στο νησί, όπως η ύδρευση, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου και η ίδρυση ενός μικρού ιατρείου-νοσοκομείου.

Ο Δημήτριος Στάης απέκτησε μία κόρη, τη Μελπομένη, από τον γάμο του με τη Μαρία Αποστολίδη. Η Μελπομένη παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Νικόλαο Λιβανό, μέλος της γνωστής οικογένειας Λιβανών. Σε ανάμνηση των γονιών της, χρηματοδότησε την κατασκευή της νέας αίθουσας του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, η οποία ονομάστηκε «Αίθουσα Δημητρίου Στάη» προς τιμή του πατέρα της.

Ο Δημήτριος Στάης έζησε μια πλούσια και γεμάτη ζωή, προσφέροντας τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και στην τοπική κοινωνία των Κυθήρων. Απεβίωσε πλήρης ημερών το 1964 στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω του ένα πολύτιμο έργο για την πατρίδα του και την επιστημονική του κοινότητα.

(Πληροφορίες από την έκδοση της Κούλας Κασιμάτη: Σμύρνη – Τα μείζονα Κύθηρα)

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × one =