thetika-prota-apotelesmata

Οι υπάλληλοι ορισμένων εταιρειών στην Αυστραλία εργάζονται πλέον μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς να έχουν υποστεί περικοπές στους μισθούς τους.

Συνολικά, είκοσι εταιρείες σε ολόκληρη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία άρχισαν να δοκιμάζουν τις τετραήμερες εβδομάδες εργασίας στις αρχές Αυγούστου.

Η εξάμηνη πιλοτική μελέτη, που διεξάγεται από τη Μη Κερδοσκοπική εταιρεία 4 Day Week Global, ξεκίνησε με επιτυχία, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στην 7NEWS.

Η τεχνολογική εταιρεία Our Community είναι μία από τις λίγες αυστραλιανές εταιρείες που συμμετέχουν.

Ο Denis Moriarty, ιδρυτής της Our Community, δήλωσε ότι στα 22 χρόνια που εργάζεται δεν έχει δει ποτέ υψηλότερη παραγωγικότητα μεταξύ των υπαλλήλων.

«Η εργασία τους είναι απλά πολύ καλύτερη», είπε.

«Κάνουν περισσότερη δουλειά μέσα σε τέσσερις ημέρες… έρχονται πιο ενεργητικοί και είναι πιο αφοσιωμένοι».

Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά εταιρείες σε κλάδους που κυμαίνονται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα έως τη μόδα και αποτελεί συνέχεια παρόμοιων δοκιμών σε όλο τον κόσμο, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες δοκίμασαν την τετραήμερη εβδομάδα τον Ιούνιο.

Το αντάλλαγμα για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν το 100% του μισθού τους για να εργάζονται μόνο το 80% της κανονικής εβδομαδιαίας εργασίας τους, είναι ότι διατηρούν το 100% της παραγωγικότητάς τους.

Ο Andrew Barnes, ο επιχειρηματίας που εμπνεύστηκε την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών και συνέχισε με την ίδρυση της 4 Day Week Global, δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την παραγωγικότητα.

“Αναγνωρίσαμε πολύ πριν από την πανδημία ότι η πενθήμερη εβδομάδα δεν είναι πλέον κατάλληλη για το σκοπό της, και καθώς δοκιμάσαμε και μελετήσαμε την εβδομάδα τεσσάρων ημερών έγινε σαφές ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέρος της λύσης για την αποκατάσταση της κλιματικής ισορροπίας, μεταξύ πολλών άλλων τεκμηριωμένων πλεονεκτημάτων”, δήλωσε.

“Απλώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν και καλωσορίζουμε τις εταιρείες και τους επιχειρηματικούς ηγέτες στην Αυστραλασία που σκέφτονται μπροστά, οδηγούν αυτή την αλλαγή και δείχνουν το δρόμο προς τα εμπρός”.

Πίεση για την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας

Εν τω μεταξύ, η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Νοσηλευτών και Μαιών (Australian Nurse and Midwifery Federation-ANMF) καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει την καθιερωμένη πενθήμερη εβδομάδα εργασίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να αλλάξει τον τρόπο εργασίας των Αυστραλών.

Μια ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική έρευνα που εξετάζει τον αντίκτυπο της εργασίας στις υποχρεώσεις φροντίδας ενός ατόμου βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Το παράρτημα της ANMF στη Βικτώρια υπέβαλε εισήγηση στην έρευνα, πιέζοντας για μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας πλήρους απασχόλησης, από 38 ώρες σε 32 ώρες, ή τέσσερις ημέρες αντί για πέντε.

Στην εισήγησή του, το συνδικάτο ανέφερε ότι αυτή η αλλαγή θα “δώσει σε όλους τους εργαζόμενους μια καλύτερη ευκαιρία να εξισορροπήσουν την εργασία με τις προσωπικές τους υποχρεώσεις”.

Η ANMF σημείωσε επίσης ότι η εβδομάδα εργασίας των 38 ωρών, όταν εισήχθη αρχικά στην Αυστραλία το 1983, “καθορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη ένα πολύ διαφορετικό κοινωνικό πλαίσιο”.

“Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η (τετραήμερη εβδομάδα εργασίας) αποδίδει από μόνη της”, δήλωσε ο Paul Gilbert, εκπρόσωπος του παραρτήματος της ANMF στη Βικτώρια.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν απίστευτο αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται σε άδεια, κουρασμένοι”.

Πανομοιότυπα πιλοτικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη στον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ η δοκιμή στην Ιρλανδία έχει ολοκληρωθεί.

Μέχρι τώρα, τη μεγαλύτερη πιλοτική εφαρμογή μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας, έχει πραγματοποιήσει η Ισλανδία από το 2015 μέχρι το 2019, με 2.500 δημόσιους υπάλληλους να συμμετέχουν σε δύο μεγάλες έρευνες – οι οποίες δεν διαπίστωσαν καμία μείωση της παραγωγικότητας των συμμετεχόντων και μια δραματική αύξηση της ευημερίας των εργαζομένων.

Οι εκκλήσεις για τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας έχουν δυναμώσει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες.

Σύμφωνα με την εκστρατεία 4 Day Week Campaign, δοκιμές από την κυβέρνηση πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Ισπανία και τη Σκωτία αργότερα μέσα στον χρόνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εκστρατείας, Joe O’Connor, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εργάζονται “συντομότερα και πιο έξυπνα”.

“Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο μέτωπο για τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένες ώρες και με επίκεντρο την παραγωγή είναι το όχημα που θα τους δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”.

Οι ερευνητές θα μετρήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει το νέο μοντέλο εργασίας στα επίπεδα παραγωγικότητας, στην ισότητα των φύλων και στο περιβάλλον, καθώς και στην ευημερία των εργαζομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen − 9 =