το νησί της Νάξου

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στη Νάξο για την προσκυνηματική εκδρομή στα Κύθηρα, που “έφερε” αρκετά νέα κρούσματα κορωνοϊού στο νησί.

Η προσκυνηματική εκδρομή διοργανώθηκε από τον ιερέα, εφημέριο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα Αγερσανίου Νάξου και σε αυτήν συμμετείχαν 53 άτομα. Προορισμός ήταν τα Κύθηρα και το προσκύνημα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο νησί.

Η εκδρομή ξεκίνησε από το νησί την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, όπου οι εκδρομείς ταξίδεψαν με το Champion Jet προς την Αθήνα και από εκεί, την επόμενη ημέρα με μια ενδιάμεση στάση στο Σύνταγμα, ώστε να συμμετέχουν και άλλοι εκδρομείς, ξεκίνησε οδικώς και στη συνέχεια με καραβάκι, το ταξίδι για τα Κύθηρα.

Η επιστροφή των εκδρομέων στη Νάξο έγινε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Τα τεστ και τα κρούσματα

Το νησί επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ (από 22-24 Οκτωβρίου) και κάποιοι από τους εκδρομείς που παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου Covid-19 θεώρησαν σωστό να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό…

Το τεστ ήταν θετικό για κάποιους όπως για παράδειγμα για μια ολόκληρη 5μελή οικογένεια που συμμετείχε στο ταξίδι και όλοι τους διαγνώστηκαν με τη νόσο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του naxostimes.gr αρκετοί είναι ακόμα αυτοί που συμμετείχαν στην προσκυνηματική εκδρομή και είτε έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, είτε έχουν τα συμπτώματα και μένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Αντιδράσεις και ερωτήματα

Το γεγονός μαθεύτηκε στο νησί και πολλοί κάτοικοι ήταν έξαλλοι με το συμβάν και την απόφαση τόσο του ιερέα όσο και των συμμετεχόντων, εν μέσω πανδημίας να αποφασίσουν να πάνε προσκυνηματική εκδρομή αφού ο κίνδυνος μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ήταν αρκετά μεγάλος τη στιγμή που ο ιός καλπάζει στη χώρα πιο πολύ από ποτέ.

“Τι φταίμε εμείς να έρθουν με κορωνοϊό τόσα άτομα και να τον διασπείρουν παντού στο νησί” σημειώνουν είτε σε συζητήσεις είτε σε σχόλια και αναρτήσεις στα social media.

Έχουν ατομική ευθύνη ώστε να μπουν σε καραντίνα και να προστατέψουν τους συμπολίτες τους;
Γνωρίζουν εάν έχουν κορωνοϊό; Είναι ασυμπτωματικοί; Είναι άρρωστοι; Έκαναν όλοι τεστ;

Η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ κάνουν τη δουλειά τους αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει και οι ίδιοι όπως και όλοι μας να δείχνουμε υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Από την άλλη πλευρά οι συμμετέχοντες, πήγαν με τη θέληση τους στην εκδρομή, γνωρίζοντας τους κινδύνους και φυσικά καμία απαγόρευση για οποιοδήποτε ταξίδι δεν υπήρχε.

Τι γινόταν καθόλη τη διάρκεια της εκδρομής; Τι γινόταν μέσα στο λεωφορείο που μετέφερε 53 άτομα για περισσότερες από 6 ώρες;

Τηρούνταν τα μέτρα; Φορούσαν μάσκες; Τηρούσαν τις αποστάσεις; Ο αριθμός των επιβαινόντων στο λεωφορείο ήταν σύμφωνος με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ; Αυτό δεν το γνωρίζουμε…

Η Μητρόπολη δεν έδωσε άδεια

Μεγάλος λόγος έγινε επίσης για το Μητροπολίτη Παροναξίας, αν ο ίδιος ήταν γνώστης της προσκυνηματικής εκδρομής κι αν αυτή πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες και την άδεια του…

Η απάντηση ήρθε από τη Μητρόπολη το απόγευμα της Τετάρτης που ρητά και κατηγορηματικά δήλωσε ότι όχι μόνο γι αυτή την έκδρομή δεν έδωσε άδεια, αλλά και για καμία άλλη από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Άρα λοιπόν -και είναι απορίας άξιο αυτό- ο υπεύθυνος ιερέας διοργάνωσε την εκδρομή χωρίς να πάρει την άδεια της Μητρόπολης.

Τα Κύθηρα

Τα Κύθηρα ωστόσο, που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, σύμφωνα με τον Υγειονομικό χάρτη του COVID-19 είναι στο Επίπεδο 2 Επιτήρησης (κίτρινα) όπως ακριβώς ήταν και η Νάξος πριν την εκδρομή.

Το ταξίδι έφερε στο νησί περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι σαφώς μεγαλύτερος από ότι ήταν πριν.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Οκτωβρίου και μέχρι την ημερομηνία άφιξης των εκδρομέων, το νησί είχε ήδη αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αφού μετρούσε 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Συνεπώς ήδη υπήρχαν και άλλες εστίες μόλυνσης στις οποίες προστέθηκε και η προσκυνηματική εκδρομή που συνολικά οδήγησαν τη Νάξο σε πορτοκαλί συναγερμό.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η εκκλησία του Αγερσανίου Άγιος Σπυρίδωνας έχει κλείσει προκειμένου να απολυμανθεί και θα παραμείνει κλειστή για τις επόμενες μέρες.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen − fourteen =