tourkikos-dekalogos

Με την κατάθεση του αιτήματος Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ξεκινά κι επισήμως ένας αγώνας δρόμου και διπλωματικών παιχνιδιών για την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας, ως μέσο άσκησης ακόμη μεγαλύτερης πίεσης προς τη Μόσχα.

Οι ενέργειες των δύο κρατών του ευρωπαϊκού βορρά που έρχονται ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουν την μεγάλη υποστήριξη ΗΠΑ και Ε.Ε., αλλά και όλων σχεδόν των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ωστόσο η Τουρκία αντιδρά και δείχνει πως θα είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής.

Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν δώσει ένα περίγραμμα των θέσεων της Άγκυρας απέναντι στην υποψηφιότητα Φινλανδίας και Σουηδίας, ωστόσο, σήμερα, σε τουρκικά ΜΜΕ έχει διαρρεύσει ένας κατάλογος δέκα αιτημάτων.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής Sabah, η Άγκυρα ενδέχεται να θέσει τους συγκεκριμένους όρους, προκειμένου να πει το «ναι» για ένταξη των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ

  1. Το PKK και οι συνεργάτες του είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Η θέση σε αυτό το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαριστεί.
  2. Ενέργειες, όπως η υποδοχή των λεγόμενων διευθυντικών στελεχών των τρομοκρατικών οργανώσεων στα κοινοβούλια αυτών των κρατών, πρέπει να σταματήσουν. Είναι απαράδεκτο για τρομοκράτες όπως ο Ζουμπεϊρ Αϊντάρ, ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης του ευρωπαϊκού τομέα του PKK, να συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη σε κοινοβούλιο χώρας.
  3. Η ανοιχτή οικονομική υποστήριξη που έχουν προσφέρει στην τρομοκρατική οργάνωση YPG, πρέπει να σταματήσει. Άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν με την πρόφαση του πολέμου κατά του ISIS.
  4. Να αποφευχθεί κάθε επαφή με τα ηγετικά στελέχη του PKK σε Ιράκ και Συρία, που θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στην οργάνωση.
  5. Να σταματήσουν οι ενέργειες προπαγάνδας των μελών του FETO για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα.
  6. Διαδικασίες fast track για την έκδοση των μελών PKK/YPG/KCK που εμπλέκονται σε εγκλήματα και καταζητούνται.
  7. Δικαίως αναζητούνται εγγυήσεις ασφάλειας για Φινλανδία και Σουηδία, όμως θα πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν όλες τις ενέργειες κατά της ασφάλειας της Τουρκίας, όπως επιβάλει το πλαίσιο και το πνεύμα της Συμμαχίας.
  8. Κοινή πρωτοβουλία για την δημιουργία μηχανισμού μόνιμης ανταλλαγής πληροφοριών και στενής συνεργασίας με την Τουρκία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
  9. «Πάγωμα» κεφαλαίων και χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων σε Φινλανδία και Σουηδία και μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών.
  10. Να εμποδιστούν προσπάθειες για συγκέντρωση χρημάτων από τρομοκρατικές οργανώσεις, μέσω ΜΚΟ που ενεργούν κατά της Τουρκίας.

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η σημερινή συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. προς το παρόν εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας δεν θα αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five + fifteen =