Γεννήθηκε στον Κουκλουτζά της Σμύρνης το 1888. Η οικογένειά του είχε καταγωγή από τις Καρβουνάδες Κυθήρων. Ο παππούς του είχε μεταναστεύσει στη Σμύρνη στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Ο Αθανάσιος Μαρσέλος τελείωσε το δημοτικό σχολείο στον Κουκλουτζά και ύστερα ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Αμέσως μετά υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και στη συνέχεια σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Σχολή της Αθήνας. Μετά την αποφοίτησή του, τον Αύγουστο του 1915 έφυγε για την Αλεξάνδρεια. Εκεί γνώρισε την Αικατερίνη Λαδικού με καταγωγή από την Πάτμο και την παντρεύτηκε το 1924. Το ίδιο έτος απέκτησαν ένα υιό, τον Αλέξανδρο.

Η ζωή στην Αίγυπτο και το εκπαιδευτικό έργο

Στην Αίγυπτο ο Αθανάσιος Μαρσέλος δούλεψε ως δάσκαλος. Ένθερμος υποστηρικτής της διδασκαλίας της δημοτικής γλώσσας, αναγκάστηκε υπό τις πιέσεις των οπαδών της καθαρεύουσας να παραιτηθεί από το σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας. Το 1918 αποφάσισε να ιδρύσει το “Πρότυπο Σχολείο” στο Καρφ Ελ Ζαγιάτ, που θα φοιτούσαν μαθητές των οποίων οι γονείς συμφωνούσαν με την μεταρρύθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης και τη διδασκαλία της δημοτικής. Η τολμηρή πρωτοβουλία του Μαρσέλου κέρδισε σύντομα την υποστήριξη επιφανών Αλεξανδρινών Ελλήνων όπως οι Σ. Πάργας, Κ. Δέλτας, Αντ. Μπενάκης, Φ. Φιλιππίδης κ.α. Επακόλουθο ήταν και η ίδρυση από όλους μαζί του Εκπαιδευτικού Ομίλου Αιγύπτου που εξέφραζε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την προώθηση της δημοτικής γλώσσας. Να σημειωθεί ότι ανάλογη προσπάθεια είχε προηγηθεί από τους δημοτικιστές στην Αθήνα αλλά χωρίς επιτυχία. Το σχολείο του Μαρσέλου αναφέρεται και σε σημειώσεις του Κωνσταντίνου Καβάφη στις οποίες αναφέρει την επίσκεψή του τον Ιούνιο του 1919. Το Πρότυπο Σχολείο έκλεισε μετά τη σχολική χρονιά 1920 – 1921 αφού οικονομικοί λόγοι δεν επέτρεψαν την περαιτέρω λειτουργία του.

Πρότυπο Σχολείο στη Σμύρνη

Εν τω μεταξύ ο Μαρσέλος από το 1920 βρίσκεται στη Σμύρνη επιχειρώντας και εκεί το πείραμα του Πρότυπου Σχολείου. Όμως με την καταστροφή της πόλης και το διωγμό των Ελλήνων από το στρατό του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Μαρσέλος πήγε στον Πειραιά. Το 1926 βρίσκεται και πάλι στην Αλεξάνδρεια και εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό “Ερμής”. Το περιοδικό κυκλοφόρησε σε μηνιαία βάση για δύο χρόνια. Τακτικός συνεργάτης του περιοδικού, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Στην Αίγυπτο ο Αθανάσιος Μαρσέλος εργάστηκε και ως διευθυντής εκδοτικού οίκου. Είναι αυτός που εξέδωσε σειρά έργων του Ίωνα Δραγούμη καθώς και τη βιογραφία του Παύλου Μελά. Ο Κυθήριος αυτός, που αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαίδευση, απολάμβανε της εκτίμησης των περισσοτέρων Ελλήνων της Αιγύπτου. Ο δε ποιητής Κώστας Καβάφης τον αποκαλούσε φίλο του. Ο Αθανάσιος Μαρσέλος πέθανε στην Αλεξάνδρεια το 1953.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 − 7 =