pazari-potamos

Επιμένει στην πάγια τακτική του να απαγγέλει κατηγορίες δεξιά κι αριστερά αναφορικά με το θέμα του Παζαριού στον Ποταμό, ο δήμαρχος, Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Κατηγορίες, τις οποίες έχει «ανακαλύψει» προφανώς σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, μιας και η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.

Σε ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook, την Δευτέρα, 08/03, ο κος Χαρχαλάκης επιμένει να μιλάει για κανόνες που πρέπει να διέπουν και την λειτουργία του Παζαριού, χρεώνοντας προφανώς σε κάποιους προσπάθεια περί του αντιθέτου. Κι επειδή, οι αναρτήσεις του κου Χαρχαλάκη, πάντα έπονται των ανακοινώσεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δεν μπορούμε παρά να συμπεράνουμε ότι τα βέλη του στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κι όμως, (και) με την τελευταία του ανακοίνωση, με ημερομηνία, 08/03/21, που δημοσιεύσαμε εδώ, ο συνδυασμός «Μένουμε Εδώ» είναι για άλλη μια φορά, απολύτως σαφής και ξεκάθαρος στις προτάσεις του για το Παζάρι στον Ποταμό. Προτάσεις που δεν αποτάσσουν κανένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού – όπως ισχυρίζεται ο επικεφαλής της νυν δημοτικής αρχής – απλά γυρεύουν να ενισχύσουν το υπάρχον, με γνώμονα το κοινό καλό.

Πολλώ δε μάλλον, δεν αποσκοπούν στο να εγείρουν μια οποιαδήποτε συζήτηση περί μεταφοράς του Παζαριού εκτός οικισμού, που επαναλαμβάνει και εδώ ο κος Χαρχαλάκης. Η ελάσσων μειοψηφία, με τις τροποποιήσεις που προτείνει στο άρθρο 4 του κανονισμού της δημοτικής αρχής, ζητά απλά να ξεκαθαρίσει η ασάφεια που διέπει την τωρινή πρόνοια και η οποία δύναται να οδηγήσει σε πολλές ερμηνείες αναφορικά με την χωροθέτηση της κυριακάτικης υπαίθριας αγοράς του Ποταμού.

Από την άλλη, δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στον δήμαρχο η διευκρινιστική του στάση στο θέμα της Σεμπρεβίβας, στο οποίο είναι απολύτως ξεκάθαρος σχετικά με το τί αναφέρει ο νόμος.

Εν ολίγοις, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση δεν φαίνεται να διαφωνούν σε πολλά ζητήματα. Και σίγουρα, όχι στην εφαρμογή κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του Παζαριού, όπως χρεώνει ο κος Χαρχαλάκης στην αντιπολίτευση. Τα θέματα τριβής είναι στην ουσία δύο. 1) Ποιος θα επιλύει ζητήματα που δεν εμπίπτουν στον κανονισμό (Δημοτικό Συμβούλιο ή Οικονομική Επιτροπή) και 2) Δυνατότητα ή μη, διάθεσης προϊόντων καλλιτεχνίας / χειροτεχνίας.

Στο θέμα της χωροθέτησης του Παζαριού, επειδή ο κίνδυνος αφορά μια ασάφεια στην διατύπωση από πλευράς δημοτικής αρχής και τις διαφορετικές ερμηνείες που ενδεχομένως προκύψουν από αυτή, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει σύγκληση, αν λάβουμε υπόψη ότι όλες οι πλευρές δείχνουν τον τελευταίο καιρό, διάθεση συνεργασίας.

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση του δημάρχου:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ!

Η θέληση της πλειοψηφίας του Κυθηραϊκού Λαού είναι να υπάρχουν σαφείς όροι και κανόνες σε κάθε δραστηριότητα, κυρίως στο Παζάρι του Ποταμού, ο χαρακτήρας του οποίου έχει αλλοιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η εικόνα ενός ανοργάνωτου «γιουσουρούμ» δεν μας αρέσει, δεν ταιριάζει στον παραδοσιακό χαρακτήρα του Ποταμού, δεν τιμά κανέναν, δεν συνιστά κανενός είδους «παράδοση» η πώληση κινέζικων κομπολογιών, πακιστανικών T-Shirts και κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης. Στο Παζάρι πρέπει να μπουν ΚΑΝΟΝΕΣ, όπως υπάρχουν σε κάθε πτυχή της ζωής μας ως κατοίκων προηγμένης χώρας της Δύσης. Δεν το διαπραγματευόμαστε αυτό.

Τα τουριστικά είδη και τα είδη λαϊκής τέχνης δεν μπορούν να αποτελούν μέρος του Παζαριού, αφού είναι αντικείμενα τα οποία πωλούνται σε πολλά εμπορικά καταστήματα. Οι νόμιμοι χειροτέχνες και οικοτέχνες έχουν κάθε δικαίωμα να διαθέσουν τα προϊόντα τους αυτά σε όλα τα καταστήματα του νησιού, δεν τους εμποδίζει κανείς. Τελικά, όμως, ΠΟΣΟΙ ακριβώς είναι οι έμποροι που δραστηριοποιούνται σε τέτοια είδη στο Παζάρι; Είναι το 15 ή το 20% του συνόλου; Και γιατί τόση φασαρία όταν η σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία των πωλουμένων ειδών είναι τα προϊόντα πρωτογενούς τομέα; Μήπως υπάρχουν κάποιοι ειδικότεροι λόγοι;

Τον πρωτογενή τομέα ενισχύουμε συστηματικά ως Δημοτική Αρχή: με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Παζαριού που προστατεύει τους παραγωγούς, με τα 2.500.000€ του προγράμματος LEADER που εμείς φέραμε στο νησί, με τις μελέτες του Σφαγείου που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μπαίνουν σε σοβαρή τροχιά υλοποίησης. Αυτές είναι οι ουσιαστικές πράξεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα. Και ορισμένες (τυπικές) διευκρινίσεις:

1. Για κάθε κανονιστική απόφαση, αρμόδια είναι η Οικονομική Επιτροπή που εισηγείται προς το Δ.Σ. Συνεπώς ορθώς έχει τεθεί η Οικονομική Επιτροπή ως το αρμόδιο όργανο για τυχόν τροποποίηση του Κανονισμού του Παζαριού (άρθρο 1). Εξάλλου το πως τροποποιείται ή συμπληρώνεται ένας Κανονισμός τέτοιου είδους το ορίζει ο Νόμος.

2. Η Σεμπρεβίβα εμπίπτει στο νο. 4 των επιτρεπόμενων ειδών (πάσης φύσεως αρωματικά φυτά), αλλά θα διευκρινιστεί και ονομαστικά για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Φυσικά θα επιτρέπεται η πώλησή της σε ματσάκι και σε καμία περίπτωση ως διακοσμητικό ειδών λαϊκής και τουριστικής τέχνης, που δεν αποτελούν προϊόντα πρωτογενούς τομέα και διατίθενται από τα ανάλογα εμπορικά-τουριστικά καταστήματα.

3. Η συζήτηση περί δήθεν μεταφοράς του Παζαριού εκτός Ποταμού είναι αστεία. Γίνεται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Έχουμε απαντήσει πολύ αναλυτικά σε αυτό και καλό θα ήταν να σταματήσουν ορισμένοι να διαδίδουν ΨΕΜΑΤΑ. Υποτιμούν τους εαυτούς τους και κανέναν άλλον.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen + 12 =