prosorini-vazektomi

Μια νέα πειραματική μέθοδος θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ανδρική αντισύλληψη. Η μελέτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη «προσωρινή βαζεκτομή» στον κόσμο μέσω ενός επαναστατικού αντισυλληπτικού εμφυτεύματος για άνδρες, ανέφερε σε δημοσίευμα της η Sydney Morning Herald.

«Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, διασφαλίζοντας ότι η είναι κοινή ευθύνη μεταξύ των ζευγαριών», είπε στην εφημερίδα ο καθηγητής Νέιθαν Λόρενστακ, ουρολόγος και επικεφαλής της μελέτης, ενώ πρόσθεσε πως «Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια επιλογή για τους άνδρες».

Για τον γιατρό επίσης ήταν έκπληξη το πλήθος των εθελοντών που εγγράφηκαν κατά βούληση για να συμμετέχουν στην πειραματική φάση της έρευνας. Ηταν παραπάνω από πρόθυμοι να αφήσουν αυτό το σημαντικό κομμάτι του εαυτούς τους υπό τον έλεγχο της επιστημονικής ομάδας, που δουλεύει με έναν τόσο επαναστατικό τρόπο.

«Έχουμε μείνει έκπληκτοι. Ανοίξαμε προσλήψεις μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που έπρεπε να κλείσουμε τον ιστότοπο μετά από δύο ημέρες», είπε. «Με γοήτευσε απίστευτα αυτό. Είχαμε εκατοντάδες άνδρες που έκαναν αίτηση και έπρεπε να κλείσουμε τη διαδικασία».

Ο Λόρενστακ κάνει πιλοτικά κάτι που ονομάζεται μελέτη ADAM, στην οποία γίνεται έγχυση υδρογέλης στους αγγειακούς πόρους – ”σωλήνες” που μεταφέρουν σπέρμα – για να αποτρέψουν ”τους μικρούς κολυμβητές” να φύγουν από τους όρχεις. Η διαδικασία λέγεται επίσης ότι είναι ελάχιστα επεμβατική και δεν απαιτεί καν νυστέρι, αναφέρεται σε δημοσίευμα της New York Post.

Από τους αμέτρητους εθελοντές — ηλικίας 18 έως 70 ετών — επιλέχθηκαν μόνο 25 άντρες που είναι κυρίως μεταξύ 30 και 40 ετών. Μέχρι στιγμής, τέσσερις έχουν κάνει την ένεση. Θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια έρευνας για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα της υδρογέλης για να διαπιστωθεί εάν είναι ένα διαρκές αντισυλληπτικό για τους άνδρες. Ο Λόρενστακ σημείωσε ότι η υδρογέλη «διαλύεται μετά από δύο χρόνια» και ότι η διαδικασία θα μπορούσε να επαναληφθεί όποτε και εφόσον απαιτείται.

«Είμαστε σίγουροι ότι είναι πολύ ασφαλές. Υποθέτω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μην λειτουργεί», είπε. «Αλλά παρακολουθούμε τις αναλύσεις του σπέρματός τους πολύ τακτικά».

Ο γιατρός είπε επίσης ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα μπορούσε να αφαιρέσει τεράστιο βάρος και από τις γυναίκες. «Ορισμένες γυναίκες μετά τον τοκετό δεν μπορούν να κάνουν για προφανείς λόγους, αλλά μπορεί να μην θέλουν να κάνουν παιδί μέσα σε μερικά χρόνια από την απόκτηση του προηγούμενου παιδιού τους και αυτό θα ήταν μια καλή επιλογή για αυτές χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνουν χάπι», πρόσθεσε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας.

Μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν πολύ καλό τρόπο για την πρόληψη τυχαίων κυήσεων. Εάν σε πρώτη φάση είναι αποτελεσματικό, το μέγεθος του δείγματος θα αυξηθεί σε 50 συμμετέχοντες και θα επιλέγονταν άνδρες και από τις ΗΠΑ.

Αλλά ακόμα κι αν όσοι συμμετείχαν αλλάξουν ξαφνικά γνώμη μετά το πείραμα, ο Λόρενστακ λέει ότι υπάρχουν τρόποι που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψη. «Θα μπορούσαν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης για να εξαχθεί σπέρμα, αν κάποιος ήθελε απελπισμένα να κάνει παιδί υπό τι δεδομένες συνθήκες, ενώ θεωρητικά ακόμα δεν θα εκσπερμάτιζε», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