public speaking, mic, microphone
Photo by lograstudio on Pixabay

Μετά την διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «New Deal» ο διάλογος συνεχίζεται και πάλι διαδικτυακά, αυτή τη φορά με ενδιαφέρουσες απόψεις και άρθρα τόσο στο Facebook όσο και στο Kythera.News. Σήμερα το απόγευμα δημοσιεύσαμε την άποψη του Παναγιώτη Γιαννιώτη, ο οποίος έκανε την δική του προσέγγιση στο θέμα του «New Deal» επικενρώνοντας στο περιεχόμενο της διαδικτυακής συζήτησης, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «καλό είναι να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις αλλά οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν να προτείνουν και τρόπους εφαρμογής των προτάσεών τους».

Δύο εκ των διοργανωτών, ο Σπύρος Μιχαλακάκης και ο Γιάννης Κορωναίος, συνέχισαν το διάλογο απαντώντας στην άποψη του δημοτικού υπάλληλου και υπεύθυνου τουριστικής προβολής. Φαίνεται πως ο διάλογος έχει μόλις αρχίσει, και αυτό είναι κέρδος για τον τόπο μας τη στιγμή που κάθε δημόσια συζήτηση περιόρίζεται, ειδικά λόγω της πανδημίας αλλά και της έλλειψης πρωτοβουλιών το τελευταίο διάστημα.

Παραθέτουμε εδώ τα σχόλια των δύο συμπατριωτών μας, καθώς και ένα ακόμη σχόλιο του Παναγιώτη Γιαννιώτη, τα οποία κρίνουμε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Σπύρος Μιχαλακάκης (απάντηση)

«Παναγιώτη ειλικρινα σε ευχαριστουμε για τα σχόλια. Δεν ειμαι σιγουρος ποσες συζητησεις τετιου ειδους εχουν γινει στο παρελθον, στην συγκεκριμενη περιπτωση ομως, το τεραστιο ενδιαφερον και η πολυ μεγαλη αμεση ή εμμεση συμμετοχη δειχνει οτι ειναι χρησιμη. Επισης θεωρω οτι ειναι χρησιμο, σε μια συζητηση να υπαρξει διασυνδεση με συνολικο τροπο του θεματος της αναπτυξης (μια που σε πολλες περιπτωσεις οι συζητησεις γινονται αποσπασματικα πράγμα που δημιουργει αντιθεσεις και στρεβλωσεις). Το παραδειγμα του σχεδιου της Αστυπάλαιας ειναι χαρακτηριστικο πως αυτο μπορει να αποφευεχθει. Εχουμε και μεις την ιδια αγωνια για τα επομενα βηματα. Ειναι γεγονος οτι αν η ιδεες παραμεινουν ιδεες και μαλιστα σε τοσο υψηλο επιπεδο δεν θα δουμε αλλαγη. Χρειαζονται ειδικοτερες επεξεργασιες και δρασεις και φιλοδοξία μας ειναι τα επομενα βηματα να ειναι ακριβως αυτα. Οπως γνωριζεις, δεν εχουμε επισημο ρόλο για να εγγυηθουμε αμεση δραση, σκοπος μας ειναι να “τσιγκλισουμε” την σκεψη και να κινητοποιησουμε – μαζι και εμεις. Τελος, αν απο την πλευρα σου πιστευεις οτι μπορεις να συμβαλλεις, θα εκτιμουσαμε ιδιαιτερα την συμμετοχή σου ειτε σε τετοιες ειτε αλλες πρωτοβουλίες (ή να συμμετασχουμε σε αλλες που ενδεχομενως εσυ και αλλοι συμπατριωτες θα κινησουν)»

Παναγιώτης Γιαννιώτης (ανταπάντηση)

