stavros-arachovitis

Από την έναρξη της εκρηκτικής ανόδου των τιμών της ενέργειας που συμπαρέσυρε όλα τα στοιχεία του κόστους παραγωγής, μέχρι την κορύφωση της κρίσης με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κόσμος συνειδητοποιεί βίαια και επώδυνα την αξία της παραγωγής τροφής.

Η πρωτογενής παραγωγή είναι μια διαδικασία που ξεκινάει πολλούς μήνες ή και χρόνια προτού το τελικό προϊόν φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή. Αν αυτή η διαδικασία ανακοπεί σε κάποιο στάδιό της, τότε το τελικό προϊόν δεν θα φτάσει στο τραπέζι.

Ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς αλλά και ο μεταποιητής έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις μέχρι το προϊόν που παράγουν να φύγει από τα χέρια τους για το επόμενο στάδιο που το φέρνει πιο κοντά στον καταναλωτή.

Η βαθιά γνώση της όλης διαδικασίας και των σταδίων παραγωγής με τις ιδιαιτερότητες καθενός εξ αυτών αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών διατροφικής ασφάλειας.

Ο παραγωγός, ο άνθρωπος που μοχθεί, εργάζεται, αγωνίζεται, είναι ο βασικός παράγοντας σε αυτήν τη διαδικασία.

Στην αλυσίδα παραγωγής μέχρι και την κατανάλωσης τροφής όλοι οι κρίκοι είναι συνδεδεμένοι με τον δεσμό της επιβίωσης: αν ο αγρότης δεν έχει τα μέσα για να παραγάγει, τότε ο καταναλωτής δεν θα τραφεί. Αντίστροφα, αν ο καταναλωτής δεν έχει την αγοραστική δύναμη να καταναλώσει, ο αγρότης δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Σε αυτήν τη σχέση το κράτος χρειάζεται να στέκεται ως ρυθμιστής και να φροντίζει ώστε να μη διαρραγεί η αλυσίδα. Όσο οι κοινωνίες ανέχονται να επικρατούν οι υπέρμαχοι των ανισοτήτων και οι αρνητές του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους, οι κρίσεις πρόσβασης στην τροφή ακόμη και η πείνα θα εντείνονται.

Γιατί ενώ η παραγωγή τροφίμων στον πλανήτη Γη επαρκεί να θρέψει τον πληθυσμό της, το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανισοκατανομή μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Σκοπός κάθε δημοκρατικής, προοδευτικής και σοσιαλιστικής κυβέρνησης είναι η άρση αυτών των κοινωνικών ανισοτήτων που προκαλούν την επισιτιστική ανασφάλεια και την πείνα και η επικράτηση της ευημερίας ολόκληρης της κοινωνίας.

*Ο Σταύρος Αραχωβίτης είναι βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΎΡΙΖΑ

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine − eight =