fokia-xalkos
© Κατερίνα Σταθάτου

Μια μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) εντόπισαν λουόμενοι στην παραλία “Χαλκός” στο νότιο τμήμα των Κυθήρων, την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Adelin FM. Πρόκειται για μεγάλη ενήλικη αρσενική φώκια, η οποία φέρει πληγές στον λαιμό και την ουρά (πίσω πτερύγια) και η οποία ακινητοποιήθηκε για πολλές ώρες στην στεριά.

Τραύματα συμπλοκής, σημεία των καιρών

Το Kythera.News επικοινώνησε για το θέμα με την κτηνίατρο Κατερίνα Σταθάτου και την “Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας” (MOm). Σύμφωνα με το καταγεγραμμένο ιστορικό παρόμοιων περιστατικών, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο τα μεγάλα αρσενικά (με βάρος που κυμαίνεται από 200 έως 250 κιλά) να εμπλέκονται σε συμπλοκές, είτε για οριοθέτηση ζωτικού χώρου είτε για “κυνήγι” θηλυκών. Από αυτούς τους “καυγάδες”, συχνά προκύπτουν τραυματισμοί, τις περισσότερες φορές επιφανειακοί. Το ζώο, στην συνέχεια, αναζητά κάποια παραλία, όπου και παραμένει για 1-2 μέρες, προκειμένου να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Εκτιμάται ότι και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο τραυματισμός είναι επιπόλαιος και το ζώο παίρνει τον χρόνο του για ξεκούραση. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Τι πρέπει να κάνουν οι λουόμενοι και οι περαστικοί

Είναι πολύ σημαντινό να γνωρίζουμε ότι η μεσογειακή φώκια είναι ένα άγριο ζώο που ζει στη φύση. Ως εκ τούτου και επειδή συντρέχει κίνδυνος τραυματισμού, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή που έχουμε να κάνουμε με ένα στρεσαρισμένο ζώο, θα πρέπει πάντα να φροντίζουμε να κρατάμε αποστάσεις. Να μην πλησιάζουμε σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων και να μην επιδιώκουμε οποιαδήποτε σωματική επαφή. Ένας επιπλέον λόγος να μείνουμε μακριά, είναι η αποφόρτιση του ζώου. Η εγγύτητα αναστατώνει τις φώκιες και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένα αγχωμένο ζώο όπως αυτό στον Χαλκό, να επιστρέψει στην θάλασσα, αναζητώντας κάποια άλλη παραλία, περισσότερο ερημική. Οπότε, ρισκάρουμε να χάσουμε την ροή στην παρακολούθησή του.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν βρέχουμε τη φώκια. Το ζώο έχει γούνα που συγκρατεί το νερό και, ως εκ τούτου, δεν είναι αφυδατωμένο. Ένας από τους λόγους, μάλιστα, που βγαίνει έξω από το νερό, είναι για να στεγνώσει. Επιπλέον, αν έχουμε μαζί μας κατοικίδιο, δεν το φέρνουμε σε επαφή με τη φώκια, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρει το ένα στο άλλο μικρόβια.

Ακολουθούν γενικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση συνάντησης με την μεσογειακή φώκια:

1. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: Μην πανικοβληθείς, μην κάνεις απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις το ζώο, σεβάσου τον ζωτικό του χώρο. Φυσικά σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύσεις με ψαροτούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν αισθανθούν όμως ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά. Να θυμάσαι ότι μέσα στο νερό είναι ταχύτατες, ενώ η όραση και η ακοή τους λειτουργούν πολύ καλύτερα από του ανθρώπου.

Τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας για να μπορείς να παρατηρήσεις και να θαυμάσεις αυτό το υπέροχο ζώο ανενόχλητα!

2. ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΗΛΙΑ: Μην πανικοβληθείς, μην προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σπηλιά, όπου μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρύνσου κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνεις την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο. Να θυμάσαι πάντοτε ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλασσινές σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

Να θυμάσαι ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλάσσιες σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

3. ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν, μπορεί όμως και να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.

• ΜΕΙΝΕ τουλάχιστον 30 μέτρα ΜΑΚΡΙΑ από το σημείο που βρίσκεται η φώκια και πάντα πίσω από τις προειδοποιητικές πινακίδες, κορδέλες, ή κώνους που πιθανόν να έχουν τοποθετήσει γύρω από το ζώο οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου ή της Ομάδας Διάσωσης της MOm.

• ΜΗΝ κάνεις ΘΟΡΥΒΟΥΣ κοντά στη φώκια, μην πετάς άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό.

• ΜΗ ΒΡΕΧΕΙΣ τη φώκια. Αν είναι έξω από το νερό θέλει να παραμείνει στεγνή!

• ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΙΣ ποτέ τη φώκια, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα!

• ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙΣ την πρόσβαση της φώκιας προς τη θάλασσα.

• ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ να πλησιάσουν τη φώκια, μπορεί να τραυματιστούν καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

• ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ θα πρέπει να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ, καθώς μπορεί να είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια.

• ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ με ΠΡΟΣΟΧΗ το μέγεθος και το χρώμα της, και αν φέρει στο σώμα της χαρακτηριστικά σημάδια ή έχει κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Επικοινώνησε με το πλησιέστερο Λιμεναρχείο ή Λιμενική Αρχή για να αναφέρεις το περιστατικό και ειδοποίησε ΑΜΕΣΑ τη MOm καλώντας στο: 210 5222 888 και το 6942 494471. Η MOm θα καταγράψει την πληροφορία, θα σε συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνεις και, αν είναι απαραίτητο, η Ομάδα Διάσωσης θα επέμβει άμεσα.

Ειδοποίησε άμεσα ακόμα και αν το ζώο είναι νεκρό. Η νεκροψία μιας φώκιας θα δώσει πολύτιμα στοιχεία για τη διάσωση άλλων φωκών.

Χρήσιμα links:

Αναφορά παρατήρησης μεσογειακής φώκιας

Γίνε μέλος του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

Να σημειωθεί πως η περίοδος κατά την οποία γεννούν οι φώκιες, διαρκεί από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχει τα μέσα Νοέμβρη. Γεννούν συνήθως σε σπηλιές.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + four =