Σπύρο ευχαριστώ για το σχόλιό σου στο post μου. Νομίζω ότι επί της ουσίας ταυτίζονται οι απόψεις μας. Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα Κύθηρα εκτός του ότι είναι ένας άλλος κόσμος, «Un mondo fa un mondo, e il Cerigo un altro mondo», διαφέρουν σημαντικά σε πάρα πολλά σημεία, που δεν είναι της ώρας να αναλύσω, από τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδος και ως εκ τούτου μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα νησιά πολύ δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν εδώ. Γι΄ αυτό μάλιστα αναφέρθηκα σε “διαφορετικές, καινοτόμες και ίσως αντισυμβατικές προτάσεις” που θα πρέπει να κατατεθούν. Αυτό άλλωστε είναι μια συζήτηση που μπορεί να κάνουμε κάποια στιγμή και από κοντά. Στο post μου στην πραγματικότητα αναφέρω αυτά που έχω βιώσει εδώ και πολλά χρόνια στο νησί ακούγοντας επανειλημμένα την λέξη «ανάπτυξη» από πολλά διαφορετικά, (πολιτικά και μη), χείλη και που με κάνουν επιφυλακτικό όχι τόσο για τις προθέσεις αυτών που την λένε αλλά κυρίως για τους τρόπους υλοποίησής της. Σε κάθε περίπτωση είμαι διαθέσιμος στον ελεύθερο χρόνο μου σε εσάς και σε οπουδήποτε φορέα μπορώ να βοηθήσω με σκέψεις, προτάσεις ή ενέργειες που σκοπό έχουν την ενότητα και συνεργασία των κατοίκων του νησιού, η οποία κατόπιν θα φέρει και την πολυπόθητη «ανάπτυξη».

Γιάννης Κορωναίος (απάντηση)

«Αγαπητέ Παναγιώτη. Αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω που παρακολούθησες την συζήτηση, καθώς και για τα σχόλια σου. Συμμερίζομαι πολλές από τις παρατηρήσεις σου. Θέλω όμως να καταθέσω ορισμένα σχόλια: 1) Γράφεις ότι συμμετείχες από το 1985 σε δεκάδες συνεδριάσεις οι οποίες δεν κατέληξαν σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Αναρωτήθηκες άραγε τον λόγο; Μήπως διότι έγιναν για εντυπωσιασμό και όχι για ουσία; Μήπως διότι το μοντέλο διοίκησης και παρέμβασης που υπηρετούσαν κατέληγε στους ίδιους καρεκλοκένταυρους; Μήπως διότι από την “εξίσωση” έλειπαν αυτοί που (μαζί με όλους τους άλλους) το έχουν ξανακάνει στην ζωή τους και ξέρουν να υλοποιούν προγράμματα; Μήπως ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε; 2) Σωστά επισημαίνεις ότι υπάρχει μια γενικότητα στις προτάσεις. Για την ακρίβεια η περιγραφή στις προτάσεις μας φθάνει σε ένα σημείο, προχωρημένο ή λιγότερο προχωρημένο. Όμως θα ήταν έλλειψη σεβασμού στους συνομιλητές μας αν τους λέγαμε “αυτό είναι το κουστουμάκι, φορέστε το”. Εφόσον τους καλούμε να συμμετάσχουν, περιμένουμε και τις δικές τους προτάσεις για να καταλήξουμε στο δέον γενέσθαι. 3) Πραγματικά βρίσκω ενδιαφέρουσα την παρατήρηση για το λάδι. Μπορεί να είναι κοινότυπη (την έχουμε συζητήσει δεκάδες φορές όλοι), αλλά μου δίνει την ευκαιρία να επαναφέρω την δική μου διαπίστωση ότι δεν φθάνει να το θέλεις, πρέπει και να το μπορείς. Η διαμόρφωση και καθιέρωση ενός brand (το “Κύθηρα” στην συγκεκριμένη περίπτωση) απαιτεί την συμβολή ατόμων που γνωρίζουν από marketing, που γνωρίζουν από προώθηση πωλήσεων, που γνωρίζουν από επικοινωνία. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν πολλοί Κυθήριοι και φιλοκυθήριοι οι οποίοι έχουν αυτές τις δεξιότητες. Εμείς φιλοδοξούμε να τους ενεργοποιήσουμε προκειμένου να συμβάλουν με τις γνώσεις τους σε κάτι που στο παρελθόν δεν πέτυχε διότι έλειπαν ακριβώς αυτές οι δεξιότητες. Παναγιώτη υποθέτω ότι είσαι και εσύ ένας από αυτούς που έχουν διαπιστώσει την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου όταν στελεχώνεται από άτομα που στο βιογραφικό τους έχουν μόνο “κομματικά ένσημα”. Που δεν γνωρίζουν την ανάγκη καθημερινά να “βγάζεις το ψωμί σου”. Θεωρώ απαραίτητη την όσμωση των θεσμών του δημοσίου με την ιδιωτική εμπειρία. Αυτό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επιτευχθεί με την πρόταση μας και την συνεργασία όλων όσων περιγράφουμε σε αυτή. Με αυτή την έννοια σε ευχαριστώ για την συμβολή σου και την ευκαιρία που μου έδωσες να αναπτύξω ορισμένες σκέψεις μου Γιάννης Κορωναίος»

