Στα 50,72 εκατομμύρια ανέρχονται τα περιστατικά κορονοϊού παγκοσμίως, με συνολικά 472.686 νέα κρούσματα και 5.481 θανάτους να προστίθενται το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στα 1,26 εκατομμύρια.

Με βάση την καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldοmeters, οι ενεργές υποθέσεις παγκοσμίως ανέρχονται σε 13,68 εκατ, εκ των οποίων το 99% παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και το υπόλοιπο 1% βρίσκεται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Οι ΗΠΑ παραμένουν με διαφορά η πλέον πληγείσα χώρα βάσει των περιστατικών, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 10,28 εκατ και 243.768 θανάτους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 102.726 νέα κρούσματα, ή το 22% των συνολικών νέων κρουσμάτων, καθώς και 512 νέοι θάνατοι.

Στην Ινδία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 8,55 εκατ., και οι θάνατοι σε 126.653. Η καταγραφή νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ανήλθε σε 46.661, ενώ σημειώθηκαν 491 νέοι θάνατοι.

Στην τρίτη χώρα, βάσει του αριθμού των συνολικών κρουσμάτων Βραζιλία, καταγράφηκαν 10.554 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 5,66 εκατ. Καταγράφηκαν επίσης 111 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις 162.397.

Η Γαλλία βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση και στην πρώτη από τις χώρες της Ευρώπης, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 1,78 εκατ. και 40.439 θανάτους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 38.619 νέα περιστατικά και 270 νέοι θάνατοι.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στα γαλλικά νοσοκομεία από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε κατά 271 τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων να φθάσει τους 40.439, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.787.324 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, 38.619 νέα κρούσματα την Κυριακή, σε σχέση με το Σάββατο, όταν ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 86.852 καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Το υπουργείο ανέφερε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία θα διορθωθούν έπειτα από προβλήματα στη συγκέντρωσή τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 13.363 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία στα 671.868 συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα 63 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 11.352 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

ΙΤΑΛΙΑ

Ανησυχία επικρατεί στην Ιταλία, λόγω της διάδοσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Την Κυριακή καταγράφηκαν 32.616 νέα κρούσματα και 331 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 191.144 διαγνωστικά τεστ. Κάθε 100 τεστ, προέκυπταν 17 θετικοί στον ιό, ποσοστό ίδιο με εκείνο των προηγούμενων είκοσι τεσσάρων ωρών.

Ολικό lockdown για το σύνολο των ιταλικών περιφερειών ζήτησε, με παρέμβασή του μέσω διαδικτύου, ο πρόεδρος των ιατρικών Συλλόγων Ιταλίας Φιλίπο Ανέλι, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε χώρισε την Ιταλία σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας: κόκκινη (η οποία ισοδυναμεί με καθολικό lockdown), πορτοκαλί (με σειρά αυστηρών περιορισμών) και κίτρινη (με μεγαλύτερη ευχέρεια μετακίνησης για τους πολίτες και λειτουργίας των επιχειρήσεων).

ΗΠΑ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν 93.811 νέα κρούσματα την Κυριακή φθάνοντας συνολικά τα 9.808.411 και ανέφεραν πως ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 1.072 φθάνοντας τους 236.547.

Ο απολογισμός των περιστατικών της αναπνευστικής ασθένειας γνωστής ως COVID-19 την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός που ανακοίνωσαν τα CDC ήταν αυτός που είχε καταγραφεί έως τις 11.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας της 7ης Νοεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρησή τους μία ημέρα νωρίτερα.

Τα στοιχεία των CDC δεν αντανακλούν απαραίτητα τα περιστατικά που καταγράφηκαν στις επιμέρους πολιτείες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Άλλοι 128 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Βραζιλία, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 10.554 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 162.397 νεκρούς επί συνόλου 5,66 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ.

ΜΕΞΙΚΟ

Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 219 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 5.887 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στο Μεξικό έφθασε έτσι τους 95.027 νεκρούς επί συνόλου 967.825 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Όμως στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας πιθανότατα είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα — ως ακόμη και κατά 50.000 θανάτους — από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ακόμη 5.331 κρούσματα του SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν στην Αργεντινή τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας χθες Κυριακή, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να φθάνει τους 1.242.182. Επρόκειτο για τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από την 17η Αυγούστου.

Το ίδιο διάστημα, 212 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 33.560 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν 126 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να φθάνει τους 27.553, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε τις 100 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εξαιτίας του εντοπισμού μικρών εστιών στην πρωτεύουσα Σεούλ (39 περιπτώσεις), την επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει (21) και στις πύλες εισόδου της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας (27).

Το ίδιο διάστημα, άλλοι δύο ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 480 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται στο 1,74%.

Στον αντίποδα, 61 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν πλήρως. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει έφθασε τους 25.029.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ LOCKDOWN

Η Πορτογαλία επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιους δήμους από σήμερα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έσπασε ρεκόρ το Σάββατο.

“Δεν μπορούμε να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να περιοριστεί η πανδημία”, σχολίασε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αργά το βράδυ του Σαββάτου. “Αν αποτύχουμε να το κάνουμε, θα πρέπει να υιοθετούμε σταδιακά ολοένα και πιο περιοριστικά μέτρα και να θέσουμε σε κίνδυνο τον μήνα Δεκέμβριο”.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 ως τις 05:00 και αφορά 121 δήμους από τους συνολικά 308 της Πορτογαλίας, περιλαμβανομένης της Λισσαβόνας και του Πόρτο. Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα καθώς στη χώρα ξεκινά τότε μια 15νθήμερη περίοδος κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύκτα.

