Ο δήμος Κυθήρων, κυκλοφόρησε την Παρασκευή, 19/02, Δελτίο Τύπου, στο οποίο ουσιαστικά παίρνει ο ίδιος πίσω την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, περί μίσθωσης της Σπηλιάς στη Χύτρα.
Στο κείμενο, είναι εμφανής η προσπάθεια κάλυψης του ηθικού ατοπήματος της απόφασης, με επίκληση στον διαφανή τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής. Θέμα αδιαφάνειας όμως δεν έχει τεθεί από κανέναν επίσημο φορέα ή πρόσωπο που εκφέρει δημόσιο λόγο στο νησί. Εκτός και αν ο δήμαρχος απαντάει έστω και έτσι στα όσα καταγγέλει με χθεσινή του ανάρτηση ο κ. Σπύρος Κασιμάτης.
Επιπλέον, κανείς δεν έχει ισχυριστεί, ούτε καν «υπαινιχθεί» όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ότι «ορισμένα αξιοθέατα ή κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν κάποια ιδιότυπη “ιδιοκτησία” όσων επί χρόνια τα προβάλλουν, αξιοποιούν ή εκμεταλλεύονται εμπορικά.» Και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Σπύρου για τη Χύτρα. Κανείς δεν τον “έχρισε” ιδιοκτήτη της σπηλιάς. Ούτε άτυπα, ούτε νομότυπα, ούτε παράτυπα. Ούτε και «ιδιότυπα», όπως υπονοεί ο Δήμος.
Είναι φανερή η προσπάθεια του συντάκτη του κειμένου να εξορκίσει την διαμορφωθείσα τάση αποδοκιμασίας της μεγάλης πλειοψηφίας των Τσιριγωτών κατά της απόφασης, μέσω προκατασκευής ενός αποδιοπομπαίου τράγου σε μερίδα εξ αυτής, στην οποία χρεώνει αόριστα, ατοπήματα που διαμορφώνονται στο θυμικό της, τα οποία και έρχεται στην συνέχεια να κατατροπώσει με επίκληση στα ισχύοντα από τον νόμο.
Να επαναλάβουμε εδώ, ότι ουδείς Κυθήριος χρεώνει στην απόφαση της Επιτροπής και του προέδρου αυτής, παρανομία ή αδιαφάνεια. Για ανήθικη συμπεριφορά μιλούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Το νόμιμο, δεν είναι κατ’ ανάγκη και ηθικό. Ούτε συνιστά αδιαφάνεια. Εκτός και αν συντρέχουν λόγοι αδιαφάνειας. Ευελπιστούμε ότι με την δημοσιοποίηση από πλευράς Επιτροπής (την οποία θεώρησε καθήκον του να εξαγγείλει ο Δήμος και όχι η Επιτροπή) «των έργων, των δράσεων και των πραγματικών εσόδων αυτής», θα μπει ένα τέλος στην παραφιλολογία γύρω από το τί δεν είναι πραγματικό γύρω από την Επιτροπή. Το οποίο, ο Δήμος θεωρεί πρέπον να αφήσει να αιωρείται ως πυροτέχνημα, αρκούμενος σε παράθεση κακόβουλων αναφορών τρίτων σε «κότα με τα χρυσά αβγά».
Είναι απορίας άξιον. Δεν δημοσίευε μέχρι τούδε, η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας των Κυθήρων τα οικονομικά της; Υπήρξε σε κάποια δεδομένη στιγμή, έστω νύξη για αδιαφάνεια, ώστε να αναγκαστεί ο Δήμος να προαναγγείλει την δημοσιοποίηση των νέων οικονομικών στοιχείων μιας επιτροπής, για την οποία, όπως ο ίδιος ο Δήμος θεωρεί αναγκαίο να υπενθυμίσει στο εισαγωγικό κομμάτι της ανακοίνωσής του, «δεν έχει δικαίωμα διαχείρισης»;
Αφού λοιπόν δεν έχει δικαίωμα διαχείρισής της, πώς αναλαμβάνει να αναγγείλει ο ίδιος τα οικονομικά της στοιχεία; Γιατί αυτή η πρεμούρα να καταπέσουν «οι κατά καιρούς καταγγελίες και μομφές που έγιναν για την Εγχώριο (από κάποιους “συνήθεις υπόπτους πολεμίους της”, τους οποίους και δεν κατονομάζει)»; Και μάλιστα με αφορμή ένα θέμα που η διάστασή του έχει θιχτεί μόνο στο ηθικό της κομμάτι;
Κάποιος κακεντρεχής, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο ίδιος ο Δήμος βάζει εδώ ακούσια, τρικλοποδιά στην Επιτροπή για την οποία έχει αναγορευτεί ως αυτόκλητος σωτήρας δια της παρούσης (ανακοίνωσης), θέτοντας ο ίδιος θέμα αδιαφάνειας. Μόνον εκείνος. Είπαμε, ο απλός κόσμος εγκαλεί την Επιτροπή για το ηθικό κομμάτι της Χύτρας, δηλαδή για τους χειρισμούς αυτής και του προέδρου της πάνω στο θέμα. Για τίποτα άλλο.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, όλοι θα ήθελαν να δημοσιευτούν από την Επιτροπή τα αναλυτικά στοιχεία δράσεων και πραγματικών εσόδων, εφόσον, όπως μας πληροφορεί το δελτίο τύπου του Δήμου, τίθεται και θέμα βιωσιμότητας αυτής, με κίνδυνο την ίδια της την ύπαρξη. Ερώτηση. Το θέμα βιωσιμότητας της Επιτροπής, εξαρτάται αποκλειστικά από το ενοίκιο που θα βάλει στον Σπύρο; Άρα, να υποθέσουμε ότι έχουν εσχάτως αυξηθεί τα έξοδά της. Έξοδα που σε μεγάλο μέρος τους, σίγουρα θα έχουν να κάνουν με έργα προς όφελος των Τσιριγωτών, στο όνομα και συμφέρον των οποίων σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι δράσεις και τα έργα της. Άλλος ένας λόγος για τους καλοπροαίρετους Κυθήριους να αναμένουν την δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της Επιτροπής.