Παναγιώτης Γιαννιώτης (ανταπάντηση)

Ευτυχώς Γιάννη έχω καταφέρει στη ζωή μου να έχω μια αντικειμενική, (θεωρώ), ματιά όντας δημόσιος υπάλληλος, αλλά και “επαγγελματίας” μέσα από τις οικογενειακές επιχειρήσεις μας. Αντιλαμβάνομαι επίσης της προσέγγισή σου στο θέμα “marketing, προώθηση πωλήσεων” κλπ τα οποία αναφέρεις εδώ. Είναι λογικό όλοι σας να έχετε μια τέτοια προσέγγιση στο θέμα η οποία είναι φυσικά σωστή. Όμως Γιάννη αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί θεμέλιο του θέματος. Όλες αυτές οι ενέργειες σκοντάφτουν στο σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει στο νησί εδώ και δεκαετίες το οποίο βιώνουμε οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και δυστυχώς κανένας δεν αναφέρετε σε αυτό. Την έλλειψη ανθρώπων που θα ασχοληθούν με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Όταν εμείς πρώτα και μετά το κράτος οδηγούμε τα παιδιά μας να ζήσουν και να εργαστούν μπροστά σε έναν υπολογιστή, πιθανόν και σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου, πώς θα γίνει ελκυστικός ο πρωτογενής τομέας και θα εφαρμοστούν αυτά που προτείνετε; Μιλώντας καθημερινά με ανθρώπους που εργάζονται αποκλειστικά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, πιστεύω ότι εάν δεν ξεκινήσει κανείς από αυτούς, (τους ανθρώπους), δεν πρόκειται να υπάρξει καμιάς μορφής ανάπτυξη. Τι να το κάνεις το sophisticate marketing για το μέλι ας πούμε, αν δεν έχεις προϊόν να διαθέσεις, αφού οι παραγωγοί δεν έχουν πειστεί μέχρι σήμερα ότι πρέπει να υπάρξει μία ενιαία τυποποίηση με το brand «Κύθηρα». Σε ότι αφορά την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου όταν στελεχώνεται από άτομα που στο βιογραφικό τους έχουν μόνο “κομματικά ένσημα” θα συμφωνήσω, με μία μόνο παρατήρηση την οποία επαναλαμβάνω εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες συζητήσεις. Για μένα το δημόσιο και ειδικά ο Δήμος, γιατί φαντάζομαι περί αυτού είναι ο λόγος, πρέπει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης στον ιδιωτικό τομέα. Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι ούτε αγρότης, ούτε ξενοδόχος ούτε επιχειρηματίας. Μπορεί όμως να δέχεται τεκμηριωμένες προτάσεις από φορείς και συλλογικά όργανα και να τις υλοποιεί θεσμικά και οικονομικά μαζί με αυτούς. Όλα αυτά τα χρόνια δεν γνωρίζω, τουλάχιστον στο κομμάτι του τουρισμού, καμιά πρόταση που ήρθε από κάποιο φορέα και δεν έγινε αποδεκτή από οποιονδήποτε Δήμαρχο και Δημοτικό συμβούλιο. Θα μπορούσα να σου πω πολλά ακόμα στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής και προφανώς εντελώς έξω από την πολιτική συζήτησης, αλλά θα προτιμούσα να μιλήσουμε κάποια στιγμή από κοντά. Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου να με «διαβάσεις».

blank

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πραγματικα μια πολιτισμενη και ουσιαστικη συζητηση που νομιζω μας βοηθαει ολους μας
    Αμαν και ποτε να ξεπερασουμε την πανδημια να μπορουμε να τα πουμε και απο κοντα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven − 6 =