– Υποχρεωτικά lockdowns –

Εκτός της Ελλάδας, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και περιφέρειες επέβαλαν αυστηρά lockdowns, με υποχρέωση των πολιτών να μένουν στα σπίτια τους όλη την ημέρα, εκτός από εξαιρέσεις:

– ΓΑΛΛΙΑ: αφού επέβαλε απαγορεύσεις της κυκλοφορίας στις περισσότερο πληττόμενες ζώνες ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, η κυβέρνηση πέρασε σε ένα νέο lockdown στις 30 Οκτωβρίου, τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Αντίθετα με το lockdown της άνοιξης, τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.

– ΑΓΓΛΙΑ: οι Άγγλοι μπήκαν και πάλι από την Πέμπτη και για τέσσερις εβδομάδες σε lockdown. Τα καφέ και τα εστιατόρια κλείνουν τις πόρτες τους, εκτός αν πρόκειται για παραλαβή ή για διανομή παραγγελιών. Τα σχολεία και τα εστιατόρια παραμένουν ανοικτά.

– ΙΡΛΑΝΔΙΑ: η χώρα ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που μπήκε και πάλι σε lockdown στις 22 Οκτωβρίου και για έξι εβδομάδες. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

– ΟΥΑΛΙΑ: οι Ουαλοί ακολούθησαν το παράδειγμα της Ιρλανδίας στις 23 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες. Τα παιδιά του δημοτικού και ορισμένων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν στα σχολεία.

– Συστάσεις για lockdown –

Σε άλλες χώρες, οι αρχές καλούν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι, αλλά δεν πρόκειται για επίσημη υποχρέωση:

– ΓΕΡΜΑΝΙΑ: η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν έπαψε να καλεί τους συμπατριώτες της να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι. Από τη Δευτέρα, η σύσταση αυτή συνοδεύεται από το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ, των αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων. Όχι όμως και των καταστημάτων.

– ΝΟΡΒΗΓΙΑ: η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ κάλεσε την Πέμπτη τους συμπατριώτες της να «μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι» και να έχουν «όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές επαφές με τους άλλους». Η χώρα, η οποία έχει επίσης περιορίσει τις συναθροίσεις, είναι μία από τις λιγότερο πληγείσες από τον κορονοϊό στην Ευρώπη.

– ΕΛΒΕΤΙΑ: οι κάτοικοι του καντονιού της Γενεύης καλούνται να μην βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Τα μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

– Νυκτερινές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας

Ο πιο διαδεδομένος περιορισμός των μετακινήσεων στην Ευρώπη είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία είναι ένα μέτρο νυκτερινού lockdown:

– ΙΤΑΛΙΑ: η απαγόρευση της κυκλοφορίας περιορίζεται από τις 22 Οκτωβρίου στις περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο και εφαρμόστηκε σε εθνικό επίπεδο από την Παρασκευή, από τις 22:00 έως τις 05:00.

– ΙΣΠΑΝΙΑ: απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 26 Οκτωβρίου, από τις 23:00 έως τις 06:00, ενώ οι περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να τη θέτουν σε εφαρμογή μία ώρα νωρίτερα ή μία ώρα αργότερα.

– ΒΕΛΓΙΟ: οι αρχές μιλούν για ένα «lockdown», όμως η χώρα δεν έχει επιβάλει κανέναν περιορισμό στις μετακινήσεις στη διάρκεια της ημέρας. Αντιθέτως απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 από τις 19 Οκτωβρίου (από τις 22:00 στις Βρυξέλλες). Και από τη Δευτέρα, όλα τα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα κλείνουν και η τηλεργασία γίνεται ο κανόνας.

– ΤΣΕΧΙΑ: απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 04:59, από τις 28 Οκτωβρίου. Τα καταστήματα οφείλουν να κλείνουν στις 20:00 και την Κυριακή. Ευνοείται η τηλεργασία.

– ΑΥΣΤΡΙΑ: απαγόρευση της κυκλοφορίας από την Τρίτη, από τις 20:00 έως τις 06:00. Τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι πισίνες είναι κλειστοί, οι γάμοι, τα πάρτυ γενεθλίων και οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν ματαιωθεί.

Απαγορεύσεις της κυκλοφορίας ισχύουν επίσης στην Κύπρο, τη ΣΛΟΒΑΚΙΑ, τη ΣΛΟΒΕΝΙΑ, το ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ και το ΚΟΣΟΒΟ (μόνο για τους συνταξιούχους).

– Άλλοι περιορισμοί χωρίς lockdown –

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προς το παρόν λάβει μέτρα lockdown, αρκούμενες σε άλλα μέτρα για να περιορίσουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Αυτές που το έκαναν πιο πρόσφατα είναι η ΠΟΛΩΝΙΑ (κλείσιμο των κινηματογράφων και των περισσότερων καταστημάτων στις εμπορικές στοές) και η ΟΛΛΑΝΔΙΑ (κλείσιμο μουσείων, κινηματογράφων και άλλων χώρων που υποδέχονται κοινό).

Η ΣΟΥΗΔΙΑ, από την πλευρά της, αρκείται στο να συστήσει σε ορισμένες περιφέρειές της να περιορίσουν τις επαφές και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × one =