afksentios-kalagos

Και τώρα ακούστε με προσεκτικά γιατί θα μιλήσω για κάτι πολύ σοβαρό. Στη φωτο, αν δεν τον αναγνωρίζετε, είναι ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας καρδιοχειρουργός και ένα από τα “Φωτεινά μυαλά” του βιβλίου μου Afksendiyos Kalangos. Ο καθηγητής είναι γνωστός για το ανθρωπιστικό του έργο, αφού χειρουργεί παιδάκια (μέχρι στιγμής έχει τουλάχιστον 15.000!) με συγγενή καρδιοπάθεια δωρεάν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η είδηση είναι ότι πρόσφατα αποφάσισε να αφήσει μια στρωμένη ζωή και καριέρα στη Γενεύη και να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα για να βοηθήσει τα άρρωστα ελληνόπουλα, χειρουργώντας τα στο Παίδων ΔΩΡΕΑΝ!!!. Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως τα νόμιζε. Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε πριν την Πρωτοχρονιά μου είπε ότι το Υπουργείο έχει καταργήσει το μνημόνιο συνεργασίας που του επέτρεπε να χειρουργεί αφιλοκερδώς στο πλαίσιο του δημοσίου και να αναβαθμίζει την ποιότητα της χειρουργικής δραστηριότητας των περίπλοκων περιστατικών και μάλιστα χωρίς να λάβει καμία ενημέρωση εγγράφως.
Ο ίδιος μέσα στην ομάδα “ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΑΥΞΕΝΤΙΟ ΚΑΛΑΓΚΟ” στο fb αναφέρει χαρακτηριστικά: “4 χρόνια πριν, είχα το σχέδιο να στήσω ένα Πανεπιστημιακό Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ο πρώην Υπουργός κύριος Ξανθός είχε προκηρύξει μια θέση καθηγητή για την έδρα της παιδοκαρδιολογίας και μια άλλη για την έδρα της παιδοκαρδιοχειρουργικης. Δυστυχώς το κονκλάβιο του Πανεπιστημίου Αθηνών και της τότε Ιατρικής Σχολής δεν μπήκαν στην διαδικασία να μετατραπεί η κλινική ΕΣΥ της καρδιοχειρουργικής σε πανεπιστημιακή κλινική. Ο λόγος ήταν ότι προόριζαν αυτές τις 2 θέσεις για άλλους συναδέλφους του κονκλαβίου και με αυτόν τον τρόπο εμπόδισαν αυτό το σχέδιο εθνικού ενδιαφέροντος να υλοποιηθεί.

Όπως βλέπετε σε αυτήν την τελευταία δεκαετία η παρουσία μου στην χώρα δεν ήταν πάντα καλοδεχούμενη από ορισμένους πολιτικούς, συναδέλφους και τους συμμάχους τους που εξακολουθούν να εμποδίζουν την αλλαγή νοοτροπίας που χρειάζεται η χώρα για να μετατραπεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα με λειτουργικές δομές, ιδρύματα και δημόσιες εθνικές δραστηριότητες, αποκτώντας τα κατάλληλα λειτουργικά συστήματα.
Σε αυτή την δεκαετία μέσα, κατάλαβα με ακρίβεια γιατί οι γιατροί της χώρας εγκαταλείπουν την χώρα που τους έχει σπουδάσει λόγω έλλειψης δημιουργίας κατάλληλων εθνικών δημόσιων συστημάτων”.

Όπως μου είπε ο Καθηγητής προσπάθει μάταια εδώ και καιρό να συναντήσει τους αρμόδιους υπουργούς και τους παρατρεχάμενους για να εκθέσει το πρόβλημα. Αλλά από ό,τι φαίνεται αυτοί δεν έχουν χρόνο για να τον ακούσουν.

Για ποιό πρόβλημα μιλάμε; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο για να χειρουργήσει ο ίδιος δωρεάν τα παιδάκια με συγγενή καρδιοπάθεια (μιλάμε για δύσκολα περιστατικά), τα οποία, αν δεν έχουν λεφτά για να πάνε σε καποιο ιδιωτικό είναι καταδικασμένα να πεθάνουν.

Αν έγραφα άρθρο θα έβαζα τίτλο: “Αυξέντιος Καλαγκός: Το δημόσιο σύστημα υγείας αρνείται τις δωρεάν υπηρεσίες μου!”

ΥΓ: Γονείς στέλνουν συνεχώς επιστολές στο υπουργείο στηρίζοντας τον καθηγητή, ενώ έχει δημιουργηθεί και σχετικό ψήφισμα στο avaaz:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/thanos_pleures_upourgeio_ugeias_theloume_ton_auksentio_kalagko_sto_demosio_sustema_ugeias_tes_elladas/?cOEqefb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1661626-theloume_ton_auksentio_kalagko_sto_demosio_sustema_ugeias_tes_elladas&utm_term=cOEqefb%2Bel

Βασιλική Μιχοπούλου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + fifteen =