pente-logoi-toixos-anosias

Νέο στέλεχος του κορονοϊού που πιθανώς να σχετίζεται με την αύξηση των κρουσμάτων στην νοτιοανατολική Αγγλία, προβληματίζει τους ειδικούς, την ώρα που ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την έγκριση, με τη διαδικασία του κατ` επείγοντος του εμβολίου των εταιρειών Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού.

«Έχουμε εντοπίσει μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την ταχεία αύξηση κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Αγγλία. Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι αυτή η παραλλαγή αναπτύσσεται γρηγορότερα από τις υπάρχουσες παραλλαγές. Έχουμε εντοπίσει πάνω από 1.000 περιπτώσεις με αυτήν την παραλλαγή, κυρίως στη νότια Αγγλία, αν και έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις σε σχεδόν 60 διαφορετικές περιοχές και οι αριθμοί αυξάνονται γρήγορα» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Το τελευταίο 24ωρο, επιταχύνονται οι διαδικασίες διανομής του εμβολίου, με τα πρώτα 2,9 εκατομμύρια εμβόλια να προορίζονται για γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες.

Σε έξι από τα 14 νοσοκομεία της Ουάσιγκτον άρχισαν οι εμβολιασμοί, ενώ σταδιακά θα μπουν όλα στο πρόγραμμα, μαζί με τα φαρμακεία. Στο νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον, όταν έφτασε η πρώτη παρτίδα των 975 εμβολίων, νοσηλευτές βγήκαν έξω και χειροκροτούσαν εμφανώς συγκινημένοι, κάποιοι μάλιστα είχαν δακρύσει, εικόνες που αποτυπώνουν την ανακούφιση που επικρατεί στη χώρα για πρώτη φορά μετά από μήνες. Έχουν ήδη επιλεγεί, σε συνεννόηση με την δήμαρχο της πόλης, οι πέντε πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο, οι οποίοι είναι πυροσβέστες και νοσηλευτές από τα επείγοντα περιστατικά.

Συνολικά η αμερικανική πρωτεύουσα θα λάβει σε αυτή την πρώτη φάση περίπου 6.800 εμβόλια, αριθμός που αποφασίζεται με βάση τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας, εν προκειμένω της περιφέρειας της Ουάσιγκτον.

Το πρώτο εμβόλιο στη χώρα, έγινε στην Νέα Υόρκη, σε νοσηλεύτρια της εντατικής νοσοκομείου του Κουίνς, με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, να είναι παρών στη διαδικασία.

Για το όπλο που διαθέτει πλέον η επιστημονική κοινότητα «για να νικήσει τον πόλεμο», μίλησε ο Κουόμο, ενώ διθυραμβική ήταν η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναφώνησε «Συγχαρητήρια Αμερική».

Η πρώτη φάση της διανομής στα 636 προεπιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με την επόμενη φάση του δυσκολότερου εμβολιαστικού εγχειρήματος στην ιστορία των ΗΠΑ, να προβλέπει την διοχέτευση των εμβολίων στα νοσοκομεία.

Τα πρώτα φορτία με το εμβόλιο της Pfizer – BionTech έφτασαν και στον Καναδά. Στο Τορόντο έγινε ο πρώτος εμβολιασμός.

Στην Ευρώπη η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, με τη Γερμανία να λαμβάνει εξαιρετικά αυστηρά μέτρα περιορισμού για το διάστημα των εορτών, αλλά και την Ολλανδία να μπαίνει για πρώτη φορά σε γενικό lockdown. Έκκληση μέσω Twitter απηύθυνε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου.

Η Ισπανία ανακοίνωσε πως οι πρώτοι εμβολιασμοί υπολογίζονται στη χώρα στις 4 Ιανουαρίου, ενώ στην Ιταλία ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία φαίνεται να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Στο Μιλάνο οι ουρές για συσσίτιο αυξάνονται συνεχώς. Στη Ρώμη ο κόσμος κατέκλυσε καταστήματα και εστιατόρια, προκαλώντας ανησυχία.

Στη Βρετανία, όπου το εμβόλιο συνεχίζει να χορηγείται, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως το Λονδίνο και οι γύρω περιοχές μπαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο μέτρων για τον κορονοϊό. Από την Τετάρτη θα είναι κλειστά μπαρ, εστιατόρια και παμπ, ενώ νωρίτερα ο δήμαρχος Σαντίκ Καν έκανε έκκληση να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα, ενόψει των εορτών.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two − 2 =