Προτού όμως συμβεί αυτό, οι ίδιοι καλοπροαίρετοι Κυθήριοι θα διατηρούν το δικαίωμα, να θεωρούν ηθικό ατόπημα από πλευράς της Επιτροπής Εγχωρίου, το μίσθωμα της σπηλιάς της Χύτρας. Και οι σκεπτικιστές Κυθήριοι, θα έχουν επίσης κάθε δικαίωμα να θεωρούν υπόλογη για το ίδιο θέμα, τόσο την δημοτική αρχή όσο και τον δήμαρχο προσωπικά, από την στιγμή που δρουν εξ ονόματος ενός φορέα, τον οποίο δεν έχουν δικαίωμα να διαχειρίζονται. Έστω και αν έχουν εκπροσώπηση σε αυτόν. Έτερον, εκάτερον.
Γενικά, στο πνεύμα και το ύφος της ανακοίνωσης, διαφαίνεται μια αγωνιώδης, σχεδόν απέλπιδα προσπάθεια, να φιλοτεχνηθεί η αγιογραφία μιας Επιτροπής, μια συγκεκριμένη απόφαση της οποίας σήκωσε θύελλα αντιδράσεων (κάτι που δεν χρειαζόταν καθώς κανείς δεν την είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα για κάτι τόσο σοβαρό). Κι αυτό επιχειρείται, είτε μέσω δαιμονοποίησης θεσμών (το ελληνικό Δημόσιο που δεν προσφέρει τίποτα στην υπόλοιπη χώρα), είτε με επίκληση ως και εθνικών θεμάτων (η γενική και αόριστη αναφορά στον έξωθεν κίνδυνο, είναι απλή και δοκιμασμένη συνταγή αποπροσανατολισμού από την ουσία του εσωτερικού θέματος και παράλληλα, λειτουργεί και συσπειρωτικά), είτε βεβαίως με κατηγορίες που αποδίδονται σε εσωτερικούς εχθρούς που δεν κατονομάζονται, αλλά πάντοτε μας πολεμούν, μας ειρωνεύονται, μας διαβάλλουν. Και πάντα στο τέλος τους νικάμε.
Σε κάθε περίπτωση, ο συντάκτης του κειμένου, θεωρεί πρέπον να προσάψει αόριστα καταγγελίες ηθικής φύσεως (όπως ηθικής φύσεως είναι και το θέμα της Χύτρας), τις οποίες στην συνέχεια κατατροπώνει μόνος του, προτού προχωρήσει στην αντεπίθεση, εκθειάζοντας τα έργα και ημέρες μιας επιτροπής, στην οποία παρουσιάζεται υπέρμαχος. Αλλά μοιάζει περισσότερο ως απολογητής. Για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει.
Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τέλος της συγκεκριμένης ιστορίας. Το τέλος της ανακοίνωσης πάντως, δείχνει ότι ο δήμος αναλαμβάνει την δύσκολη δουλειά να «ανακρούσει πρύμναν» για λογαριασμό της Επιτροπής, ύστερα από την γενική κατακραυγή για την απόφασή της. Αναφέρει λοιπόν η ανακοίνωση ότι η Επιτροπή «δεν έχει προβεί σε Διακήρυξη για την Δημοπρασία της Σπηλιάς της Χύτρας», αφουγκραζόμενη φυσικά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της τοπικής κοινωνίας (πάντα πρέπει να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος).
Βεβαίως, η τελευταία παράγραφος συνιστά και μια μεγαλοπρεπή κυβίστηση. Πώς αλλιώς να ονομάσεις την μετατροπή της επίσημης απόφασης της Επιτροπής σε «πρόθεση (αυτής) να θέσει κάποιους όρους στην εμπορική εκμετάλλευση της Σπηλιάς»; Άλλο πρόθεση, άλλο επίσημη απόφαση. Κι αυτό, ο Δήμος το γνωρίζει πολύ καλά. Η καταληκτική του αναφορά σε μια διαδικασία, η οποία είναι σε εξέλιξη και το πλαίσιο της οποίας θα καθοριστεί από πολυποίκιλους παράγοντες, δεν αρκούν για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Επειδή, καλώς ή κακώς, το κριτήριο του λαού είναι πάντα αλάθητο. Και το κριτήριο του λαού διαμορφώνεται από έργα και δράσεις ανθρώπων που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κόπτονται για το κοινό καλό. Όπως, κάποιου Σπύρου Κασιμάτη. Αυτόν, της Χύτρας. Για αυτόν, δεν είναι ανάγκη κανένας να επικαλεστεί το «Verba volant, scripta manent».
Επιμέλεια Kythera.news