hackers-erixan-tin-istoselida-tou-dimou-thessalonikis

Θύμα χάκερ έπεσε η ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, με τα συστήματα να τίθενται εκτός λειτουργίας.

Μιλώντας στο newsbomb.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος  Ζέρβας, επιβεβαίωσε την είδηση αναφέροντας: «Το λογισμικό σύστημα του Δήμου έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι χάκερ με email που απέστειλαν ζήτησαν λύτρα. Από την πλευρά του ο Δήμος κίνησε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται σε τέτοιες περιστάσεις.

«Ενημερώσαμε τον αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επίσης, απευθυνθήκαμε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής και έχουμε υποβάλει μήνυση», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την πλευρά του δήμου, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στα πληροφοριακά συστήματα, ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, το θέμα των χάκερ και των κακόβουλων λογισμικών έχει έρθει στην επικαιρότητα σε παγκόσμιο επίπεδο με την υπόθεση “Πήγασος”.

Η βάση δεδομένων του κατασκοπευτικού σκανδάλου «Πήγασος» που είδε το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και 13 ακόμη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από έρευνα -η οποία δημοσιεύθηκε σε 17 μέσα ενημέρωσης- ανάμεσά τους και οι εφημερίδες Le Monde, The Guardian και The Washington Post, σύμφωνα με την οποία γινόταν εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρηση του λογισμικού «Πήγασος» της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, από εταιρείες, αυταρχικά καθεστώτα και κυβερνήσεις.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen − ten =