ellines-ilikiomenoi-melvourni
Φωτογραφία Αρχείου

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν φρικτό θάνατο 50 ηλικιωμένοι, στην συντριπτική του πλειοψηφία Έλληνες, τρόφιμοι του ιδρύματος «Βασιλειάδα», έγιναν γνωστές την Δευτέρα, 15/11, κατά την πρώτη ημέρα της δημόσιας ακρόασης της ιατροδικαστικής έρευνας που γίνεται για την πρωτοφανή αυτή τραγωδία που έζησε η ελληνική παροικία της Μελβούρνης.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, καθώς ο έλεγχος του ιδρύματος πέρασε προσωρινά στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι πολιτειακές αρχές ενημερώθηκαν για τις «φρικιαστικές συνθήκες» που επικρατούσαν εκείνες τις μέρες στην «Βασιλειάδα».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι:

*Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν και ενημερώθηκε έγκαιρα ότι υπήρχε θετικό κρούσμα στην «Βασιλειάδα», καθυστέρησε να παρέμβει με αποτέλεσμα τα κρούσματα να αυξηθούν.

Οι πολιτειακές αρχές έδωσαν τότε εντολή να απομονωθεί όλο το προσωπικό του ιδρύματος και να αντικατασταθεί από εταιρία  επιλογής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν για μέρες οι τρόφιμοι στο έλεος του Θεού.

Οι γιατροί προειδοποιούσαν πως ήταν λάθος η αντικατάσταση όλου του προσωπικού αλλά κανείς δεν τους άκουγε.

Οι συγγενείς των τροφίμων δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους και το προσωπικό τους απείλησε ότι θα φέρει την αστυνομία!

Μεταξύ άλλων, στην πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ειπώθηκε ότι μέλη του προσωπικού πέρασαν την σορό ενός νεκρού ανάμεσα σε άλλους τρόφιμους, άτομα θετικά στον κορονοϊό ήταν μαζί με άλλα που δεν είχαν κορονοϊό.

Όπως αναφέρθηκε, η καθηγήτρια Alison McMillan, μετά από εντολή του επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών της χώρας, Brendan Murphy, επισκέφθηκε το ελληνικό γηροκομείο τον Ιούλιο του 2020, όταν είχε  ξεσπάσει η πανδημία και έκρινε πως ήταν “κατάλληλο” και δεν υπήρχε σοβαρός λόγος για να μεταφερθούν και 117 τρόφιμοι στο νοσοκομείο.

Σε ένα μήνα πέθαναν 45 άτομα.

Η ομογενής Christine Golding, είπε ότι ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβρισκε την μητέρα της σε τόσο τραγική κατάσταση.

«Οι γονείς μας ήταν σαν φυλακισμένοι και μια νοσοκόμα απείλησε ότι θα καλέσει την αστυνομία», είπε.

«Θέλω να λάμψει η αλήθεια για την μάνα μου και όλους αυτούς τους ανθρώπους», είπε η κα Christine Golding.

Πάνω από 65 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου τις επόμενες εβδομάδες, έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου πολλοί συγγενείς θυμάτων, αλλά και η πρώην διευθύντρια της «Βασιλειάδας», Vicky Kos καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Kon Kontis.

Σύμφωνα με την έκθεση Νόρτον, ο κακός συντονισμός μεταξύ πολιτειακής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνέβαλε στο να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + three =